Mengenali Sifat Keperibadian Melankolis Perfectionist

Keperibadian melankolik sering dikaitkan dengan sikap yang kelihatan sedih, kecewa, atau bahkan tertekan. Namun, sebenarnya tidak demikian. Melankolis dikenali sebagai keperibadian yang berorientasikan perincian dan sangat berhati-hati dalam membuat keputusan.

Terdapat empat jenis asas keperibadian manusia yang terbentuk sejak bayi dan tidak akan berubah, iaitu sanguine, phlegmatic, choleric, dan melankolic. Keperibadian asas ini ditentukan oleh proses unik dalam batang otak dan akan menentukan bagaimana reaksi seseorang terhadap situasi tertentu.

Keperibadian melankolis sendiri cenderung menjadi perfeksionis. Mereka diklasifikasikan sebagai individu yang sensitif, lebih sering berdiam diri, dan mempunyai rasa empati yang tinggi. Orang yang mempunyai keperibadian ini sering ingat, merasa, dan meneroka untuk memahami keadaan.

Selain itu, melankolis juga didefinisikan sebagai suasana hati, mulai dari putus asa hingga kemurungan. Semua manusia di dunia mungkin pernah mengalami keperibadian ini sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka. Walau bagaimanapun, keperibadian melankolis tidak selalu buruk.

Ciri Personaliti Melankolik

Individu yang mempunyai keperibadian melankolik biasanya lebih berhati-hati dalam membuat keputusan. Keperibadian ini juga terkenal dengan perincian, taksub untuk mencari kebenaran, logik, dan teratur. Namun, mereka cenderung merasa cemas dan bimbang akan masa depan dan pendapat orang lain.

Untuk lebih memahami keperibadian melankolis yang anda atau orang di sekitar anda rasakan, berikut adalah beberapa ciri-cirinya:

1. Kesempurnaan

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, keperibadian melankolik cenderung sempurna. Mereka sering mempunyai idea tertentu dan menyelesaikannya dengan sesempurna mungkin.

Mereka juga sering menetapkan standard tinggi untuk diri mereka sendiri dan orang lain. Tetapi, jika mereka tidak mencapai hasil yang sempurna, orang yang mempunyai keperibadian melankolis mungkin menjadi marah atau kecewa.

2. Kreatif

Keperibadian melankolik ini biasanya dimiliki oleh seniman, pemuzik, penulis, atau orang yang sering menyelesaikan masalah dengan pemikiran kreatif. Mereka dapat mencari cara kreatif untuk menunjukkan keprihatinan bagi orang di sekeliling mereka.

3. Pesakit

Salah satu ciri keperibadian melankolis adalah sifat sabar mereka. Mereka cenderung tidak kesal atau kecewa ketika bercakap dengan orang lain atau menunggu dalam barisan panjang.

4. Motivasi tinggi

Kerana mereka adalah perfeksionis, individu dengan keperibadian melankolik mempunyai motivasi diri yang tinggi. Setiap kerja yang mereka lakukan mesti sentiasa diperbaiki agar dapat terus memberikan hasil yang terbaik.

5. Tenang dan tenang

Sekiranya anda ingin menyembunyikan perasaan anda dan lebih suka bertenang atau diam, anda mungkin mempunyai keperibadian melankolis. Individu yang mempunyai keperibadian melankolik pada umumnya dapat menjaga ketenangan walaupun persekitarannya bising atau terlalu sesak.

Walau bagaimanapun, sifat tenang dan senyap ini tidak selalu baik. Keperibadian melankolis diketahui menyembunyikan emosi mereka dan mungkin sukar mengawal kemarahan mereka.

6. Penuh dengan terperinci dan fokus pada matlamat

Keperibadian melankolis sangat suka memperhatikan perincian, seperti ulang tahun atau nama orang yang baru mereka temui, yang mungkin tidak penting bagi sesetengah orang.

Selain itu, mereka juga sangat fokus pada tujuan atau sasaran. Individu yang mempunyai keperibadian melankolik dapat menganalisis potensi dari pelbagai sudut pandang, sehingga rancangan yang dibuat hampir selalu tepat dan matang.

Individu dengan keperibadian melankolik juga terbiasa dengan rutin yang dijadualkan dan tidak menyukai perubahan mendadak.

Malangnya, keperibadian ini hampir selalu dalam pemikiran dan mengingati peristiwa yang berlaku pada masa lalu. Inilah yang dianggap menyebabkan gangguan kesihatan mental yang disebut kemurungan melankolik.

Kemurungan melankolik adalah bentuk gangguan kemurungan utama yang dicirikan oleh kehilangan keseronokan dan minat dalam semua aktiviti. Walau bagaimanapun, setiap orang mungkin mengalami gejala yang berbeza. Berikut adalah beberapa gejala kemurungan melankolik yang biasa:

  • Menunjukkan sedikit ekspresi atau tindak balas emosi
  • Mengalami penurunan berat badan kerana kehilangan selera makan
  • Mengalami masalah tidur
  • Rasa putus asa atau bersalah
  • Menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian dan mengingat
  • Mempunyai pemikiran untuk membunuh diri

Sekiranya anda mengalami gejala kemurungan melankolik seperti yang disebutkan di atas, segera berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang tepat agar tidak membahayakan diri sendiri.

Namun, perlu diingat bahawa keperibadian melankolis bukanlah keperibadian rapuh atau menyedihkan. Keperibadian ini sebenarnya mempunyai ciri tersendiri yang bermanfaat untuknya dan orang lain di sekelilingnya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keperibadian melankolik atau jika anda mengalami aduan yang menunjukkan gejala kemurungan melankolik, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri.