Rawatan Pertolongan Cemas untuk lepuh

Goresan sering berlaku ketika kulit menggosok permukaan kasar, mengelupas lapisan atas kulit. Walaupun diklasifikasikan sebagai luka ringan, tetapi luka ini juga memerlukan rawatan.

Kulit terdiri daripada bahagian atas, yang disebut epidermis, dan bahagian bawah disebut dermis. Sebagai organ terluar dan terluas badan, kulit terdedah kepada calar dan luka. Luka ini boleh berlaku di mana sahaja di badan, termasuk lutut, siku, lengan, dan kepala.

Secara amnya, lecet berlaku pada lapisan kulit epidermis. Luka-luka ini tidak begitu parah seperti luka atau air mata, yang menyebabkan pendarahan berat. Walau bagaimanapun, lecet dalam dapat meninggalkan bekas luka atau tisu parut pada kulit.

Luka adalah salah satu jenis luka terbuka (luka terbuka) yang boleh berlaku pada permukaan luar kulit. Selain melecet, ada beberapa jenis kecederaan lain yang perlu diketahui, iaitu luka yang boleh terjadi akibat benda tajam seperti pisau cukur, luka koyak yang juga boleh disebabkan oleh benda tajam seperti pisau, luka tikaman disebabkan oleh tajam objek seperti kuku, dan luka mengelupas yang disebabkan oleh letupan atau tembakan.

Merawat Lepuh di Rumah

Dalam kes ringan, lepuh biasanya boleh dirawat di rumah. Tetapi perlu diingat, anda mesti mencuci tangan anda dengan sabun dan air sebelum membersihkan luka. Berikut adalah cara yang boleh dilakukan sebagai usaha merawat luka. Antaranya:

  • Bersihkan luka dari kotoran yang mungkin melekat di bawah air yang mengalir atau gunakan larutan masin steril untuk membersihkannya.
  • Gunakan sabun ringan seperti sabun bayi untuk membersihkan luka. Anda harus mengelakkan menggunakan agen pembersih yang mengandungi alkohol, yodium, atau hidrogen peroksida secara langsung pada luka terbuka kerana boleh menyebabkan kerengsaan dan menyengat.
  • Sapukan antibiotik untuk menjaga kelembapan luka, yang akan mempercepat penyembuhan dan mencegah jangkitan.
  • Tutup luka dengan kain kasa steril lembut dan ubah setiap hari.
  • Ubat penahan sakit kadang-kadang diperlukan untuk merawat lepuh yang besar dan menyakitkan. Namun, elakkan pengambilan aspirin kerana berisiko memanjangkan masa pendarahan.
  • Elakkan terkena sinar matahari pada luka untuk mengelakkan hiperpigmentasi kekal.
  • Dapatkan nasihat doktor sekiranya pendarahan dari lepuh tidak berhenti, darah keluar, tepi luka terbuka, luka disebabkan oleh sesuatu yang kotor dan berkarat, dan kawasan luka terasa kebas.
  • Elakkan menggunakan salap atau bahan selain ubat luka, kecuali dilakukan atau disyorkan oleh doktor.
  • Sekiranya terdapat lebam atau bengkak, sapukan ais.

Segera berjumpa doktor sekiranya lepuh terlalu lebar atau terlalu dalam untuk dikendalikan sendiri. Masa penyembuhan luka adalah berbeza bagi setiap orang. Ini dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti usia, keadaan perubatan atau penyakit, kekurangan zat makanan, suhu dan cuaca di mana anda tinggal, sistem imun, kehadiran atau ketiadaan jangkitan pada luka, dan sama ada pesakit merokok atau mengambil ubat tertentu.