Penjelasan mengenai Onkologi dan Peranannya dalam Mengubati Kanser

Onkologi adalah cabang perubatan yang memberi tumpuan kepada barah. Onkologi terbahagi kepada beberapa subspesialisasi, iaitu onkologi perubatan, radiasi, pembedahan, ginekologi, pediatrik, dan hematologi.

Dalam onkologi, semua yang berkaitan dengan barah akan dikaji, termasuk bagaimana mendiagnosis, merawat, merawat, dan mencegahnya. Seorang doktor yang mempelajari onkologi perubatan dipanggil ahli onkologi.

Jenis Onkologi

Berdasarkan rawatan yang diberikan, onkologi dibahagikan kepada onkologi perubatan, onkologi pembedahan, dan onkologi radiasi.

Onkologi perubatan adalah sains onkologi yang memfokuskan pada rawatan dan rawatan barah dengan menggunakan kemoterapi, terapi hormon, terapi yang disasarkan, dan imunoterapi.

Manakala onkologi pembedahan adalah cabang onkologi yang memfokuskan pada merawat barah melalui prosedur pembedahan, dan onkologi radiasi memfokuskan pada merawat barah melalui terapi radiasi.

Selain rawatannya, onkologi juga dapat dibahagikan kepada beberapa subspesialisasi berdasarkan jenis barah yang dirawat, iaitu onkologi pediatrik, onkologi ortopedik, onkologi ginekologi, dan onkologi hematologi.

Onkologi pediatrik mengkaji rawatan barah pada kanak-kanak, termasuk rawatan dan perawatannya. Sementara onkologi ginekologi memberi tumpuan kepada barah yang menyerang sistem pembiakan wanita (faraj, rahim, serviks, atau ovari), dan onkologi hematologi memberi tumpuan kepada kanser yang berkaitan dengan darah, iaitu leukemia, limfoma, dan myeloma.

Onkologi Dalam Amalan Perubatan

Onkologi mengkaji cara untuk mengesan, merawat, melegakan simptom, dan mencegah kambuh barah. Untuk menjadi jelas, berikut adalah peranan onkologi dalam amalan perubatan:

Bantu diagnosis kanser

Ahli onkologi dapat mendiagnosis barah pesakit, bersamaan dengan tahap atau tahap keparahannya. Untuk mendiagnosis kanser, ada beberapa pemeriksaan yang akan dilakukan oleh ahli onkologi, termasuk pemeriksaan fizikal, ujian air kencing, ujian darah, ujian pencitraan, dan biopsi.

Membantu merawat barah dan melegakan simptomnya

Kaedah rawatan barah yang biasa digunakan oleh ahli onkologi adalah pembedahan, kemoterapi, terapi radiasi, imunoterapi, terapi hormon, dan terapi yang disasarkan. Kaedah rawatan akan dipilih berdasarkan jenis, lokasi, dan keparahan barah, serta keadaan umum pesakit.

Sementara itu, untuk membantu meredakan gejala barah yang dihidapi oleh pesakit, pakar onkologi biasanya akan memberi ubat penahan sakit. Doktor juga akan memberikan ubat yang dapat meredakan kesan sampingan terapi barah, seperti mual.

Bantu mengelakkan berulang

Peranan ahli onkologi bukan hanya untuk mendiagnosis dan merawat barah, tetapi juga untuk membantu mencegah penyakit itu muncul kembali. Pesakit biasanya akan dinasihatkan untuk memeriksa secara berkala untuk mengantisipasi kanker berulang.

Onkologi adalah bidang sains perubatan yang memberi tumpuan kepada pengesanan dan rawatan barah. Walaupun begitu, dalam merawat pesakit barah, ahli onkologi biasanya juga akan bekerjasama dengan doktor am dan pakar dalam bidang lain.