Ketahui berat badan normal janin pada 6 bulan di sini

Berat janin mengikut usia kehamilan, adalah salah satu petunjuk kehamilan yang sihat. BBerikut ini adalah lebih banyak maklumat mengenai berat janin pada 6 bulan:.

Perlu diketahui terlebih dahulu bahawa pertumbuhan panjang dan berat janin berbeza antara satu sama lain. Oleh itu, tidak perlu terlalu risau jika keputusan pemeriksaan janin lebih kecil atau lebih besar ketika diperiksa dengan ultrasound. Walau bagaimanapun, berbincanglah dengan doktor anda mengenai perkara ini.

Mengira Tambahan Berat Janin 6 Bulan

Umur kehamilan 6 bulan bermula dari minggu ke-26 hingga ke-28 kehamilan. Secara amnya, berat janin 6 bulan mempunyai julat 660 gram-1 kilogram, dengan panjang 35-38 cm.

Berikut adalah perkembangan berat janin pada 6 bulan seminggu:

 • Minggu ke-25

  Berat janin sekitar 660 gram, dengan panjang sekitar 35 cm, dari bahagian atas kepala hingga kaki. Pada masa ini, badan janin akan mulai kelihatan penuh dengan lemak yang membantu mengekalkan suhu badannya setelah lahir. Apabila perut ibu diberi cahaya dari lampu suluh, bayi akan memusingkan badannya. Ini adalah tanda bahawa saraf optik diaktifkan.

 • Minggu ke-26

  Berat janin adalah sekitar 760 gram, dengan panjang sekitar 36 cm. Pada masa ini, janin mula berusaha membuka matanya. Ia mula bertindak balas ketika disentuh atau ketika melihat cahaya.

 • Minggu ke-27

  Berat janin akan mencapai sekitar 875 gram, dengan panjang dari kepala hingga kaki sekitar 36 cm. Pada masa ini, janin dapat membuka dan menutup matanya, dan tidur dan bangun dengan irama tertentu. Bahagian otaknya benar-benar aktif sekarang. Sebilangan pakar percaya, janin sudah mula bermimpi pada usia ini.

 • Minggu ke-28

  Berat janin akan meningkat menjadi sekitar 1 kg, dan panjangnya mencapai 38 cm. Janin dapat memusingkan kepalanya ketika melihat cahaya dan terbiasa berkedip. Pada usia ini, janin sudah mempunyai bulu mata halus, dan kadang-kadang bayi anda mungkin mengalami cegukan yang terasa seperti tersentak kecil. Ini adalah keadaan semula jadi dan normal.

Pelbagai Faktor sokongan

Apabila janin bertambah berat pada usia 6 bulan, perkembangan janin badan dan otak juga terjadi dengan cepat, jadi sangat memerlukan sokongan pemakanan. Wanita hamil boleh makan makanan kaya protein ditambah dengan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Pada usia kehamilan 6 bulan, rahim hampir mencapai tulang rusuk. Keadaan ini kadangkala membuat sesak nafas semasa mengandung. Perubahan hormon semasa kehamilan biasanya dicirikan oleh kulit yang kelihatan kemerahan dan bintik, terutama di sekitar wajah, leher, dan dada.

Semasa mengandung, penting untuk melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda. Seperti ujian kehamilan sebelumnya, selama pemeriksaan kehamilan 6 bulan, pengukuran tekanan darah juga dilakukan. Sekiranya difikirkan perlu, doktor akan meminta ujian air kencing untuk menentukan kemungkinan terjadinya diabetes preeklamsia atau kehamilan (kadar gula darah tinggi semasa kehamilan).

Menjelang usia 7 bulan kehamilan, wanita hamil boleh mula mengikuti kelas persiapan kelahiran. Selain latihan fizikal dalam bentuk gimnastik, kelas persiapan kelahiran juga akan memberi maklumat mengenai proses kelahiran dan teknik penjagaan bayi pada hari-hari pertama selepas kelahiran.

Penting untuk memeriksa kehamilan kepada doktor, untuk mengetahui sama ada berat janin 6 bulan sesuai. Sebaiknya selalu makan makanan berkhasiat dan mengelakkan aktiviti fizikal yang berlebihan.