Ini adalah barisan makanan yang menyebabkan kolesterol yang perlu anda ketahui

Orang yang mempunyai kolesterol tinggi mesti mengelakkan memakan makanan yang menyebabkan kolesterol. Tidak hanya bagi anda yang memiliki kolesterol tinggi, orang yang memiliki riwayat atau risiko penyakit jantung, strok, dan diabetes juga disarankan untuk membatasi makanan penyebab kolesterol. Apa sahaja neraka Apakah jenis makanan berkolesterol tinggi yang harus dielakkan?

Kolesterol adalah komponen lemak yang berperanan penting dalam menjaga sel dan tisu badan berfungsi. Walau bagaimanapun, jumlahnya tidak boleh melebihi had kolesterol normal dalam badan.

Anda dinasihatkan untuk menjaga penggunaan kolesterol yang diperoleh dari makanan dengan jumlah tidak lebih dari 200 mg sehari. Sekiranya tahap kolesterol dalam tubuh terlalu tinggi, maka dapat meningkatkan risiko penyakit serius, seperti penyakit jantung, strok, dan kegemukan.

Ketahui Kebaikan Kolesterol

Kolesterol dihasilkan oleh hati dan terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu kolesterol baik (HDL), trigliserida, dan kolesterol jahat (LDL). Seseorang dikatakan mempunyai kadar kolesterol normal jika jumlah HDL melebihi 60 mg / dL, trigliserida kurang dari 150 mg / dL, dan LDL kurang dari 100 mg / dL.

Kolesterol memainkan peranan penting dalam proses metabolik badan. Selain itu, kolesterol juga membantu tubuh dalam proses menghasilkan hempedu, vitamin D, dan beberapa jenis hormon, seperti kortisol, testosteron, estrogen, dan progesteron.

Senarai Makanan yang Menyebabkan Kolesterol

Selain dihasilkan oleh hati, kolesterol juga dapat ditemukan dalam makanan. Berikut adalah beberapa jenis makanan penyebab kolesterol yang perlu dibatasi dalam penggunaan:

1. Makanan segera

Makanan segera, seperti hamburger dan pizza, mengandungi 85-180 mg kolesterol dalam satu hidangan. Tidak ketinggalan jika anda menambah soda dan kentang goreng yang biasanya dimakan bersama.

Anda disarankan membatasi pengambilan makanan segera dan mengganti minuman ringan dengan air untuk mencegah kolesterol tinggi.

2. Ais krim

Satu cawan Ais krim mengandungi lebih banyak kolesterol daripada satu burger dan donat. Daripada memakan ais krim untuk pencuci mulut, lebih baik menggantinya dengan semangkuk buah segar yang kaya dengan serat dan nutrien, dan rendah kalori. Buah juga merupakan makanan yang baik untuk mengurangkan kadar kolesterol dalam badan.

3. Stik

Steak daging lembu adalah salah satu makanan yang mengandungi banyak kolesterol. Walaupun tinggi kolesterol dan lemak jenuh, itu tidak bermakna anda sama sekali tidak boleh makan daging lembu.

Sekiranya anda ingin makan stik, pilih daging tanpa lemak yang rendah kolesterol, seperti perut daging sapi (daging lembu). Dalam sekeping daging lembu tanpa lemak, terdapat sekitar 300 mg kolesterol. Anda juga boleh mengganti daging lembu dengan domba dengan kandungan kolesterol yang lebih rendah, iaitu sekitar 100 - 150 mg.

4. Telur

Telur boleh menjadi sumber protein yang sihat selagi tidak dikonsumsi secara berlebihan setiap hari. Sekiranya anda makan telur sebagai menu sarapan pagi, anda disarankan untuk tidak memakan sumber kolesterol lain, seperti daging jeroan dan berlemak, sebagai menu makan siang. Orang yang mempunyai kolesterol tinggi masih dibenarkan makan 4-6 telur seminggu.

5. Makanan Laut

Beberapa jenis makanan laut, seperti lobster, adalah makanan yang menyebabkan kolesterol tinggi. Dalam setiap 100 gram lobster mengandungi sekitar 70 mg kolesterol. Untuk mengurangkan pengambilan kolesterol, pilih hidangan makanan laut lain, seperti ikan, kaviar, dan lebih baik jika makanan laut direbus atau dikukus daripada digoreng.

6. Kulit jeroan dan ayam

Jerawat atau bahagian dari bahagian dalam dan organ haiwan, seperti usus, babi, atau otak, mengandungi lebih banyak kolesterol daripada daging. Bahagian ini juga mengandungi banyak asid urik. Oleh itu, anda harus mengehadkan atau mengelakkan pengambilan jus, terutama bagi anda yang menderita kolesterol tinggi dan asid urik.

Selain jeroan, kulit ayam juga mengandung kolesterol tinggi. Begitu juga dengan kulit lembu yang sering dijadikan keropok. Oleh itu, anda harus mengehadkan atau bahkan mengelakkan pengambilan jus dan kulit, terutama bagi anda yang menderita kolesterol tinggi dan asid urik.

7. Daging itik

Daging itik adalah salah satu makanan dengan kandungan kolesterol yang lebih tinggi daripada ayam. Dalam 100 gram daging itik, mengandungi sekurang-kurangnya 80 mg kolesterol. Sementara itu, ayam dengan bahagian yang sama hanya mengandungi sekitar 60 mg kolesterol. Anda disyorkan untuk membuang kulit ketika memproses daging itik untuk mengurangkan kadar kolesterol.

8. Keju dan susu

Keju dan susu adalah makanan yang tinggi lemak dan kolesterol. Anda masih boleh makan susu dan keju jika anda mempunyai kolesterol tinggi, tetapi anda harus memilih keju dan susu rendah lemak.

Dengan mengetahui pelbagai jenis makanan yang menyebabkan kolesterol tinggi, tidak bermaksud anda harus menjauhi semua makanan di atas. Anda diharapkan lebih selektif dan berhati-hati dalam memilih dan memakan makanan. Untuk mengelakkan kolesterol tinggi, seimbangkan dengan makanan kaya serat, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan.

Selain itu, jangan lupa untuk memeriksa tahap kolesterol dan menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala kepada doktor, terutama jika anda menderita kolesterol tinggi untuk mengelakkan risiko terkena penyakit lain akibat kolesterol tinggi dalam tubuh.