Punca Jerawat di Bahagian Dalam Hidung dan Cara Mengatasinya

Kemunculan jRawatan pada hidung atau di sekitar wajah boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan mengganggu penampilan. Walaupun tidak seperti bahagian muka yang lain, jerawat di bahagian dalam hidung mesti dirawat dengan baik. Kerana jika tidak dirawat, kuman di hidung dapat merebak ke otak.

Jerawat di hidung boleh menjadi tanda jangkitan pada hidung. Jerawat seperti itu boleh disebabkan oleh beberapa tabiat buruk, seperti memilih hidung anda terlalu kerap atau meniup hidung anda dengan keras.

Punca Jerawat di Hidung dan Tanda-Tanda

Jerawat biasanya berlaku apabila perubahan hormon menyebabkan pengeluaran minyak berlebihan pada folikel kulit. Minyak yang berlebihan bersama dengan sel-sel kulit mati akan menyumbat liang-liang yang menjadi saluran keluar folikel. Ini akan menyebabkan folikel di bawah kulit membengkak. Apabila penyumbatan ini dijangkiti bakteria normal yang terdapat pada kulit, akan terjadi keradangan dalam bentuk jerawat.

Begitu juga dengan bahagian dalam hidung yang terdiri daripada banyak liang dan folikel rambut. Walaupun jerawat biasanya terjadi di atas permukaan kulit, jerawat di bahagian dalam hidung juga boleh berlaku. Jangkitan yang mungkin berlaku ketika seseorang merasakan jerawat di dalam hidung termasuk: vestibulitis hidung dan furuncles hidung.

Dihidupkan vestibulitis hidungjangkitan biasanya disebabkan oleh bakteria Stapylococcus aureus. Keadaan ini muncul sebagai jerawat dan / atau sekumpulan jerawat kemerahan di hujung lubang hidung. Pada vestibulitis hidung akut, kulit berwarna merah, bengkak, dan menyakitkan apabila disentuh.

Sementara itu, furuncles hidung Ia boleh kelihatan lebih besar, seperti bisul, atau terletak lebih dalam di hidung. Keadaan ini perlu segera dirawat oleh dokter, kerana jangkitannya dapat berkembang menjadi selulitis dan menyebar ke saluran darah ke otak, menyebabkan meningitis.

Jangkitan bakteria di hidung juga berisiko menyebabkan penyumbatan saluran darah di otak. Sebilangan bakteria yang menyebabkannya termasuk Stapylococcus, Sstreptokokus, dan tahan methicillin Staphylococcus aureus (MRSA).

Cara mengatasi Jerawat pada Hidung

Untuk mengatasi jerawat di dalam hidung, perlu mengetahui apa yang menyebabkannya. Berikut adalah rawatan jerawat berdasarkan faktor yang mendasari:

  • Sekiranya disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor biasanya akan memberi anda antibiotik dalam bentuk salep. Di samping itu, ada juga kemungkinan bahawa doktor akan memberi anda antibiotik untuk mengambil atau memberikan keduanya untuk mempercepat proses penyembuhan. Kadang kala, pembedahan perlu dilakukan saliran (pengeringan) untuk mencegah pembengkakan di kawasan jangkitan pada jerawat di bahagian dalam hidung.
  • Untuk jerawat pada hidung yang telah menjadi jangkitan yang teruk, maka rawatan antibiotik perlu diberikan melalui IV di hospital. Keadaan ini juga perlu dipantau oleh doktor secara berkala untuk menjangkakan kemungkinan komplikasi.
  • Selain rawatan dengan antibiotik, vestibulitis hidung Anda boleh menggunakan kompres hangat ke hidung tiga kali sehari selama 15-20 minit, untuk membantu mengeringkan jerawat dan mengurangkan rasa sakit.
  • Sekiranya rasa sakit dari jerawat di hidung tidak bertambah baik dengan kompres hangat, anda mungkin perlu menggunakan ubat penghilang rasa sakit. Bercakap dengan doktor anda mengenai pilihan ubat penahan sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen.
  • Cuba jangan memerah jerawat di bahagian dalam hidung, kerana ini hanya akan menjadikan pori-pori kulit lebih rentan terhadap jangkitan bakteria. Memerah jerawat akan membolehkan lebih banyak bakteria memukul permukaan kulit, dan bahkan masuk ke lapisan kulit lebih dalam. Jangan terlalu kerap menyentuh jerawat di bahagian dalam hidung, sehingga proses penyembuhan lebih cepat.

Jerawat di dalam hidung harus segera diperiksa oleh pakar ENT, jika tidak hilang atau disertai dengan pening, demam, kekeliruan, gangguan penglihatan, sakit teruk di wajah dan sekitar mata, dan pembengkakan mata.

Penting untuk melakukan rawatan yang betul dalam mengatasi jerawat di bahagian dalam hidung, agar komplikasi berbahaya tidak terjadi. Ikut nasihat doktor dan gunakan ubat yang ditetapkan oleh doktor.