Inilah kelebihan dan masa yang tepat untuk melakukan ultrasound 4 dimensi semasa kehamilan

Mengimbas dengan kehamilan ultrasound (USG) adalah alat pemeriksaan yang sering digunakan pada wanita hamil. Ultrasound terdiri daripada banyak jenis, mulai dari ultrasound 2 dimensi, 3 dimensi, hingga ultrasound 4 dimensi yang paling moden.

Sama seperti ultrasound 2 dimensi atau 3 dimensi, ultrasound 4 dimensi menggunakan gelombang suara untuk memaparkan keadaan kehamilan, bermula dari keadaan rahim, bentuk janin, hingga gangguan yang berlaku di rahim. Teknologi dalam ultrasound 4 dimensi lebih canggih, untuk mendapatkan hasil imbasan yang lebih jelas.

Pelbagai Kelebihan Ultrasound 4 Dimensi

Ultrasound 4 dimensi mampu menampilkan gambar bergerak seperti video. Dengan cara itu, anda dapat melihat aktiviti janin dengan lebih jelas, misalnya ketika tersenyum, menguap atau pergerakan lain. Bukan itu sahaja, anda juga dapat melihat bahagian tubuh janin lebih nyata.

Ultrasound 4 dimensi bukan sahaja membantu ibu bapa yang ingin tahu bayi mereka, tetapi juga membantu pakar obstetrik dalam mengesan kemungkinan gangguan atau kelainan pada janin, serta keadaan organ janin, sehingga doktor dapat segera mengambil langkah untuk merawatnya .

Sebagai prosedur diagnostik, doktor boleh menggabungkan ultrasound 4 dimensi ini dengan beberapa prosedur perubatan lain, seperti pengambilan amniosentesis atau pengambilan air ketuban, ujian darah, hormon, atau kromosom. Kaedah ini dilakukan untuk memastikan hasil diagnosis doktor terhadap keadaan pesakit, dan memberikan rawatan sesuai dengan keperluannya.

Bilakah Ultrasound 4D Digunakan?

Doktor boleh melakukan ultrasound 4 dimensi pada bila-bila masa, sama ada pada awal kehamilan, pertengahan, atau sebelum melahirkan. Berikut adalah beberapa sebab yang boleh membuat doktor mengesyorkan pemeriksaan ultrasound berdasarkan usia kehamilan:

  • Trimester pertama

    Ultrasound pada trimester pertama kehamilan secara amnya dilakukan untuk mengesahkan kehamilan, menentukan usia kehamilan, melihat degupan jantung janin, memeriksa kemungkinan kehamilan ektopik dan gangguan kehamilan.

  • Trimester kedua

    Ultrasound yang dilakukan pada trimester kedua kehamilan dapat membantu doktor mendiagnosis keabnormalan struktur janin, melihat kemungkinan kembar, mengukur pertumbuhan janin, dan memeriksa kemungkinan kematian janin di rahim.

  • Trimester ketiga

    Doktor secara amnya mengesyorkan ultrasound pada trimester ketiga kehamilan untuk menentukan kedudukan plasenta sebelum melahirkan, memerhatikan kedudukan dan pergerakan janin, dan memeriksa adanya kelainan pada rahim dan pelvis ibu.

Cara Memeriksa Ultrasound 4 Dimensi

Ultrasound dilakukan oleh doktor dengan menggunakan gel khas di atas perut. Gel ini berfungsi untuk membantu menghantar gelombang suara, sehingga gambar janin lebih mudah ditangkap.

Selepas itu, doktor akan melakukan imbasan dengan transduser yang digerakkan di sekitar perut untuk merakam aktiviti janin.

Walaupun anda telah menggunakan teknologi canggih, ada kemungkinan anda tidak dapat melihat bentuk janin ketika menggunakan ultrasound 4 dimensi. Kerana, hasil ultrasound ini juga ditentukan oleh beberapa faktor, salah satunya adalah kedudukan janin. Sekiranya wajah bayi kembali ke perut anda, sudah tentu anda tidak akan dapat melihat wajahnya.

Selain kedudukan janin, hasil ultrasound ini juga dipengaruhi oleh ketebalan lapisan perut ibu dan keadaan cairan ketuban di dalam rahim. Semakin tebal perut anda dan semakin suram cairan ketuban anda, semakin sukar untuk mencatat aktiviti janin.

Selagi ia digunakan mengikut prosedur, umumnya ultrasound 4 dimensi tidak akan membahayakan janin. Pastikan anda selalu berkonsultasi dengan pakar kandungan semasa kehamilan untuk memantau perkembangan janin dan juga keadaan ibu.