Ketahui Fakta 8 Manfaat Cordyceps untuk Kesihatan Tubuh

Cordyceps adalah sejenis cendawan yang tumbuh di Himalaya dan dataran tinggi Tibet. Tumbuhan herba ini dianggap mengandungi nutrien yang bermanfaat untuk menjaga kesihatan tubuh. Namun, adakah ia benar?

Cendawan Cordyceps (Cordyceps sinensis) dikenali sebagai tumbuhan perubatan tradisional kuno yang banyak digunakan oleh orang Tibet dan India sejak abad ke-15. Tumbuhan ini adalah sejenis jamur yang melekat pada dirinya sebagai parasit pada ulat.

Sehingga kini, cordyceps telah melalui beberapa proses penyelidikan dan pengembangan di makmal yang kemudian diproses menjadi makanan tambahan. Cordyceps sendiri diketahui mengandungi pelbagai nutrien, seperti:

  • Protein
  • Asid amino penting
  • Peptida
  • Vitamin B1, vitamin B2, vitamin B12, vitamin E, dan vitamin K
  • Asid lemak

Cordyceps dikatakan dapat meningkatkan sistem imun dengan merangsang sel dan bahan kimia tertentu di dalam badan. Cendawan ini juga dipercayai dapat melawan sel barah dan mengurangkan ukuran tumor, terutama barah kulit dan paru-paru.

Namun, tidak ada data yang tepat mengenai keberkesanan jamur Cordyceps pada manusia. Oleh itu, kebaikan cordyceps masih perlu dikaji lebih lanjut.

Sebilangan Tuntut Kelebihan Cordyceps

Orang tahu cordyceps sebagai makanan tambahan yang dapat melegakan keadaan kesihatan tertentu. Berikut adalah kelebihan cordyceps yang sering diketahui oleh orang ramai:

1. Melegakan gangguan pernafasan

Beberapa zat yang terdapat dalam cordyceps, yaitu: cordycepin dan adenosin, dapat merangsang kesan pengionan saluran pernafasan. Selain itu, sebuah kajian juga menunjukkan bahawa cordyceps menyebabkan peningkatan kemampuan untuk menggunakan oksigen, jadi bagus untuk menjaga fungsi organ tubuh.

Bagi orang dewasa, cordyceps boleh digunakan untuk melegakan simptom asma jika diambil dalam bentuk tulen. Walau bagaimanapun, bagi kanak-kanak, kulat ini tidak memberi kesan untuk merawat gejala asma, walaupun digabungkan dengan jenis tumbuhan herba yang lain.

Kajian klinikal lain juga menunjukkan keberkesanan cordyceps untuk melegakan bronkitis dan penyakit paru-paru obstruktif kronik. Walau bagaimanapun, keberkesanannya sering dikaitkan dengan kombinasi dengan bahan lain, jadi keberkesanan cordyceps itu sendiri sukar dipastikan.

2. Meningkatkan prestasi fizikal

Cordyceps diketahui mempunyai manfaat untuk meningkatkan daya tahan dan prestasi seseorang ketika bersenam. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk memastikan kesan peningkatan prestasi fizikal setelah memakan cordyceps.

3. Mencegah kesan penuaan

Cordyceps secara tradisional digunakan oleh orang tua untuk merawat kesan penuaan, seperti keletihan, kelemahan, dan mati pucuk. Walau bagaimanapun, penyelidikan yang berkaitan dengan faedah ini masih terbatas pada ujian makmal pada haiwan dan tidak ada kajian lanjutan yang menguji keberkesanannya pada manusia.

4. Menjaga kesihatan jantung

Di China, penyelidikan mengenai cordyceps menunjukkan bahawa cendawan ini mempunyai manfaat untuk melegakan gejala aritmia atau gangguan irama jantung. Beberapa kajian juga menyatakan bahawa bahan ini juga dapat menjaga kesihatan jantung. Walau bagaimanapun, ujian klinikal lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan ini.

5. Melegakan keradangan

Kajian di peringkat sel mendapati bahawa cordyceps berpotensi mengurangkan keradangan. Kajian lain juga menunjukkan bahawa cordyceps dapat mengurangkan keparahan lupus, meningkatkan kelangsungan hidup pada pesakit transplantasi jantung, dan menekan kesan toksik bakteria. Streptokokus.

6. Mengatasi penyakit buah pinggang

Satu kajian menunjukkan bahawa cordyceps dapat meningkatkan kadar kreatinin dan menurunkan kadar nitrogen urea dalam darah, menjadikannya baik untuk melegakan gejala penyakit ginjal. Namun, untuk mengesahkan keberkesanannya pada manusia, diperlukan kajian lebih lanjut.

7. Menghambat pertumbuhan tumor

Beberapa kajian pada haiwan menunjukkan bahawa cordyceps dapat merangsang sistem kekebalan tubuh, termasuk kemampuan tubuh untuk melawan sel-sel barah, termasuk barah paru-paru, barah usus besar, barah hati, dan barah kulit.

8. Mengatasi diabetes

Penyelidikan mendapati bahawa ekstrak polisakarida dalam cordyceps dapat menurunkan kadar gula darah dengan meningkatkan kepekaan insulin dan meningkatkan metabolisme glukosa. Namun, keberkesanannya pada manusia masih belum diketahui dengan pasti.

Walaupun diklaim mempunyai pelbagai faedah, sebenarnya penggunaan cordyceps masih memerlukan kajian lebih lanjut. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa keberkesanan ramuan ini dalam merawat gangguan kesihatan pada manusia belum terbukti dengan tepat.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Menggunakan Cordyceps

Selain keberkesanan dan keselamatan cordyceps, yang masih belum diketahui secara pasti, beberapa keadaan kesihatan juga dapat meningkatkan risiko kesan sampingan dari penggunaan cordyceps, yaitu:

  • Penyakit autoimun, seperti lupus, sklerosis berbilang, artritis reumatoid. Dalam keadaan ini, cordyceps dapat meningkatkan keparahan gejala.
  • Kehamilan dan penyusuan susu ibu, kerana belum ada penelitian khusus mengenai keberkesanan dan dos selamat penggunaan kordyceps pada wanita hamil dan menyusui.
  • Gangguan pendarahan dan sebelum pembedahan, kerana cordyceps dapat meningkatkan risiko pendarahan.

Sekiranya anda ingin mengambil suplemen cordyceps, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda. Perkara ini penting dilakukan untuk memastikan faedah bagi keadaan anda dan mencegah perkara-perkara yang sebenarnya boleh membahayakan kesihatan anda.