Bolehkah Wanita Hamil Makan Makanan Pedas?

Terdapat banyak berita mengenai larangan diet yang mesti dipatuhi oleh wanita hamil. Salah satunya adalah makanan pedas. Makanan ini dianggap menyebabkan keguguran dan bahkan dipercayai menyebabkan bayi botak. Jadi, apakah kebenarannya?

Makanan pedas berkait rapat dengan makanan yang mengandungi cili. Makanan pedas berbeza dengan makanan lain kerana dapat memberikan sensasi yang unik, iaitu sensasi terbakar atau terbakar di mulut dan lidah.

Seperti tidak selesa, banyak orang menikmati sensasi ini, termasuk wanita yang sekarang mungkin hamil. Malah ada yang mengatakan bahawa rasa pedas dapat meningkatkan selera makan mereka.

Wanita hamil boleh makan makanan pedas

Kehamilan menjadikan wanita hamil perlu lebih selektif dalam memilih makanan atau minuman. Ini kerana semua yang diambil oleh ibu hamil boleh mempengaruhi proses pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim.

Namun, makanan pedas tidak termasuk dalam makanan yang perlu dielakkan oleh ibu hamil. Jadi, jika sebelum kehamilan, wanita hamil sangat gemar makan makanan pedas dan pedas, misalnya yang mengandung banyak cabai, lada, atau halia, walaupun semasa kehamilan, wanita hamil tidak perlu mengelakkan makanan ini.

Makan makanan pedas semasa hamil sebenarnya tidak mengapa dan tidak akan membahayakan janin. Macam mana boleh jadi. Jadi, anggapan bahawa makanan pedas dapat menyebabkan keguguran dan menyebabkan kebotakan pada bayi hanyalah mitos yang tidak disokong oleh penyelidikan atau bukti klinikal.

Walaupun begitu, kesan sampingan makanan pedas yang boleh berlaku pada kebanyakan orang berupa pedih ulu hati, mual, kembung, cirit-birit, dan refluks asid tentu saja juga terjadi pada wanita hamil, bahkan dengan gejala yang lebih parah.

Pada trimester pertama, makanan pedas juga boleh menjadikannya lebih teruk sakit pagi sekiranya wanita hamil mengalaminya.

Setelah mengetahui maklumat di atas, kini wanita hamil tidak perlu ragu untuk makan makanan pedas. Namun, lebih baik jika ibu hamil masih membatasi tahap kepedasan dan bahagian. Selain itu, jangan lupa makan makanan berkhasiat seimbang dan jaga kebersihan makanan, ya.

Sekiranya wanita hamil ingin membuat makanan pedas mereka sendiri, pastikan anda mencuci tangan sebelum memprosesnya. Di samping itu, juga penting untuk memastikan bahawa bahan yang digunakan bersih dan berkualiti.

Sementara itu, semasa memakan makanan pedas yang dibungkus, seperti saus botol atau sambal, pastikan produk yang akan dimakan oleh ibu hamil tidak akan habis sehingga selamat untuk dimakan.

Sekiranya wanita hamil mengalami keluhan yang sangat mengganggu atau membuat wanita hamil tidak selesa setelah makan makanan pedas, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.