Inilah Cara Membezakan Kontraksi Nyata dan Palsu

Salah satu tanda yang menunjukkan anda akan bersalin , itu dia apabila rahim terasa sesak sebentar, kemudian merehatkan kembali. Walau bagaimanapun, tidak semua kontraksi adalah tanda buruh. Mungkin kontraksi yang anda alami hanyalah kontraksi palsu.

Kontraksi atau kontraksi palsu Braxton-Hicks Ini adalah tanda bahawa badan anda sedang bersiap atau latihan untuk bersalin. Walau bagaimanapun, pengecutan ini tidak menunjukkan bahawa tenaga kerja anda sudah dekat.

Mengenali Kontraksi Palsu dan Sebenar

sekarang, agar anda tidak tertipu oleh kontraksi palsu, ayuh, ketahui perbezaannya dengan penguncupan asal berikut:

Masa berlaku penguncupan

Kontraksi Braxton-Hicks atau kontraksi palsu biasanya bermula pada trimester ketiga, tetapi ada juga wanita hamil yang merasakannya pada trimester kehamilan kedua. Pengecutan ini lebih kerap berlaku pada waktu petang atau petang, terutamanya selepas aktiviti fizikal yang berat atau ketika wanita hamil merasa letih.

Sedangkan kontraksi asal biasanya berlaku ketika usia kehamilan adalah 40 minggu. Sekiranya kontraksi asal muncul sebelum kehamilan 37 minggu, ibu mengandung mungkin akan melahirkan bayi pramatang.

Sensasi pengecutan terasa

Apabila kontraksi palsu berlaku, biasanya pengetatan hanya terasa di bahagian bawah perut dan pangkal paha. Manakala pada pengecutan asal, pengetatan akan terasa lebih lebar, bermula dari punggung bawah dan kemudian merebak ke seluruh bahagian perut. Sebilangan wanita menggambarkan sensasi kontraksi asli sebagai kekejangan haid atau rasa pedih ulu hati yang sangat kuat.

Selain itu, kontraksi palsu biasanya juga akan mereda atau hilang sekiranya anda bergerak atau berjalan. Walau bagaimanapun, dalam pengecutan asal, bergerak atau berjalan sebenarnya boleh membuat keluhan bertambah buruk.

Anda juga dapat mengetahui perbezaan antara kontraksi palsu dan nyata dari keamatannya. Perut perut yang berlaku dengan pengecutan palsu biasanya akan terasa lebih ringan ketika kehamilan berlangsung.

Lamamiliknya penguncupan

Pengecutan palsu biasanya berlangsung untuk jangka masa yang berbeza-beza, dari kurang dari 30 saat hingga sekitar 2 minit, pada selang waktu yang tidak teratur. Walaupun kontraksi asal hanya bertahan sekitar 30 hingga 70 saat, selang masa antara kontraksi adalah biasa dan semakin pendek dari masa ke masa.

Dalam pengecutan asal, perut terasa stabil, malah boleh muncul lebih kerap, terasa lebih berat, dan bertahan lebih lama ketika tenaga kerja semakin hampir.

Mengalami kontraksi palsu semasa kehamilan adalah perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan, jadi tidak memerlukan rawatan perubatan.

Sekiranya kontraksi ini membuat anda tidak selesa, anda boleh melegakannya dengan lebih banyak berehat, mandi air hangat, mencuba urut wanita hamil, atau melakukan senaman ringan, seperti berjalan di sekitar rumah.

Walaupun kontraksi palsu dan nyata dapat dibezakan dari perkara di atas, kadang-kadang sukar untuk mengetahui dengan pasti apa kontraksi yang anda rasakan. Oleh itu, anda harus segera berjumpa doktor jika anda mengalami kontraksi sebelum kehamilan 37 minggu, atau jika kontraksi berlaku setiap 5 hingga 6 minit, disertai dengan pendarahan dari faraj, dan pecahnya membran. Mungkin gejala ini menunjukkan tanda bahaya kehamilan.

Untuk menentukan jenis kontraksi rahim yang dirasakan oleh wanita hamil semasa memantau keadaan janin, doktor dapat melakukan pemeriksaan, salah satunya adalah kardiotokografi.