Jangan hanya menggunakannya, kelebihan serum wajah berbeza

Kelebihan serum wajah sangat pelbagai, mulai dari melembapkan kulit hingga membantu mengatasi kedutan. Bahan-bahan yang terdapat dalam serum menentukan faedah yang anda akan dapat. Oleh itu, penting bagi anda untuk berhati-hati dalam memilih dan menggunakannya.

Serum wajah adalah produk penjagaan kulit yang kaya dengan nutrien atau bahan aktif tertentu. Dengan sifat lembut di wajah dan mudah diserap, serum wajah adalah salah satu produk penjagaan yang paling popular.

Walaupun mempunyai sejumlah kelebihan berbanding produk rawatan lain, kemungkinan serum wajah menyebabkan kerengsaan tetap berlaku, terutama jika anda tidak sepadan dengan bahan aktif dalam serum. Agar anda tidak memilih yang salah, lihat maklumat mengenai kandungan, faedah dan cara menggunakan serum wajah di bawah.

Apa Kelebihan Serum Wajah?

Bahan aktif yang terdapat dalam serum menentukan kebaikannya. Anda harus berhati-hati dalam memilih. Masalah kulit yang berbeza, pelbagai jenis serum yang harus anda gunakan. Inilah penjelasannya:

 • Serum untuk kulit kering dan kendur

  Gunakan serum yang mengandungi vitamin E, asid glikolat, dan nicinamide untuk merawat kulit yang bersisik, kering dan kendur. Beberapa produk serum untuk kulit kering dan kendur juga mengandungi ceramide yang berguna untuk mengekalkan kelembapan kulit.

 • Serum untuk bintik-bintik gelap atau noda pada kulit

  Pilih serum yang mengandungi asid ferulat (asid ferulik), kojic asid, asid azaleik, dan vitamin C untuk merawat bintik hitam atau bintik hitam pada kulit. Beberapa produk serum yang mempunyai faedah yang sama juga boleh mengandungi arbutin, vitamin E, ekstrak aloe, dan asid glikolik.

 • Serum untuk kulit yang berjerawat

  Serum yang mengandungi asid salisilat dan retinol (tretinoin) berguna untuk merawat kulit yang berjerawat. Kandungan ini berfungsi untuk mencegah penyumbatan pori, membantu pengelupasan dan pembuangan sel kulit mati, serta melegakan keradangan yang disebabkan oleh jerawat.

 • Serum untuk melambatkan penuaan (serum anti penuaan)

  Gunakan serum yang mengandungi asid ferulat atau bakuchiol untuk mengurangkan kedutan dan tanda-tanda penuaan (anti penuaan). Tidak jarang, serum anti penuaan juga mengandungi vitamin C. Vitamin C juga mempengaruhi pertumbuhan kolagen baru. Kolagen adalah bahan semula jadi yang dihasilkan oleh badan dan berperanan dalam kecerahan dan keanjalan kulit.

Penting untuk diingat bahawa tidak semua serum selamat digunakan. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, maka anda mesti berhati-hati dan berhati-hati dalam memilih serum. Beberapa serum mengandungi zat yang dapat merengsakan kulit anda, termasuk:

 • Wangian.
 • Pengawet, seperti metilparaben dan butylparaben.
 • Antibakteria.
 • Ekstrak tumbuhan.
 • Pelarut, seperti propilena glikol dan etanol.
 • Bahan aktif serum mengandungi bahan berasid, seperti vitamin C, asid salisilik dan tretinoin.

Petua Memilih Serum Wajah

Perhatikan pembungkusan ketika hendak membeli serum. Pilih produk dengan botol atau pembungkusan yang gelap dan dapat mengelakkan cahaya masuk. Pendedahan cahaya boleh merosakkan bahan aktif dalam serum, sehingga mengurangkan kualitinya.

Sebelum menggunakan serum wajah secara berkala, lakukan ujian alergi sederhana dengan menggunakan sedikit serum pada kulit tangan, dan tunggu selama 48 jam. Sekiranya gejala alergi muncul, seperti ruam dan gatal-gatal pada bahagian kulit yang diberi serum, jangan gunakan serum dan segera berjumpa doktor.

Anda juga harus berhati-hati ketika menggunakan dua produk yang mengandungi asid pada masa yang sama, seperti serum vitamin C dengan krim retinol. Ini boleh meningkatkan risiko kerengsaan.

Cara Menggunakan Serum Muka dengan Betul

Serum wajah boleh digunakan pada waktu pagi atau malam sebelum tidur. Sekiranya anda ingin menjimatkan penggunaan, sapukan serum sekali sehari. Anda juga boleh mencampurkan beberapa tetes serum ke dalam pelembap wajah yang biasa anda gunakan setiap hari. Setelah menggunakan serum wajah, cuba jangan memaparkan wajah anda kepada cahaya matahari langsung.

Pastikan juga selalu membersihkan wajah anda dengan air bersih dan sabun muka khas sebelum menggunakan serum. Bagi anda yang mempunyai kulit sensitif, elakkan segera menggunakan serum ketika kulit masih basah. Tunggu 10-15 minit agar kulit kering sepenuhnya. Menggunakan serum ketika kulit masih basah berpotensi menyebabkan kerengsaan.

Setelah wajah bersih, serum baru boleh disapu pada wajah. Tuangkan serum ke hujung jari, dengan dos yang disyorkan pada bungkusan produk. Sapukan perlahan dan sekata ke semua kawasan wajah, kemudian tepuk perlahan.

Rujuk lebih lanjut dengan pakar dermatologi, sekiranya bingung memilih serum yang tepat. Doktor akan membantu anda dalam menjalankan rawatan dengan serum. Bermula dari cara menentukan serum yang sesuai dengan keadaan kulit anda, cara menggunakannya dengan betul, hingga bagaimana meminimumkan risiko jika serum digunakan bersama dengan produk perawatan kulit yang lain.