Ketahui Makna Di Sebalik Warna Urin Anda

Air kencing dikeluarkan oleh badan untuk membuang toksin dan sisa dari darah. Bahan ini akan mempengaruhi warna air kencing. Itulah sebabnya, perubahan warna air kencing dapat digunakan untuk menggambarkan keadaan kesihatan tubuh.

Warna urin biasa berbeza dari kuning pucat, jernih, hingga keemasan. Warna kuning ini berasal dari pigmen badan yang disebut urokrom. Semakin banyak anda minum air, kencing anda akan semakin pucat. Warna urin pucat juga dapat disebabkan oleh pengambilan ubat diuretik, yang merupakan ubat untuk merangsang pengeluaran air kencing.

Sementara urin yang berwarna hijau, coklat, biru, atau merah, dapat disebabkan oleh penyakit, seperti jangkitan atau cedera pada saluran kencing, dan kerusakan sel darah merah. Ini juga dapat disebabkan oleh ubat-ubatan, makanan, dan minuman yang dimakan.

Kenali Makna Warna Urin

Sebagai petunjuk keadaan kesihatan badan, berikut adalah makna warna air kencing yang perlu anda ketahui:

 • Coklat tua

  Air kencing berwarna coklat atau gelap boleh menjadi tanda masalah hati dan ginjal, jangkitan saluran kencing, batu empedu, dan anemia hemolitik. Air kencing berwarna coklat gelap juga boleh disebabkan oleh kesan sampingan ubat. Sejumlah ubat yang dapat membuat warna urin berwarna coklat gelap adalah ubat antimalaria, antibiotik, dan pencahar yang mengandung cascara atau senna.

 • Kuning pekat

  Air kencing kuning gelap umumnya disebabkan oleh dehidrasi. Dehidrasi boleh berlaku apabila jumlah cecair yang dikeluarkan dari badan lebih banyak daripada jumlah cecair yang masuk.

 • Jingga

  Air kencing oren boleh disebabkan oleh masalah kesihatan pada hati atau saluran empedu, terutama jika disertai dengan najis yang kelihatan pucat atau putih.

  Selain itu, air kencing oren juga boleh berlaku jika anda mengalami dehidrasi atau kerana kesan sampingan kemoterapi, julap, sulfasalazine ubat anti-radang, ubat phenazopyridine untuk jangkitan saluran kencing, ubat TB rifampin dan isoniazid, dan riboflavin dosis tinggi (vitamin B2).

 • Putih dan keruh

  Urin yang keruh atau putih seperti susu dan bau, boleh menjadi tanda jangkitan saluran kencing disertai dengan pembentukan nanah. Keadaan ini dipanggil pyuria. Penyebabnya termasuk jangkitan bakteria, kulat, dan virus.

  Warna urin yang menjadi keruh juga merupakan tanda penumpukan sel darah putih, asid urik, protein, atau lemak di dalam air kencing.

 • Merah muda atau merah

  Air kencing merah atau merah jambu boleh disebabkan oleh makanan yang anda makan, seperti bit, blackberry, atau buah naga merah. Selain itu, ia juga boleh disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu untuk jangkitan saluran kencing dan rifampin ubat TB.

  sekarangSekiranya air kencing anda berwarna merah jambu atau merah, cuba perhatikan gejala lain. Kerana warna urin merah juga dapat menunjukkan urin berdarah, jangkitan saluran kencing, penyakit ginjal, tumor atau batu di ginjal dan pundi kencing, gangguan prostat, anemia hemolitik, atau kelainan genetik porphyria.

 • Hijau atau biru

  Warna air kencing yang satu ini mungkin membuat anda agak terkejut. Biasanya air kencing biru atau hijau boleh disebabkan oleh pewarna makanan, atau kesan sampingan ubat asma, amitriptyline antidepresan, propofol anestetik, dan pewarna metilena biru. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya warna air kencing anda tidak kembali normal.

Perubahan warna air kencing dapat terjadi dengan pelbagai alasan, mulai dari tidak berbahaya hingga membawa maut. Oleh itu, perhatikan keadaan kencing anda. Minum banyak air jika perubahan warna air kencing anda disebabkan oleh dehidrasi. Namun, jika warna air kencing anda masih tidak kembali normal walaupun anda telah minum air secukupnya, segera berjumpa doktor.