Ini adalah Cara Mengukur dan Mengekalkan Lingkaran Perut Normal

Memiliki lilitan perut yang normal biasanya dikaitkan dengan penampilan badan yang ideal. Walaupun bukan hanya itu,Mengekalkan keliling perut yang normal juga penting untuk kesihatan keseluruhan anda.Mari ketahui had lilitan perut normal dan bagaimana menjaganya agar tetap ideal.

Lingkaran perut normal menggambarkan tahap normal lemak perut. Lemak perut terdiri daripada lemak subkutan (lemak yang terletak di bawah kulit) dan lemak viseral (lemak yang mengelilingi hati dan organ perut lain). Kedua-dua jenis lemak, terutama lemak viseral, perlu dikurangkan kerana boleh menjadi permulaan banyak penyakit.

Cara Mengukur Lingkaran Perut Normal

Menurut Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, had selamat untuk keliling perut normal bagi lelaki adalah 90 cm dan untuk wanita adalah 80 cm. Lingkaran perut yang melebihi had ini menunjukkan bahawa anda mempunyai lemak perut yang berlebihan.

Untuk mengukur keliling perut, anda hanya memerlukan pita pengukur. Kemudian ikuti beberapa langkah mudah di bawah:

  1. Tunjukkan atau tanggalkan pakaian anda terlebih dahulu agar tidak menghalangi ukuran pita.
  2. Lekatkan pita pengukur di sekitar perut anda sejajar dengan butang perut anda. Letakkan titik 0 di pusar.
  3. Pastikan pita pengukur tidak terlalu ketat atau terlalu longgar.
  4. Jangan menahan nafas semasa mengukur keliling perut.
  5. Lihat nombor pada pita pengukur yang memenuhi 0 titik.

Nombor yang memenuhi titik 0 semasa anda menghembuskan nafas adalah keliling perut anda.

Cara Mengekalkan Lingkaran Perut Normal

Mengekalkan lilitan perut yang normal adalah perkara penting yang harus dilakukan. Dengan cara itu, kesihatan tubuh anda secara keseluruhan juga akan terjaga. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan lilitan perut yang normal:

1. Sukan

Salah satu cara untuk mengekalkan keliling perut yang normal adalah dengan melakukan senaman secara teratur setiap hari. Cuba lakukan senaman aerobik sederhana, seperti senamrobik atau berjalan pantas, sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Anda juga boleh melakukan senaman aerobik yang kuat, seperti berlari, sekurang-kurangnya 15 minit sehari.

Sekiranya anda menggunakan jumlah langkah, anda memerlukan purata 10,000-15,000 langkah / hari untuk mengelakkan kenaikan berat badan berlebihan. Di samping itu, anda juga disarankan untuk melakukan latihan kekuatan, seperti tarik ke atas, duduk, atau papan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.

2. Makan makanan berkhasiat seimbang

Penggunaan makanan berkhasiat yang seimbang juga berkesan untuk mengekalkan lilitan perut yang normal. Perbanyakkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian yang mengandungi banyak serat. Protein dan lemak sihat, misalnya dari kacang dan ikan, sama pentingnya untuk mendapatkan lilitan perut yang normal.

Seboleh-bolehnya hadkan pengambilan lemak tepu dan gula tambahan yang terdapat dalam pelbagai makanan ringan yang tidak sihat. Di samping itu, perhatikan juga bahagian makanan yang anda makan, kerana makanan yang sihat jika dikonsumsi secara berlebihan juga dapat menjadi timbunan lemak di perut.

3. Minum banyak air sebelum makan

Minum air sebelum makan dapat membantu anda menjaga lilitan perut yang normal.

Cuba minum 500 ml atau kira-kira 2 gelas air, 30 minit sebelum makan. Ia dipercayai dapat meningkatkan metabolisme. Selain itu, anda juga akan merasa kenyang sehingga anda cenderung tidak makan berlebihan selepas itu.

Mengekalkan lilitan perut yang normal sangat penting untuk mengelakkan pelbagai penyakit.

Lemak viseral adalah lemak aktif metabolik. Sekiranya terkumpul, lemak ini dapat melepaskan asid lemak, sel-sel keradangan, dan hormon yang meningkatkan risiko anda menghidap diabetes jenis 2, darah tinggi, kolesterol tinggi, dan penyakit jantung koronari.

Gunakan kaedah untuk menjaga lilitan perut normal di atas secara berkala, terutamanya jika lilitan perut anda telah melebihi had selamat. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai lilitan perut yang normal dan cara mengatasinya, jangan ragu untuk berjumpa doktor.