Ini adalah Manfaat Daun Suji untuk Kesihatan Tubuh

Khasiat daun suji telah diketahui selama beratus-ratus tahun. Selain digunakan sebagai pewarna makanan, daun suji juga diyakini berpotensi menjadi obat tradisional.

Cuti Suji (Dracaena angustifolia) adalah salah satu tumbuhan yang dikenali sebagai sumber klorofil yang baik. Tumbuhan ini dapat dikenali dengan daunnya yang berwarna hijau gelap, bunga pita yang memanjang, runcing, dan bunga putih kekuningan.

Selain memberi aroma yang kuat dan khas untuk makanan, manfaat daun suji untuk menjaga tubuh yang sihat tidak dapat dipandang rendah.

Pelbagai Khasiat Daun Suji untuk Kesihatan

Selain kaya dengan klorofil yang sudah diketahui bermanfaat untuk kesihatan, daun suji juga mengandung banyak sebatian bioaktif yang memiliki sifat antioksidan. Sebatian bioaktif yang terkandung dalam daun suji termasuk alkaloid, flavonoid, tanin, terpenoid, saponin, polifenol, dan glikosida.

Selain berfungsi sebagai antioksidan, sebatian ini juga dapat bertindak sebagai sifat anti-radang, anti nyeri, antibakteri, dan antijamur. Berikut adalah beberapa kelebihan daun suji untuk kesihatan:

1. Melegakan kesakitan haid

Sebilangan wanita mungkin mengalami sakit perut (senggugut) sebelum atau semasa haid. Daripada mengambil ubat bebas yang tidak semestinya selamat, anda boleh menggunakan daun suji sebagai ubat semula jadi untuk menghilangkan rasa sakit.

Kesakitan haid timbul kerana badan mengeluarkan lebih banyak prostaglandin. Hormon ini boleh mencetuskan keradangan dan pengecutan otot-otot rahim, menyebabkan kesakitan. Kandungan sebatian saponin dalam daun suji diketahui dapat meredakan keradangan, sehingga dianggap dapat mengurangi rasa sakit semasa haid.

Untuk mendapatkan faedah daun suji ini, ambil daun suji segar kira-kira 20 gram, bersihkan, kemudian rebus dengan 2 cawan air sehingga airnya berkurang separuh. Selepas itu, tapis air masak dan biarkan sejuk. Anda boleh minum air daun suji ini sebanyak 1 gelas sehari untuk meredakan sakit haid.

2. Mengatasi masalah pernafasan

Selain mengobati sakit haid, ekstrak daun suji juga telah digunakan sebagai obat herbal di beberapa daerah di Indonesia untuk mengatasi keluhan pernafasan, seperti sesak nafas dan batuk.

Manfaat daun suji dianggap berkaitan dengan kemampuan ekstrak daun suji untuk membunuh berbagai jenis bakteria, termasuk yang dapat menyebabkan penyakit pernafasan, seperti Streptococcus pneumoniae (menyebabkan radang paru-paru) dan Mycobacterium tuberculosis (menyebabkan TB).

3. Melegakan gejala kejutan anaphylactic

Kejutan anaphylactic adalah gejala reaksi alahan yang teruk dan mengancam nyawa yang disebabkan oleh sistem imun badan yang berlebihan terhadap pemicu, seperti makanan atau ubat. Gejala yang boleh berlaku termasuk kesukaran bernafas, wajah bengkak, pening, dan kehilangan kesedaran.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kandungan flavonoid yang tinggi pada daun suji dapat mengurangkan gejala kejutan anaphylactic. Sebenarnya, khasiat daun suji ini hanya terbukti pada haiwan. Namun, dapat disimpulkan bahawa ekstrak daun suji dapat memberi kesan yang baik pada sistem kekebalan tubuh.

4. Menurunkan kadar kolesterol

Manfaat lain yang dapat Anda peroleh dari mengkonsumsi daun suji adalah menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Satu kajian bahkan mendapati bahawa ekstrak daun suji dapat menurunkan kadar kolesterol darah hingga 50%.

Dengan sifat ini, anda juga akan dilindungi dari banyak penyakit kardiovaskular, termasuk darah tinggi, penyakit jantung, dan strok.

5. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Kandungan sebatian flavonoid yang tinggi dalam daun suji juga memiliki peranan penting dalam menyokong kerja sel imun untuk melawan jangkitan dan menghasilkan antibodi yang kuat.

Tidak hanya melawan jangkitan, imuniti yang baik juga dapat melindungi tubuh dari penyakit kronik, seperti barah. Selain itu, daun suji juga mengandungi banyak sebatian triterpenik yang terbukti dapat membunuh sel barah.

Selain khasiat daun suji yang telah disebutkan, kandungan sebatian aktif dalam ekstrak daun suji juga diketahui dapat menghambat pertumbuhan bakteria yang menyebabkan beriberi, disentri, dan cirit-birit.

Walau bagaimanapun, tahap keberkesanan dan keselamatan daun suji sebagai rawatan herba masih perlu diselidiki lebih lanjut.

Oleh itu, sebelum menggunakan daun suji sebagai terapi tambahan untuk keadaan yang anda alami, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda agar anda dapat memperoleh faedah daun suji dengan selamat.