Ketahui Kebaikan Petroleum Jelly di sini

Pernahkah anda mendengar jeli petroleum? Bahan yang sedikit likat, tidak berbau atau tanpa rasa ini nampaknya mempunyai pelbagai kebaikan, kamu tahu. Kelebihan petroleum jelly boleh digunakan untuk merawat masalah pada kulit anda, seperti kulit kering, menyembuhkan luka dan luka bakar pada kulit, menghilangkan solek mata, dan lain-lain.

Hampir semua wanita sangat prihatin dengan keadaan kulit mereka, seperti masalah kulit kering. Kulit kering pastinya mengganggu penampilan anda, terutama pada bulan puasa, di mana kita harus menghadkan pengambilan cecair yang masuk ke dalam badan kita. Sebenarnya, masalah kulit kering disebabkan oleh kehilangan air di lapisan atas kulit. Emolien atau pelembap berfungsi dengan membentuk lapisan berminyak di bahagian atas kulit yang memerangkap air di kulit. Petrolatum, lanolin, minyak mineral, dan dimethicone adalah emolien yang paling biasa yang dapat merawat masalah kulit kering anda. Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk selalu menyediakan petroleum jelly atau petrolatum untuk merawat beberapa masalah kulit.

Mengatasi Kulit Kering

Petroleum jelly boleh digunakan sebagai pelembap untuk kulit kering. Kelebihan petroleum jelly berasal dari bahan utamanya, yang dapat membantu melapisi kulit anda dengan penghalang air. Inilah yang membantu kulit anda memulihkan dan mengekalkan kelembapan.

Jeli petroleum umumnya selamat digunakan. Tidak asing lagi bahawa petroleum jelly dapat menyelesaikan masalah kulit kering yang anda alami. Petroleum jelly boleh digunakan pada wajah, kulit kering, kaki retak atau kering, dan bibir pecah-pecah. Sebagai pelembap oklusif (menghalang penyejatan air di permukaan kulit), jeli petroleum dapat mengelakkan kulit anda kering. Untuk wajah dan kulit anda, anda boleh menggunakan petroleum jelly selepas mandi.

Sementara itu, untuk merawat kaki kering atau retak, anda boleh merendam kaki anda dengan air suam dengan menambahkan garam ke dalam air. Rendam kaki anda selama beberapa minit, kemudian keringkan kaki dengan tuala kering. Seterusnya, sapukan jeli petroleum dan gunakan kaus kaki kapas bersih dan biarkan semalaman.

Untuk mengatasi masalah bibir pecah-pecah, caranya cukup mudah. Sapukan jeli petroleum ke bibir anda, seperti menggunakan gincu.

Pelbagai Manfaat Lain

Selain mengatasi kulit kering, nampaknya manfaat petroleum jelly adalah lebih banyak lagi, termasuk:

  • Membantu menyembuhkan luka dan luka kulit yang kecil.
  • Mencegah ruam lampin.
  • Bersihkan kerak di kepala bayi ataupenutup buaian.
  • Menghalang noda kulit dari pewarna rambut atau cat kuku.
  • Berguna untuk rambut kering anda.
  • Memelihara aroma minyak wangi anda.
  • Merawat kulit yang kasar, bersisik, gatal, dan kerengsaan kulit yang kecil.

Petroleum jelly juga dapat digunakan untuk mengobati buasir atau terkandung dalam salap buasir. Walaupun terdapat banyak kelebihan petroleum jelly, anda hanya dapat menggunakannya untuk kegunaan luaran, bukan? Jangan memakannya atau meletakkan jeli petroleum ke dalam badan anda.

Sekiranya kelebihan petroleum jelly tidak dapat mengatasi pelbagai masalah kulit anda, anda dinasihatkan untuk berhenti menggunakannya dan segera berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan untuk penyakit kulit yang anda alami.