Menghilangkan ketuat di wajah tidak sesukar yang dibayangkan

Ketuat di wajah kadang-kadang boleh menyakitkan. Bukan hanya itu, risiko penularan juga cukup tinggi, terutamanya jika terdapat hubungan langsung dengan kulit ke kulit. Dari segi penampilan, kehadiran ketuat di wajah juga dapat mengurangkan keyakinan dirii.

Pertumbuhan kulit yang tidak normal ini disebabkan oleh virus HPV. Terdapat beberapa jenis ketuat yang biasanya tumbuh di wajah, iaitu kutil filifilia berbentuk lebar dan ketuat rata.

Kedua-dua jenis ketuat muka ini mempunyai ciri yang berbeza. Untuk ketuat rata, struktur ketuat kelihatan rata dan tidak terlalu menonjol, sehingga tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Selain tumbuh di wajah, ketuat rata biasanya tumbuh di lengan dan paha. Warnanya juga berbeza-beza, antara kuning, coklat, dan merah jambu.

Ketuat Filiform adalah ketuat yang tumbuh di kawasan muka, seperti di sekitar mata, hidung, mulut, dan di bawah dagu atau leher. Bentuk ketuat jenis ini serupa dengan tanda kulit, biasanya kecil dan mempunyai warna yang serupa dengan kulit.

Cara menghilangkan ketuat di wajah

Pada dasarnya, ketuat di wajah bukanlah sesuatu yang boleh membahayakan kesihatan, tetapi boleh mengganggu penampilan dan keyakinan diri seseorang. Oleh itu, tidak sedikit orang yang ingin menghilangkan ketuat di wajah.

Dari pilihan ubat yang ada, asid salisilik sering menjadi pilihan untuk menghilangkan ketuat. Sebenarnya, ubat ini tidak sesuai untuk membersihkan ketuat pada wajah kerana boleh merengsakan kulit. Sebagai alternatif yang selamat, anda masih boleh mencuba helah semula jadi sebagai penyelesaiannya.

Berikut adalah bahan dan langkah semula jadi yang boleh anda cuba menghilangkan ketuat di wajah anda.

 • epal sider cuka

  Bahan semula jadi yang boleh anda cuba menghilangkan ketuat adalah cuka sari apel. Sebabnya, asid asetik yang terkandung dalam cuka sari apel mempunyai sifat antivirus yang dapat membasmi virus yang menyebabkan ketuat. Bukan hanya itu, asid asetik ini juga dapat membantu membuang tisu kulit yang berlebihan di wajah. Cara penggunaan, campurkan dua sudu cuka sari apel dalam setengah gelas air. Kemudian, celupkan kapas dan sapukan pada kulit. Tutup dengan pembalut dan biarkan semalaman.

 • Nenas

  Jus nanas diketahui mengandungi asid dan melarutkan enzim yang dapat membantu menghancurkan tisu ketuat di wajah anda. Sekiranya anda rajin menggunakan jus nanas pada ketuat di wajah anda, tidak mustahil ketuat itu cepat menyusut dan hilang. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti klinikal yang menyokong keberkesanan jus nanas sebagai penghilang ketuat semula jadi.

 • Notis limau

  Minuman segar ini juga boleh digunakan untuk membantu menyembuhkan ketuat pada wajah. Jus lemon diketahui mengandungi asid sitrik yang dapat membunuh virus pada ketuat. Cara menggunakannya cukup mudah, anda hanya perlu menggunakan jus lemon pada ketuat sekurang-kurangnya tiga kali sehari sehingga ketuat hilang sepenuhnya dari wajah anda.

 • Bawang putih

  Bahan allicin Bawang putih mempunyai sifat antivirus yang mampu melawan virus HPV yang menyebabkan ketuat di wajah. Dalam kes ini, gunakan bawang putih sebagai topeng muka. Caranya, hancurkan bawang putih dan tampalkan pada ketuat. Sapukan pelekat dan biarkan selama 15 minit. Perlu diingat, bawang putih dapat menyebabkan kerengsaan kulit, jadi segera cuci muka dengan air jika anda merasa sakit, gatal, dan kesemutan.

Ketuat di wajah tidak perlu dibimbangkan selagi anda tahu bagaimana menyingkirkannya. Namun, tidak semua orang akan sesuai dengan kaedah rawatan ketuat semula jadi, terutama yang mempunyai kulit sensitif.

Jangan memotong atau membuang ketuat sendiri, kerana terdapat risiko jangkitan lebih lanjut. Elakkan juga kebiasaan menyentuh kulit kerana boleh menyebabkan ketuat merebak ke bahagian lain badan.

Berunding dengan pakar dermatologi sekiranya ketuat tidak lama hilang walaupun sudah dirawat. Doktor anda mungkin menasihatkan anda untuk menjalani rawatan perubatan lebih lanjut untuk merawat ketuat dengan betul.