Mari Ketahui Kelebihan Taro untuk Kesihatan

Bukan hanya rasanya yang enak dimakan, tetapi ternyata manfaat taro untuk kesihatan begitu banyak. Ini berkat kandungan nutrien dalam talas yang menjadikannya salah satu makanan yang baik untuk dimakan setiap hari.

Taro adalah sejenis ubi yang tumbuh di daratan Afrika, Amerika, dan Asia. Di Indonesia, tumbuhan dengan nama Latin Colocasia esculenta Ini adalah tumbuhan yang dapat diubah menjadi pelbagai makanan yang enak, seperti kek span, kerepek, kompot, teh buih, sehingga ais sebati.

Di sebalik rasa istimewa, taro juga menjimatkan banyak manfaat kesihatan. Ingin tahu apa kelebihan taro? Lihat penjelasan berikut.

Kandungan Nutrien Penting di Taro

Dalam hidangan taro masak (kira-kira 150 gram), anda boleh mendapatkan:

  • 150 - 200 kalori
  • 5 - 7 gram serat
  • Kira-kira 4 gram protein
  • 150 - 170 mg kalsium
  • 450 - 600 mg kalium
  • 30 - 50 mg magnesium
  • 60 - 70 mg fosforus

Tidak hanya itu, taro juga diperkaya dengan antioksidan, karbohidrat kompleks, vitamin C, vitamin B, vitamin A, dan mineral besi dan tembaga. Pelbagai nutrien dalam taro menjadikan talas sebagai salah satu makanan yang berperanan penting dalam menjaga kesihatan dan fungsi organ tubuh.

Ayuh, ketahui apa faedah taro untuk kesihatan

Berikut adalah faedah taro yang anda dapat jika anda menggunakannya dalam jumlah yang betul:

1. Mengekalkan tahap gula yang normal

Untuk menyokong badan yang sihat, kadar gula dalam darah mesti tetap stabil. Tahap gula dalam darah terlalu tinggi, risiko menyebabkan ketahanan insulin. Sekiranya tidak dikawal, gula darah tinggi boleh menyebabkan diabetes.

Diabetes yang tidak dirawat boleh menyebabkan pelbagai komplikasi berbahaya, seperti kerosakan pada retina mata yang boleh menyebabkan kebutaan, penyakit jantung, strok, kegagalan buah pinggang, dan sistem imun yang lemah.

Untuk memastikan tahap gula dalam darah stabil, tubuh memerlukan pengambilan makanan yang mengandungi karbohidrat dan serat kompleks. Salah satunya ialah talas. Selain itu, manfaat talas juga baik untuk menjaga gula darah yang stabil, kerana talas mempunyai indeks glisemik rendah.

2. Mencegah penyakit jantung

Manfaat serat bukan hanya untuk menjaga kadar gula dalam darah, tetapi juga baik untuk menjaga kesehatan jantung. Ini berkat kandungan serat, kalium, dan antioksidan yang tinggi dalam talas.

Di dalam badan, serat yang anda dapatkan dari talas berfungsi untuk memastikan tahap kolesterol tetap normal. Sekiranya terlalu banyak, kolesterol dapat menyumbat saluran darah, sehingga aliran darah ke organ tubuh tertentu menjadi tersumbat. Sekiranya saluran darah ke jantung tersumbat, penyakit jantung boleh berlaku.

Selain itu, kalium dalam talas juga baik untuk mencegah tekanan darah tinggi. Seperti yang kita ketahui, tekanan darah tinggi juga dikaitkan dengan penyakit jantung.

Nasib baik, kira-kira 20% keperluan serat dan kalium harian orang dewasa dapat dipenuhi hanya dengan makan sebiji taro. Tetapi selain daripada talas, serat dan kalium juga perlu diperoleh dari buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

3. Meningkatkan kekuatan tulang

Tulang anda boleh menjadi lebih kuat dengan memakan talas. Bagaimana ia boleh berlaku? Taro ternyata mempunyai kandungan kalsium yang cukup tinggi, bahkan jauh lebih tinggi daripada tanaman serupa, seperti ubi kayu. Ubi kayu hanya mengandungi 15 mg kalsium dalam setiap 100 gram. Sementara itu, dalam bahagian yang sama, talas mengandungi kira-kira 150 mg kalsium.

Apabila anda mendapat cukup kalsium, tulang anda akan menjadi lebih padat dan kuat. Oleh itu, anda akan mengelakkan kehilangan tulang atau osteoporosis.

Oleh itu, memenuhi keperluan kalsium harian anda. Orang dewasa disyorkan untuk mengambil sebanyak 1000-1100 mg kalsium setiap hari. Bagi kanak-kanak, pengambilan kalsium harian yang disyorkan adalah lebih tinggi, iaitu 1000-1200 mg.

4. Mengurangkan risiko barah

Pendedahan radikal bebas tidak hanya mengganggu pelbagai fungsi organ tubuh, tetapi juga memicu pertumbuhan sel barah. Oleh itu, tubuh memerlukan antioksidan untuk mengatasi kesan radikal bebas yang berasal dari pelbagai sumber, seperti metabolisme semula jadi tubuh, pencemaran (misalnya dari asap rokok atau kenderaan bermotor), dan cahaya matahari.

Khasiat talas dipercayai dapat mengurangkan risiko barah kerana mengandungi antioksidan. Beberapa jenis antioksidan yang terdapat dalam talas adalah polifenol, vitamin C, dan vitamin E.

5. Membantu mengekalkan berat badan

Serat dan karbohidrat dalam talas memerlukan masa yang lebih lambat untuk dicerna. Ini menjadikan talas dapat memberikan kesan kenyang lebih lama. Apabila anda merasa kenyang, dorongan untuk makanan ringan atau makan makanan berkalori tinggi juga akan dikurangkan.

Oleh itu, talas dianggap bermanfaat untuk membantu mengekalkan berat badan. Tetapi perlu diingat, untuk menjaga berat badan yang ideal, diet yang sihat dan senaman teratur juga diperlukan.

Sebagai tambahan kepada pelbagai khasiat taro di atas, taro juga baik untuk menjaga pencernaan yang sihat. Ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan serat di dalamnya.

Walaupun taro baik untuk kesihatan, sebelum meminumnya, pastikan talas telah dibasuh dengan sempurna dan dimasak hingga dimasak sepenuhnya. Sekiranya talas yang anda makan masih kotor atau tidak dimasak, anda berisiko mengalami keracunan atau jangkitan. Satu perkara lagi yang perlu anda ingat, makan taro dalam had yang munasabah.

Sekiranya anda mempunyai penyakit tertentu atau mengambil ubat-ubatan yang mesti dimakan dalam jangka masa panjang, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu untuk menentukan sama ada talas selamat dimakan dan berapa banyak hidangan talo yang boleh anda makan setiap hari.