Luka canker di bibir boleh disebabkan oleh banyak perkara

Luka canker di bibir telah dirasakan oleh hampir semua orang, tanpa mengira usia atau jantina. Bukan sahaja menyengat, kehadirannya dapat menyukarkan anda makan dan minum. Walaupun biasanya dapat mereda dengan sendirinya, dalam kes tertentu, penampilan sariawan di bibir boleh menjadi tanda penyakit tertentu.

Luka canker di bibir sering menyebabkan kesakitan. Kesakitan ini berlaku kerana saraf yang berada tepat di bawah permukaan lapisan mulut cedera dan meradang. Nasib baik, kebanyakan sariawan di bibir mudah dirawat dan akan hilang sendiri dalam beberapa waktu.

Jenis-jenis Thrush di Bibir

Luka canker di bibir terbahagi kepada tiga jenis, iaitu:

  • Sariawan kecil

    Diameter kurang dari 1 cm dan merupakan jenis yang paling biasa. Jenis sariawan ini biasanya akan sembuh dalam masa 7-10 hari.

  • Sariawan besar

    Ia lebih lebar dan lebih dalam dengan tepi yang tidak teratur. Jenis sariawan ini memerlukan dua minggu hingga bulan untuk sembuh dan boleh meninggalkan bekas luka di mulut.

  • Herpetiform

    Mereka hanya berdiameter 1-2 mm, tetapi muncul dalam kumpulan dan berlangsung dari satu minggu hingga dua bulan.

Punca Thrush di Bibir

Luka canker di bibir boleh disebabkan oleh banyak perkara. Sebilangan besar penyebab sariawan di bibir tidak berbahaya, tetapi kadang-kadang sariawan juga boleh disebabkan oleh penyakit serius.

Berikut adalah beberapa penyebab luka sariawan di bibir yang sering terjadi:

1. Luka

Kecederaan pada bibir, seperti ketika menggigit bibir secara tidak sengaja, mengunyah makanan keras, tambalan yang tidak sempurna, memakai pendakap, menyikat terlalu keras, atau memakai gigi palsu yang tidak sesuai, boleh menyebabkan luka. Luka ini kemudian menyebabkan luka pada bibir.

2. Kerengsaan bibir

Luka canker di bibir juga dapat dicetuskan dengan menggunakan ubat gigi atau ubat kumur yang berisi natrium lauril sulfat dan alkohol. Kedua-dua bahan itu menjengkelkan, sehingga boleh menyebabkan luka di bibir.

Selain kedua-dua bahan kimia ini, tembakau dan asap rokok, atau memakan sesuatu yang pedas dan masam juga boleh menyebabkan kerengsaan yang menyebabkan sariawan di bibir.

3. Kekurangan pemakanan

Kekurangan nutrien atau nutrien tertentu juga boleh menyebabkan sariawan di bibir. Ini sering berlaku pada orang yang kekurangan nutrien tertentu, seperti zat besi, zink, asid folik, atau vitamin B12.

4. Jangkitan

Jangkitan virus, termasuk virus herpes simplex dan varicella-zoster, adalah salah satu penyebab seriawan oral yang paling biasa. Bukan hanya itu, jangkitan kulat, jangkitan bakteria, dan jangkitan kelamin, seperti gonorea, HIV / AIDS, dan sifilis juga dapat mencetuskan sariawan di mulut.

5. Penyakit autoimun

Tompok Leukoplakia yang menyerang selaput lendir mulut dan lichen planus yang menyebabkan ruam gatal pada kulit atau bahagian dalam mulut juga boleh menyebabkan sariawan di bibir.

Penyakit autoimun lain, seperti pemphigus vulgaris, artritis reumatoid,Penyakit Crohn, atau penyakit Behçet, juga sering mempunyai sariawan di bibir.

6. Kanser mulut

Salah satu gejala barah mulut adalah sariawan di bibir yang tidak hilang selama beberapa minggu. Bintik-bintik semburan yang muncul boleh kelihatan kemerahan atau keputihan disertai dengan rasa sakit, sukar menelan, bercakap, hingga mati rasa pada bibir dan mulut.

7. Kesan sampingan ubat

Beberapa jenis ubat boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk sariawan di bibir dan mulut. Ubat yang dimaksud adalah ubat kemoterapi, antibiotik, ubat epilepsi, atau kortikosteroid jika digunakan dalam jangka panjang.

Sebagai tambahan kepada ubat ini, terapi radiasi ke mulut dan leher juga boleh menyebabkan kesan sampingan pada sariawan pada bibir dan mulut.

Biasanya, sariawan di bibir tidak perlu dirawat kerana boleh sembuh sendiri dalam satu atau dua minggu. Namun, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor sekiranya sariawan di bibir menyukarkan anda makan dan minum, sakit kanker sangat besar atau cepat merebak, menyebabkan kebas di mulut, tidak hilang selepas 3 minggu, atau jika demam disertai dengan demam dan cirit-birit.

Thrush yang muncul bersama dengan tanda dan gejala di atas mungkin disebabkan oleh penyakit atau keadaan perubatan yang memerlukan perhatian perubatan.