Punca Perut Kembung pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya

Perut kembung adalah keluhan yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Apabila kembung, kanak-kanak boleh menjadi rewel dan tidak mahu makan. Tetapi jangan risau, ada beberapa rawatan awal yang boleh dilakukan untuk merawat perut kembung pada anak-anak.

Perut kembung adalah keadaan apabila gas atau udara menumpuk di saluran pencernaan. Perut yang kembung dapat membuat anak merasa tidak selesa, sehingga anak-anak merasa sukar untuk berehat dan malas untuk makan. Walaupun biasa dan dapat sembuh dengan sendirinya, keadaan ini tidak dapat diabaikan, kerana boleh menjadi tanda penyakit berbahaya

Pelbagai Punca Perut Kembung pada Kanak-kanak

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan anak mengalami kembung, iaitu:

  • Menelan terlalu banyak udara semasa makan. Ini boleh berlaku pada kanak-kanak yang makan sambil bermain, menonton televisyen, atau berlari di dalam rumah.
  • Mengunyah makanan terlalu cepat.
  • Makan makanan yang boleh mencetuskan pengeluaran gas di perut, seperti kubis, lobak, brokoli, kembang kol, bawang, dan kacang.
  • Mengambil minuman ringan terlalu banyak.
  • Mengalami penyakit tertentu, seperti bisul, sembelit, penyumbatan usus, intoleransi laktosa, dan penyakit Crohn.

Cara Mengatasi Perut Kembung pada Kanak-kanak

Secara amnya, kembung pada kanak-kanak disebabkan oleh sesuatu yang tidak berbahaya dan boleh dirawat dengan rawatan sederhana di rumah. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi masalah kembung pada anak yang boleh anda lakukan:

1. Elakkan makan makanan yang menyebabkan perut kembung

Pastikan anak anda tidak memakan makanan yang dapat meningkatkan pengeluaran gas di saluran pencernaan, seperti kubis, lobak, bawang, brokoli, kacang, dan makanan berlemak.

2. Elakkan minum minuman yang boleh menyebabkan perut kembung

Minuman panas biasanya mengandungi asid fosforik yang boleh menyebabkan perut kembung pada kanak-kanak. Selain minuman ringan, jus buah juga kadang-kadang boleh mencetuskan aduan perut kembung ini. Ini kerana kandungan sukrosa dan fruktosa dalam jus dapat mencetuskan pembentukan gas di saluran pencernaan.

3. Biasakan anak mengunyah makanan dengan perlahan

Salah satu penyebab perut kembung pada anak adalah kebiasaan mengunyah makanan terlalu cepat. Oleh itu, biasakan anak anda mengunyah makanan perlahan-lahan sehingga benar-benar lumat sebelum menelannya.

4. Meningkatkan penggunaan air

Walaupun air tidak secara langsung membantu mengurangkan perut kembung pada anak, pengambilan air yang cukup dapat mencegah sembelit sekaligus mengurangkan risiko kembung pada kanak-kanak.

5. Beri kompres suam

Untuk mengurangkan rasa tidak selesa ketika perut anak anda kembung, anda boleh memampatkan perutnya dengan air suam. Selain dapat menjadikan anak lebih selesa, kompres hangat ini juga dapat mengurangkan kembung.

Sekiranya kembung anak anda tidak hilang walaupun terdapat rawatan di atas, atau jika disertai dengan gejala lain, seperti sakit perut yang teruk, mual, muntah, demam, atau penurunan berat badan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Untuk merawat ulser perut atau sakit perut pada kanak-kanak, doktor boleh menetapkan ubat untuk sakit perut pada kanak-kanak.