Lihat faedah air beras untuk wajah dan cara menyediakannya

Tidak ramai yang mengetahui kelebihan air beras untuk wajah. Sekiranya selama ini anda selalu membuang air yang digunakan untuk mencuci beras, pertimbangkan semula tabiat ini, kerana air yang dianggap kotor sebenarnya sangat baik untuk kecantikan kulit wajah..

Manfaat air beras untuk wajah tidak boleh dipandang rendah. Sebabnya, air beras kaya dengan kandungan gamma-oryzanol yang terkenal dapat melindungi kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh sinar UV. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa air beras banyak digunakan sebagai asas kosmetik.

Pelbagai Khasiat Air Beras untuk Muka

Berikut adalah pelbagai faedah air beras untuk wajah yang perlu anda ketahui:

1. Mencerahkan kulit

Mencuci muka dengan air beras diketahui dapat mencerahkan kulit. Ini kerana kandungannya gamma-ozanol Air beras boleh menjadikan kulit wajah kelihatan lebih cerah.

2. Mmenghilangkan bintik-bintik gelap

Selain mencerahkan kulit, air beras juga dapat digunakan untuk menghilangkan bintik-bintik gelap di wajah. Kandungan vitamin E dalam air beras dipercayai dapat memudarkan pigmentasi pada kulit, walaupun keberkesanannya masih perlu diselidiki lebih lanjut.

3. Mencegah penuaan pramatang

Mencuci muka menggunakan air beras dipercayai dapat mencegah munculnya tanda-tanda penuaan. Kandungan vitamin E dalam air beras diketahui dapat menghalang proses penuaan pramatang.

4. Mmenghilangkan jerawat

Pati dalam air beras dipercayai dapat merawat jerawat. Selain itu, pati dalam air padi juga berguna sebagai ubat semula jadi untuk merawat eksim atopik. Walaupun begitu, keberkesanannya masih belum jelas dan penyelidikan masih diperlukan untuk mengesahkan faedah ini.

Bagaimana Menyiapkan Air Padi untuk Muka?

Terdapat beberapa cara yang boleh anda pilih untuk mendapatkan air beras yang boleh digunakan dalam rawatan wajah, iaitu:

Merendam nasi

Merendam beras adalah kaedah termudah untuk mendapatkan air beras. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

  1. Ambil cawan beras.
  2. Basuh hingga bersih.
  3. Masukkan nasi ke dalam mangkuk dan masukkan 2-3 cawan air.
  4. Biarkan selama 30 minit.
  5. Saring air beras ke dalam mangkuk bersih.
  6. Air beras siap digunakan di wajah.

Menjalankan proses penapaian

Cara seterusnya untuk mendapatkan air padi adalah dengan menjalankan proses penapaian. Untuk membuat air beras diperam, lakukan 3 langkah pertama di bahagian air beras rendaman. Seterusnya, rendam nasi selama dua hari di tempat yang sejuk. Selepas itu, saring dan kumpulkan air beras ke dalam mangkuk bersih, kemudian gunakan di wajah anda.

Memasak nasi

Anda juga boleh mendapatkan air beras untuk rawatan muka dengan memasak nasi, berikut caranya:

  1. Letakkan cawan beras ke dalam periuk.
  2. Tambahkan air dua kali lebih banyak daripada yang biasa anda lakukan semasa memasak nasi.
  3. Semasa nasi dan air mendidih, tapis air beras ke dalam mangkuk bersih.
  4. Sejukkan penapis air beras, kemudian sapukan ke wajah.

Memang terdapat pelbagai khasiat air beras untuk wajah, tetapi anda masih harus berhati-hati dalam menggunakannya, terutama jika kulit anda sensitif. Anda mesti berjumpa doktor kulit terlebih dahulu sebelum menggunakan air beras untuk rawatan wajah.