Kenali Tanda Kehamilan Kosong

Tanda-tanda kehamilan kosong umumnya serupa dengan tanda-tanda kehamilan yang normal. Hanya dengan kehamilan kosong, kehamilan tidak dapat berlanjutan sehingga kelahiran bayi. Dengan kata lain, kehamilan yang kosong akan berakhir dengan keguguran. Jadi, apakah tanda-tanda kehamilan kosong?

Kehamilan kosong adalah keadaan ketika seorang wanita sudah hamil, tetapi janin atau embrio tidak berkembang setelah proses persenyawaan berlaku di rahim. Keadaan ini biasanya berlaku pada trimester pertama kehamilan.

Kehamilan bermula dengan proses persenyawaan. Biasanya, janin akan terbentuk dalam masa sekitar 2 minggu setelah pembuahan, diikuti dengan pembentukan kantung ketuban pada kehamilan 5-6 minggu.

Namun, dalam kehamilan yang kosong, baik embrio maupun kantung ketuban terbentuk, sehingga tidak ada janin yang ditemukan di rahim, walaupun wanita yang mengalaminya telah mengalami tanda-tanda kehamilan.

Kehamilan kosong boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti gangguan genetik, kualiti sperma atau telur yang buruk, gangguan pada proses persenyawaan, kelainan pada rahim, kesan sampingan ubat-ubatan, hingga gangguan hormon, seperti hormon progesteron.

Tanda Kehamilan Kosong

Tanda-tanda kehamilan kosong umumnya tidak jauh berbeza dengan kehamilan biasa, iaitu:

  • Haid lewat
  • Mual
  • Gag
  • Payudara terasa sesak
  • Pendarahan ringan dari faraj
  • Kekejangan ringan

Di samping itu, kehamilan kosong juga dapat memberikan hasil positif pada ujian kehamilan denganpek ujian. Ini disebabkan oleh peningkatan hormon kehamilan hCG, padahal sebenarnya tidak ada janin yang berkembang.

Walau bagaimanapun, tanda-tanda kehamilan yang dirasakan akan hilang apabila tahap hormon kehamilan menurun pada minggu-minggu berikutnya. Sekiranya tanda-tanda kehamilan dapat dirasakan sepanjang kehamilan, tanda-tanda kehamilan kosong biasanya berlangsung dalam waktu yang singkat.

Cara Memastikan Kehamilan Normal dan Kehamilan Kosong

Kerana tanda-tanda kehamilan kosong dan kehamilan normal serupa antara satu sama lain, kedua-dua keadaan perlu disahkan melalui pemeriksaan oleh pakar sakit puan.

Untuk menentukan sama ada tanda-tanda kehamilan yang anda alami muncul disebabkan kehamilan normal atau kehamilan kosong, doktor akan melakukan pemeriksaan ultrasound. Ultrasound boleh dilakukan melalui perut atau melalui faraj (ultrasound transvaginal).

Kehamilan disebut kosong jika hasil pemeriksaan ultrasound menunjukkan bahawa tidak ada janin dan kantung ketuban di rahim.

Sekiranya pemeriksaan dilakukan lebih awal atau sebelum kehamilan 6 minggu, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda kembali menjalani ultrasound seminggu kemudian. Ini dilakukan untuk memastikan sekali lagi bahawa tidak ada janin yang berkembang di rahim.

Pengendalian Kehamilan Kosong

Secara amnya, kehamilan yang kosong akan berakhir dengan munculnya tanda-tanda keguguran. Bahkan ada sebilangan wanita yang tidak menyedari bahawa mereka mengandung kosong, jadi mereka menganggap bahawa tanda-tanda keguguran disebabkan oleh haid.

Walau bagaimanapun, jika tanda-tanda kehamilan kosong telah disahkan melalui pemeriksaan oleh pakar sakit puan, doktor boleh mengambil langkah berikut untuk merawat kehamilan kosong:

Menunggu rangkaian runtuh dengan sendirinya

Dalam beberapa kes, doktor mungkin tidak melakukan rawatan khas dan hanya memantau keadaan wanita yang mengalami kehamilan kosong sementara menunggu keguguran itu berlaku sendiri.

Menggunakan dadah

Untuk membantu membuang tisu embrio yang gagal terbentuk dengan betul, doktor boleh memberi ubat. Biasanya pemberian ubat-ubatan ini dilakukan di klinik atau di hospital. Semasa menerima rawatan, keadaan pesakit akan dipantau oleh doktor dan bidan.

Menjalani prosedur pelebaran dan penyembunyian

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda kehamilan kosong dan bimbang, jangan ragu untuk berjumpa pakar sakit puan untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.