Ketiak hitam, penyebab dan bagaimana menyingkirkannya

Walaupun tidak selalu kelihatan, ketiak gelap boleh mengganggu keyakinan diri, terutama pada wanita. Selama ini, banyak yang berpendapat bahawa ketiak gelap berlaku kerana kebiasaan mencukur ketiak. Walaupun ketiak gelap boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Oleh itu, terdapat pelbagai cara untuk menanganinya.

Warna kulit ketiak harus sama dengan warna kulit pada bahagian badan yang lain. Tetapi pada sesetengah orang, kulit di ketiak boleh kelihatan menghitam.

sekarang, kulit ketiak yang gelap ini boleh membuat beberapa orang, terutama wanita, menjadi tidak selamat. Ini kerana ketiak gelap dianggap tidak sedap dipandang dan mengganggu penampilan, terutama ketika memakai pakaian yang tidak menutupi lengan (atas tangki).

Beberapa Punca Ketiak Hitam

Terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan ketiak gelap, termasuk:

1. Kerengsaan kulit ketiak

Salah satu penyebab kulit ketiak gelap adalah yang paling kerap adalah penyingkiran bulu ketiak dengan mencukur atau mencabut bulu ketiak.

Ini dapat merengsakan kulit dengan mudah dan mencetuskan pengeluaran melanosit yang berlebihan. Melanosit adalah sel yang menghasilkan pigmen atau warna semula jadi kulit (melanin).

2. Jangkitan bakteria

Ketiak gelap boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria Corynebacterium minutissimum. Bakteria ini biasanya berkembang jika anda banyak berkeringat, tinggal di persekitaran yang lembap, tidak menjaga kebersihan badan, atau menderita penyakit tertentu, seperti diabetes dan obesiti.

3. Kehamilan

Sebilangan wanita hamil boleh mengalami perubahan atau gangguan kulit, dan salah satunya adalah kulit ketiak gelap. Ini mungkin disebabkan oleh perubahan hormon kehamilan yang merangsang peningkatan pengeluaran melanin. Warna kulit yang gelap biasanya akan pudar dalam beberapa bulan selepas melahirkan.

4. Acanthosis nigricans

Kulit ketiak gelap juga boleh disebabkan oleh penyakit yang disebut acanthosis nigricans. Orang yang mengalami keadaan ini akan mengalami penebalan kulit dan perubahan warna kulit menjadi lebih gelap. Penampilannya tidak hanya di ketiak, tetapi juga di leher, wajah, badan, perut, lengan, dan di sekitar pangkal paha.

Acanthosis nigricans Ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti:

  • Berat badan berlebihan atau kegemukan.
  • Diabetes jenis 2.
  • Gangguan hormon, seperti penyakit tiroid, sindrom Cushing, atau sindrom ovarium polikistik (PCOS).
  • Kesan sampingan ubat-ubatan yang boleh mempengaruhi hormon, seperti pil kawalan kelahiran dan kortikosteroid.

Sekiranya penampilan semakin berat dalam masa yang singkat, maka acanthosis nigricans boleh dikaitkan dengan barah, seperti barah perut dan barah hati.

Cara menghilangkan ketiak hitam

Untuk menghilangkan ketiak gelap, pertama anda mesti mengetahui apa yang menyebabkan ketiak gelap muncul. Sekiranya ia disebabkan oleh jangkitan bakteria, maka penggunaan antibiotik dapat menjadi jalan keluarnya.

Sebagai tambahan kepada rawatan, untuk membantu menghilangkan ketiak gelap, cubalah petua berikut:

Mencegah kerengsaan kulit ketiak

Sekiranya anda sering mencukur ketiak anda, cubalah mandi air suam terlebih dahulu dan gunakan krim atau gel pencukur ketika hendak mencukur agar kulit ketiak anda tidak mudah marah.

Sekiranya kulit ketiak anda sering mengalami iritasi setelah menggunakan deodoran (antiperspirant), cuba ubah deodoran anda ke jenis deodoran tanpa bau atau berhenti menggunakan deodoran untuk sementara waktu.

Gunakan bahan semula jadi

Beberapa bahan semula jadi dipercayai dapat mengatasi kulit ketiak yang menghitam. Anda boleh menggunakan topeng semula jadi timun, lemon, kunyit, minyak kelapa, atau kulit jeruk.

Cara membuat topeng ketiak cukup mudah. Pertama, bahan dihiris, dilembutkan, atau dijadikan jus, dan kemudian disapukan ke ketiak. Selepas itu, tunggu hingga beberapa minit kemudian bilas hingga bersih.

Pakai pakaian yang menyerap peluh

Berpeluh berlebihan boleh menyebabkan kulit ketiak menjadi jengkel. Suhu dan kelembapan panas di kulit ketiak ditambah dengan kurangnya menjaga kebersihan badan juga dapat memudahkan kuman berkembang di ketiak. Akibatnya, kulit ketiak boleh berubah menjadi hitam.

Untuk mengelakkan ini berlaku, pakai pakaian yang selesa yang dapat menyerap peluh, dan jangan lupa mandi setiap kali badan anda berpeluh atau kotor.

Untuk kulit ketiak gelap yang disebabkan oleh penyakit acanthosis nigricans, rawatannya dapat dilakukan dengan merawat penyebab atau akar masalahnya, misalnya, jika disebabkan oleh kegemukan, maka rawatannya adalah dengan menurunkan berat badan. Untuk ketiak gelap yang disebabkan oleh gangguan hormon, ubat boleh digunakan untuk meningkatkan tahap hormon.

Di samping itu, bergantung pada diagnosis, doktor juga boleh mengesyorkan penggunaan krim yang mengandungi hidrokuinon, tretinoin, kortikosteroid, asid azaleik, AHA, atau asid kojik untuk merawat ketiak gelap. Selain ubat, rawatan dengan terapi laser dan dermabrasi juga dapat menjadi pilihan.

Sekiranya ketiak gelap membuat anda merasa jengkel atau tidak selesa, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar dermatologi, supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.