Pelbagai Pilihan Ubat Vertigo di Farmasi

Untuk mengatasi aduan vertigo atau pening berpusing, anda boleh mengambil ubat vertigo dari farmasi, yang keduanya boleh dibeli secara bebas atau berdasarkan preskripsi dari doktor. Terdapat banyak jenis ubat vertigo yang boleh dimakan, tetapi anda mesti mengikuti peraturan penggunaan dan tetap mengetahui kesan sampingannya.

Vertigo dicirikan oleh penampilan pening, berputar dan kadang-kadang disertai dengan keluhan lain, seperti mual, muntah, kehilangan keseimbangan, dan kesukaran berjalan. Vertigo boleh muncul secara tiba-tiba dan bertahan hingga beberapa minit atau bahkan berjam-jam.

Dalam banyak kes, vertigo hilang sendiri dan dapat dikendalikan secara bebas di rumah, misalnya dengan rehat yang mencukupi dan melakukan manuver Epley.

Walau bagaimanapun, jika vertigo anda sering berulang atau terasa cukup berat untuk mengganggu aktiviti anda, anda mungkin perlu mengambil ubat vertigo yang terdapat di farmasi.

Pilihan Ubat Vertigo di Farmasi

Terdapat banyak pilihan ubat vertigo di farmasi yang dapat membantu menghilangkan aduan vertigo, seperti:

1. Diphenhydramine

Diphenhydramine adalah sejenis ubat antihistamin yang biasanya digunakan untuk merawat gejala alergi. Namun, selain mengurangkan gejala alergi, ubat ini juga dapat mengatasi pening, mual, dan muntah pada penderita vertigo.

Diphenhydramine boleh dibeli secara percuma di farmasi tanpa preskripsi doktor, tetapi penggunaannya hanya untuk jangka pendek atau maksimum sekitar 7 hari. Ubat ini juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti mengantuk, mulut kering, mata kering, dan sembelit.

2. Dimenhydrinate

Dimenhydrinate secara amnya diminum untuk mencegah dan merawat loya, muntah, dan pening kerana sakit bergerak. Walau bagaimanapun, ubat antihistamin kelas ini juga sering digunakan untuk membantu merawat vertigo.

Dimenhydrinate ke dalam kategori ubat yang boleh dibeli secara bebas tanpa preskripsi doktor. Walau bagaimanapun, anda mesti mengambilnya mengikut arahan pada bungkusan dan tidak boleh dimakan lebih dari 7 hari.

Seperti ubat lain, dimenhidrat juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan termasuk mengantuk, berdebar-debar, sembelit, sukar membuang air kecil, dan ruam kulit.

3. Promethazine

Promethazine tergolong dalam kelas ubat antihistamin yang dapat merawat alahan serta mencegah dan merawat gejala mual dan muntah akibat vertigo. Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk mengantuk yang teruk sehingga dapat membantu penderita vertigo tidur lebih nyenyak ketika gejala vertigo berulang.

4. Benzodiazepin

Benzodiazepin adalah ubat penenang yang dapat membantu gejala vertigo yang dipicu oleh tekanan atau kegelisahan yang berlebihan. Beberapa ubat yang tergolong dalam kelas benzodiazepin adalah diazepam dan alprazolam.

Gunakan benzodiazepin mesti berdasarkan preskripsi dan nasihat doktor. Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti mengantuk, pening, sukar menumpukan perhatian dan masalah ingatan, sembelit, mual, dan perubahan tekanan darah mood.

6. Antiemetik

Antiemetik adalah sejenis ubat yang berfungsi untuk melegakan gejala mual dan muntah yang disebabkan oleh vertigo. Ubat ini sama seperti benzodiazepin, yang digunakan berdasarkan preskripsi dan nasihat doktor.

Antiemetik biasanya diresepkan bersama dengan ubat untuk mengurangkan pening yang disebabkan oleh vertigo. Beberapa ubat yang tergolong dalam kelas antiemetik adalah: metoklopramida dan ondansetron.

6. Betahistine

Betahistine Ia digunakan dalam kes vertigo teruk yang disebabkan oleh penyakit Meniere. Ubat ini berfungsi dengan meningkatkan aliran darah di sekitar organ vestibular, organ yang mengatur keseimbangan tubuh di telinga.

Betahistine termasuk ubat vertigo yang hanya boleh digunakan berdasarkan preskripsi dari doktor. Dalam mengatasi vertigo yang teruk, selain betahistin, doktor juga boleh menetapkan ubat lain, seperti diuretik.

Selain ubat di atas, ada juga ubat lain yang dapat digunakan untuk mengobati vertigo, seperti beta blocker atau beta blocker penyekat beta, perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI), atau antagonis kalsium. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh dibeli di kaunter dan mesti digunakan mengikut preskripsi doktor.

Dalam kes vertigo yang disebabkan oleh strok, doktor anda mungkin menetapkan ubat-ubatan, seperti aspirin atau warfarin. Sementara itu, dalam kes vertigo yang disebabkan oleh jangkitan telinga dalam, doktor dapat merawat keadaan dengan menetapkan antibiotik atau kortikosteroid.

Itu adalah pelbagai jenis ubat vertigo yang boleh anda gunakan untuk mengatasi aduan vertigo. Beberapa ubat vertigo boleh dibeli di kaunter farmasi, tetapi beberapa hanya boleh digunakan berdasarkan preskripsi doktor.

Sekiranya anda sudah mengambil ubat vertigo, tetapi gejala vertigo yang muncul tidak mereda atau sering mengalami kambuh, lebih baik segera berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut dan memberikan rawatan untuk vertigo mengikut sebab dan pencetus.