Senarai Makanan yang Mengandungi Vitamin C Tinggi

Vitamin C mempunyai banyakmemberi faedah, bermula dari melindungi tubuh daripada penyakit hingga menjaga keremajaan kulit. Tetapi perlu diingat, vitamin C semulajadi dari makanan lebih disarankan daripada makanan tambahan. Supaya pengambilannya mencukupi, awak perlu makan makanan yang tinggi vitamin C, secara rutin.

Makan pelbagai makanan yang mengandungi vitamin C adalah kaedah terbaik untuk memenuhi keperluan tubuh anda untuk vitamin ini. Vitamin C dapat diperoleh dari buah-buahan dan sayur-sayuran segar, dengan tahap yang berbeza-beza. Beberapa jenis buah dan sayur mempunyai kadar vitamin C yang tinggi.

BuahMengandungi Vitamin C yang tinggi

Pada orang dewasa, jumlah pengambilan vitamin C yang diperlukan oleh tubuh adalah 75-90 mg sehari. Untuk dapat menemuinya, anda perlu memakan pelbagai sumber makanan vitamin C, terutama buah-buahan dengan kadar vitamin C yang tinggi, iaitu:

1. Jambu batu

Salah satu buah yang diketahui kaya dengan vitamin C adalah jambu biji. Dalam jambu batu mengandungi sekitar 125 miligram vitamin C. Jumlah ini bersamaan dengan 140% keperluan harian vitamin C.

2. Jingga

Sebiji oren mengandungi kira-kira 70 miligram vitamin C. Jumlah ini mencukupi untuk vitamin C setiap hari. Selain dimakan utuh, jeruk juga dapat diproses menjadi minuman segar, seperti jus oren. Dalam setiap cawan jus oren, terdapat sekurang-kurangnya 125 miligram vitamin C.

3. betik

Satu mangkuk hidangan atau kira-kira 150 gram betik mengandungi kira-kira 90 miligram vitamin C. Jumlah ini jelas mencukupi untuk pengambilan vitamin C. harian yang disyorkan. Buah ini, yang biasa dijumpai di Indonesia, juga diyakini dapat mencegah demensia dan barah, serta menyuburkan saluran pencernaan dan memperkuat sistem kekebalan tubuh.

4. Stroberi

Satu pinggan mangkuk atau 150 gram strawberi mengandungi kira-kira 90 miligram vitamin C. Stroberi juga mengandungi antioksidan tinggi dalam bentuk antosianin (pewarna semula jadi dalam sayur-sayuran dan buah). Selain strawberi, buah-buahan lain seperti blackcurrant dan blueberry, juga mengandungi banyak vitamin C.

 5. Cili merah

Buah ini, yang sering disalah anggap sebagai sayur, adalah salah satu rempah memasak yang paling biasa dimakan di Indonesia. Siapa sangka, cabai merah ternyata mengandungi vitamin C yang cukup tinggi. Dalam satu cawan (sekitar 80 gram), mengandungi kira-kira 100 mg vitamin C. Jumlah kandungan vitamin C juga hampir sama dengan paprika, yang merupakan buah yang masih dalam kelompok yang sama dengan cabai.

Selain buah-buahan ini, terdapat banyak buah lain yang juga mengandungi vitamin C yang tinggi, termasuk:

  • 1 mangga atau segelas jus mangga, dan segelas jus Tahitian noni mengandungi kira-kira 120 miligram vitamin C.
  • 1 nanas atau sepiring buah longan (kira-kira 100 gram), mengandungi kira-kira 80 miligram vitamin C.
  • 1 buah kiwi, mengandungi kira-kira 65 miligram vitamin C.
  • 1 lemon, mengandungi kira-kira 85 miligram vitamin C

Sayur-sayuran yang Mengandungi Vitamin C Tinggi

Bukan hanya dari buah-buahan, vitamin C juga dapat diperoleh dari sayur-sayuran. Berikut adalah senarai sayur-sayuran yang tinggi vitamin C:

Brokoli

Satu cawan brokoli hijau cincang mengandungi 80 miligram vitamin C. Setelah memasak, kandungan vitamin C dalam brokoli akan dikurangkan menjadi 50 miligram, tetapi angka ini masih menjadikan brokoli sebagai sumber vitamin C. yang baik.

Kembang kol

Sayuran yang serupa dengan brokoli juga merupakan sumber vitamin C, walaupun kadarnya tidak setinggi kandungan vitamin C dalam brokoli. Dalam semangkuk kembang kol mentah, terdapat kira-kira 50 mg vitamin C.

Bayam

Dalam semangkuk bayam (kira-kira 30 gram), terdapat 8.5 mg vitamin C. Kandungan vitamin C bayam sememangnya tidak sebanyak kandungan vitamin C dari dua sayur sebelumnya, tetapi bayam tidak boleh diremehkan. Sayuran ini mengandungi banyak nutrien penting, iaitu vitamin A, vitamin K, folat, kalium, dan zat besi. Kandungan nutrien ini menjadikan bayam sebagai sayur yang layak untuk dimakan secara berkala.

Selain sayur-sayuran di atas, tanaman tertentu, seperti daun kenikir dan daun bangun, juga mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi. Anda boleh mendapatkan pelbagai faedah vitamin C dengan memakan makanan yang mengandungi vitamin C yang tinggi.

Untuk mencegah kekurangan vitamin C, pastikan setiap hari anda mengonsumsi buah-buahan dan sayur-sayuran yang merupakan sumber vitamin C dalam jumlah yang mencukupi, sesuai dengan keperluan harian yang disarankan.

Di taja oleh: