Inilah Cara Membezakan Ciri Orang Mengandung dan Menstruasi

Ramai wanita tidak mengetahui perbezaan antara orang hamil dan haid. Ini kerana tidak jarang gejala awal kehamilan serupa dengan gejala ketika anda akan memasuki haid anda. Ayuh, ketahui apa perbezaannya!

Beberapa tanda awal kehamilan dan gejala awal haid atau sindrom pramenstruasi (PMS) boleh sangat serupa kerana dalam kedua-dua keadaan ini terdapat peningkatan hormon progesteron. Walaupun sukar, perbezaan ciri orang hamil dan haid masih dapat diketahui, Macam mana boleh jadi.

 

Cara Membezakan Ciri Orang Yang Mengandung dan Menstruasi

Berikut adalah perbezaan ciri orang hamil dan haid yang perlu anda ketahui:

1. Sakit payudara

Salah satu ciri orang hamil dan haid yang biasanya dialami adalah sakit payudara. Semasa PMS, sakit payudara berlaku sebelum haid dan biasanya reda ketika haid bermula atau semasa haid.

Sementara itu, sakit payudara yang berkaitan dengan kehamilan biasanya akan berterusan sepanjang kehamilan. Sakit payudara akibat kehamilan juga terasa lebih sakit, sensitif, dan lebih berat daripada yang disebabkan oleh PMS.

2. Perubahan mood

Semasa PMS, wanita secara amnya mengalami perubahan mood, misalnya, menjadi lebih emosional dan mudah menangis, begitu juga semasa kehamilan. Perubahan atmosfera ini berlaku kerana perubahan hormon.

sekarang, jika disebabkan oleh PMS, ketidakstabilan mood ini biasanya akan bertambah baik ketika haid bermula. Walau bagaimanapun, apabila disebabkan oleh kehamilan, mood dapat terus berubah sepanjang kehamilan sehingga melahirkan.

3. Peningkatan selera makan dan mengidam

Perbezaan ciri-ciri orang hamil dan haid yang juga jelas kelihatan adalah peningkatan selera makan dan peningkatan selera makan mengidam. Semasa PMS, anda boleh menjadi lebih selera makan dan menginginkan lebih banyak makanan yang mengandungi banyak karbohidrat dan tinggi gula atau garam.

Perbezaan dengan mengidam semasa mengandung, mengidam dialami ketika PMS masih agak ringan. semasa mengandung, mengidam Makanan boleh menjadi sangat spesifik. Sebenarnya, wanita hamil boleh menolak makanan lain yang tidak mereka idamkan kerana mereka merasa mual ketika menciumnya.

4. Keletihan

Perbezaan ciri orang hamil dan haid juga boleh terletak pada tahap keletihan yang dirasakan. Perasaan letih yang muncul semasa PMS biasanya akan hilang sebaik sahaja haid berlaku. Sementara pada wanita hamil, keletihan dapat muncul sejak trimester pertama kehamilan dan dapat bertahan sepanjang kehamilan.

5. Kekejangan perut

Kekejangan perut boleh berlaku semasa PMS, kira-kira 1-2 hari sebelum haid bermula. Kekejangan yang berlaku semasa PMS boleh menjadi sangat teruk sehingga membuat seseorang tidak dapat melakukan apa-apa. Sementara itu, kekejangan perut pada awal kehamilan biasanya berlaku kerana proses implantasi. Rasa sakit itu ringan dan cepat berlanjutan.

Penting untuk mengetahui perbezaan antara ciri orang hamil dan haid, terutamanya jika anda merancang kehamilan. Sekiranya anda mengalami gejala di atas, anda perlu memberi perhatian sama ada ini adalah tanda kehamilan atau tanda PMS.

Sebelum anda mempercayai gejala ini hanyalah tanda PMS, jaga kesihatan anda dengan makan makanan yang sihat, cukup tidur, dan mengelakkan alkohol dan asap rokok.

Gejala PMS biasanya berlangsung 5-11 hari sebelum haid anda bermula. Sekarang, Sekiranya selepas tempoh ini anda tidak mempunyai haid, anda harus menjalani ujian kehamilan atau berjumpa doktor. Semakin cepat diperiksa, semakin baik pemantauan doktor terhadap kesihatan anda dan janin.