Inilah Kesan Kekurangan Protein untuk Badan

Protein adalah salah satu makronutrien yang sangat penting untuk pembaikan dan pembentukan pelbagai tisu badan, serta menjadi sumber tenaga. Ketika tubuh kekurangan protein, sejumlah masalah kesihatan dapat muncul yang kesannya tidak dapat dipandang rendah.

Kekurangan protein bukan sahaja menyebabkan rasa lapar, keletihan, dan kelemahan, tetapi juga dapat melemahkan sistem imun anda. Protein adalah makronutrien yang diperlukan untuk membina, memperbaiki, dan mengatur fungsi pelbagai tisu dan organ tubuh, termasuk otot.

Kesan Kekurangan Protein

Kekurangan protein dapat terjadi apabila pengambilan protein tidak mencukupi, atau ketika tubuh tidak dapat mencerna dan menyerap protein dengan baik. Sejumlah kesan buruk yang boleh timbul akibat kekurangan protein adalah:

1. Rambut gugur

Kekurangan pengambilan protein boleh mencetuskan keguguran rambut. Ini kerana apabila tubuh kekurangan protein, kadar pertumbuhan rambut akan menjadi perlahan dan lebih banyak folikel rambut akan memasuki fasa rehat. Akibatnya, rambut menjadi rapuh, mudah gugur, dan menjadi nipis.

2. Gangguan fungsi otak dan kesihatan mental

Kekurangan protein boleh menyebabkan gangguan fungsi otak. Sebabnya adalah kerana asid amino yang terdapat dalam protein diperlukan untuk pembentukan pelbagai jenis protein neurotransmitter, yang merupakan sebatian kimia yang berperanan dalam menyampaikan rangsangan atau mesej ke sel-sel saraf otak dan otot.

Asid amino yang terkandung dalam protein juga diperlukan untuk pembentukan dopamin dan serotonin yang berkaitan dengan mood. Kekurangan dopamin dan serotonin boleh membuat anda tidak sedap hati dan mencetuskan gangguan tingkah laku.

3. Menurunkan imuniti badan

Kekurangan protein dapat mengurangkan imuniti atau ketahanan badan. Itulah sebabnya, orang yang keperluan proteinnya tidak dipenuhi dengan betul lebih mudah diserang penyakit, terutama penyakit berjangkit.

4. Pertumbuhan dan perkembangan anak terbantut

Pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak juga dipengaruhi oleh kecukupan pengambilan protein, kamu tahu. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, protein adalah bahan mentah untuk pelbagai tisu, hormon, dan protein neurotransmitter.

Sekiranya pengambilan protein anak kurang, sudah tentu proses pertumbuhan dan perkembangannya dapat terganggu. Salah satu tanda adalah bahawa anak mengalami terbantut atau mempunyai perawakan yang lebih pendek daripada kanak-kanak lain seusianya.

5. Proses penyembuhan luka lambat

Kekurangan pengambilan protein dapat melambatkan proses penyembuhan luka. Penyelidikan menunjukkan bahawa salah satu penyebab luka yang sukar disembuhkan adalah tahap protein yang rendah di dalam badan. Ini tentu tidak menghairankan, kerana protein diperlukan untuk memperbaiki tisu yang rosak dan membentuk tisu baru.

Untuk mengelakkan pelbagai kesan kekurangan protein, anda perlu memenuhi keperluan protein harian anda dengan memakan pelbagai jenis makanan yang mengandungi protein. Sekiranya perlu, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui jumlah pengambilan protein yang diperlukan, mengikut keadaan kesihatan anda.