Kenali Pelbagai Punca Jerawat di Dagu dan Cara Mengatasinya

Dagu adalah kawasan muka yang mudah terdedahjerawat berlaku. Terdapat pelbagai penyebab jerawat di dagu.Nak tahu penyebabnya, supaya anda dapat mencegah dan mengatasinya.

Salah satu penyebab jerawat di dagu adalah kebersihan wajah yang tidak dijaga. Jerawat boleh mengurangkan keyakinan diri dan menyebabkan rasa tidak selesa. Untuk mengelakkan masalah keyakinan diri dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh jerawat, ketahui punca dan cara mengatasinya dalam penjelasan berikut.

Pelbagai Punca Jerawat di Dagu

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan jerawat di dagu, iaitu:

Jangan menjaga kebersihan wajah anda

Seperti kawasan muka yang lain, penampilan jerawat di dagu boleh disebabkan oleh kebersihan kulit wajah yang buruk. Apabila kebersihan kulit wajah tidak dijaga dengan baik, pori-pori dapat tersumbat oleh minyak dan kotoran yang tersisa di wajah. Kesannya boleh menjadi jerawat di dagu.

Ubah hormon

Perubahan hormon juga boleh menyebabkan jerawat di dagu. Apabila tahap androgen (hormon lelaki) meningkat, kelenjar minyak akan menghasilkan lebihan minyak. Akibatnya, pori-pori di wajah dapat tersumbat dan jerawat di dagu akhirnya muncul.

Pada wanita, penghasilan hormon androgen dapat meningkat ketika memasuki usia baligh dan ketika hendak haid. Di samping itu, wanita yang mengalami sindrom ovarium polikistik (PCOS) juga mengalami ketidakseimbangan hormon, menjadikannya lebih mudah mengalami jerawat di dagu dan juga jerawat cystic.

Rambut tumbuh

Pada lelaki, kebiasaan mencukur janggut dengan kerap dapat meningkatkan risiko rambut di sekitar dagu tumbuh ke kulit. Ini akan mencetuskan keradangan, yang akhirnya menyebabkan benjolan seperti jerawat.

Cara Mengatasi Jerawat di Dagu

Setelah mengetahui pelbagai punca jerawat di dagu, anda perlu memahami cara menanganinya. Berikut adalah beberapa cara yang dapat dilakukan:

1. Menjaga kebersihan wajah

Perkara pertama yang harus anda lakukan untuk mengatasi kemungkinan jerawat di dagu adalah menjaga kebersihan wajah anda. Cara mudah adalah mencuci muka dua kali sehari menggunakan pencuci muka yang ringan.

2. Tidakmemerah jerawat

Penampilan jerawat di dagu memang menggemaskan, tetapi elakkan memerah atau menahan jerawat. Kebiasaan memerah jerawat boleh menyebabkan jerawat dijangkiti dan mengambil masa lebih lama untuk sembuh.

3. Memampatkan jerawat

Untuk mengurangkan keradangan, anda boleh menekan jerawat di dagu menggunakan kompres sejuk. Caranya, balut ais batu dengan kain bersih, kemudian gunakannya untuk memerah jerawat selama 5 minit.

4. Memohon ubat jerawat

Untuk merawat jerawat di dagu, anda boleh menggunakan krim yang mengandungi benzoil peroksida dan retinoid. Tetapi ingat, terus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengelakkan kesan sampingan.

Terdapat pelbagai penyebab jerawat di dagu. Untuk memperbaikinya, anda boleh mencuba beberapa cara di atas. Sekiranya jerawat di dagu anda tidak hilang atau bertambah teruk, berjumpa dengan pakar dermatologi. Doktor anda akan mengesyorkan rawatan yang sesuai dengan keadaan kulit anda.