Meminimumkan Reaksi Alergi Debu Dengan Cara Ini

Terdapat pelbagai penyebab alahan, salah satunya adalah alergi debu. Adakah anda sering bersin dengan hidung dan mata merah, hidung berair atau berair, dan gatal? Sekiranya demikian, anda mungkin mengalami alahan debu.

Debu dapat dilihat melayang ketika terkena cahaya matahari. Debu boleh terdiri daripada kulit mati, bulu binatang peliharaan, spora jamur, bahagian tubuh lipas yang mati, atau bahkan haiwan kecil yang disebut tungau. Bangkai dan kotoran hama ini mampu menyebabkan reaksi alergi pada seseorang.

Apabila seseorang yang mempunyai alergi menghirup udara yang bercampur dengan alergen (bahan penyebab alergi), seperti habuk atau tungau, sistem kekebalannya menghasilkan reaksi kekebalan terhadap objek atau bahan yang tidak berbahaya ini. Tindak balas imun yang berlebihan inilah yang menyebabkan bersin dan hidung berair.

Gejala Alergi Debu

Gejala alergi debu boleh merangkumi bersin, hidung berair, hidung tersumbat, mata merah dan gatal, batuk, sakit muka, kulit bengkak dan kebiruan di bawah mata, serta gatal pada hidung, atap mulut, atau kerongkong.

Gejala alergi debu boleh menjadi ringan atau teruk. Alahan debu ringan boleh menyebabkan hidung berair, mata berair, dan bersin. Sementara itu, dalam alergi debu yang teruk, penderita boleh mengalami bersin berterusan, batuk, hidung tersumbat, sesak nafas, atau serangan asma yang teruk.

Kurangkan Alahan Debu

Menjauhkan diri dari habuk adalah langkah utama untuk mengelakkan timbulnya gejala alergi debu. Reaksi akibat alahan habuk dapat dicegah atau sekurang-kurangnya diminimumkan dengan pelbagai cara, seperti:

  • Bersihkan secara berkala pelbagai perabot di rumah anda, terutama tempat yang biasanya menjadi pengumpul habuk dan cenderung diabaikan, seperti bahagian atas bingkai gambar, bahagian atas kepala katil, atau di bawah sofa.
  • Bersihkan permaidani dan lantai setiap hari. Untuk hasil yang lebih baik, gunakan pembersih vakum. Jangan lupa juga mengosongkan di bawah katil, kerana tungau berkumpul di kawasan itu.
  • Basuh cadar, selimut dan langsir di dalam air di atas 50 ° C untuk membunuh tungau.
  • Gunakan perabot yang terbuat dari kayu, plastik, kulit, atau vinil kerana ia dapat dibersihkan dengan mudah.
  • Jangan meletakkan terlalu banyak objek seperti boneka, mainan, hiasan dinding, buku, dan bunga buatan di dalam rumah, agar tidak menjadi tempat berkumpulnya habuk.
  • Elakkan menggunakan selimut bulu.
  • Gunakan pelindung semasa membersihkan rumah dan perabot, supaya habuk tidak tersedut.

Untuk melindungi anak anda yang sensitif terhadap habuk atau mengalami alahan debu, selain perkara di atas, anda juga boleh menyimpan mainan yang berpotensi mengumpulkan habuk dan mengeluarkannya dari bilik tidur anak. Jangan beli boneka yang lembut dan lembut. Sebaiknya pilih mainan yang senang dicuci dan cuba simpan mainan di dalam bekas tertutup.

Kadang-kadang sukar untuk mengetahui sama ada anda atau anak anda mempunyai alahan atau selesema. Ini kerana gejala alergi debu, seperti bersin, serupa dengan tanda selesema biasa. Namun, jika simptomnya berlanjutan lebih dari seminggu, kemungkinan penyebabnya adalah alergi. Untuk menentukan pencetus alergi, anda boleh melakukan ujian alergi.

Hubungi doktor anda sekiranya anda atau anak anda mengalami simptom alergi, seperti kesesakan hidung, masalah tidur, atau mengi. Pergi ke bilik kecemasan di hospital dengan segera sekiranya anda mengalami sesak nafas atau sesak nafas yang semakin teruk, atau jika anda menghadapi masalah bernafas.