Buah-Buahan untuk Ibu Menyusui untuk Menyusui Bayi yang Lembut dan Sihat

Pengambilan nutrien semasa menyusu adalah penting untuk diperhatikan, termasuk buah-buahan. Semasa menyusu, Ibu pastinya mahu kekal sihat dan penghasilan susunya berjalan lancar. Ayuh, ketahui pelbagai jenis buah yang baik untuk ibu menyusu.

Semasa menyusu, ibu disarankan untuk mengamalkan diet yang sihat dan seimbang, termasuk makan buah-buahan. Buah-buahan boleh menjadi sumber tenaga, vitamin, mineral, dan serat yang baik untuk ibu menyusu dan pengeluaran susu ibu.

Buah-Buahan yang Baik Dimakan oleh Ibu Menyusu

Berikut adalah buah-buahan yang diketahui bermanfaat untuk ibu menyusu:

1. Blueberry

Ibu yang menyusu digalakkan untuk mengambil dua atau lebih buah setiap hari. Blueberry dapat menjadi salah satu pilihan anda, kerana rasanya enak dan kaya dengan pelbagai nutrien, seperti vitamin C, antioksidan, dan serat. Selain itu, buah ini juga mengandungi karbohidrat yang dapat membantu mengekalkan stamina.

Buah kebiruan ini juga dipercayai dapat mengurangkan risiko kemurungan postpartum, kamu tahu. Sekiranya ibu sihat dan pengeluaran susu lancar, si kecil juga akan lebih sihat.

2. Jingga

Ibu mungkin risau memakan jeruk atau buah sitrus lain kerana mempunyai rasa masam dan dikatakan berbahaya bagi bayi. Walau bagaimanapun, pendapat ini belum terbukti benar. Penggunaan jeruk sebenarnya boleh menjadi cara untuk memenuhi keperluan vitamin C anda. Bukan hanya itu, buah oren ini juga dapat memberi tenaga tambahan untuk ibu menyusu.

Semasa menyusu, makanan yang dimakan oleh ibu secara tidak langsung akan dimakan oleh si kecil. Oleh itu, jika anak anda menjadi kembung setelah anda makan banyak jeruk, hadkan pengambilannya.

3. betik

Pepaya hijau atau belum masak tidak digalakkan untuk wanita hamil kerana kandungannya yang boleh mencetuskan kontraksi. Namun, beberapa kajian mengatakan bahawa betik hijau dapat meningkatkan kadar hormon prolaktin dan oksitosin pada ibu yang menyusu, sehingga dapat meningkatkan pengeluaran susu.

Walaupun begitu, kesan penggunaan betik hijau dalam meningkatkan pengeluaran susu ibu masih perlu dikaji lebih lanjut. Oleh itu, disarankan agar anda memakan betik masak yang telah terbukti mengandungi vitamin A dan zat besi.

4. Alpukat

Buah berdaun kehijauan ini mempunyai banyak faedah untuk ibu menyusu dan bayinya. Ini kerana alpukat mengandungi lemak sihat yang dapat dijadikan sumber tenaga untuk ibu menyusu. Selain itu, buah ini juga mengandungi vitamin B, folat, vitamin C, dan asid oleik.

5. Tarikh

Penyelidikan mengatakan bahawa kurma dapat meningkatkan pengeluaran susu. Ini kerana kurma dapat meningkatkan kadar hormon prolaktin, yang merupakan hormon yang merangsang pengeluaran susu ibu.

Bukan hanya itu, kurma juga mempunyai rasa manis dan mengandungi pelbagai nutrien, seperti zat besi dan vitamin B6, yang baik untuk ibu menyusu.

Selain buah-buahan di atas, pisang dan epal juga baik dan selamat untuk dimakan oleh ibu yang menyusu. Walaupun begitu, anda masih harus memperhatikan keseimbangan nutrien lain. Sekiranya ragu-ragu atau mempunyai masalah kesihatan tertentu, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui buah dan makanan apa yang harus anda makan.