Gatal-gatal: Gejala, Sebab dan Cara Mengatasinya

Hives, atau dari segi perubatan dipanggil urtikaria, adalahruam merah yang muncul di kulit. Walaupun gatal-gatal sering dikaitkan dengan reaksi alahan, keadaan Ia juga boleh dicetuskan oleh beberapa perkara lain, seperti tekanan, kesan sampingan ubat, gigitan serangga atau sengatan, suhu sejuk atau panas, danjangkitan.

 Gatal-gatal adalah salah satu masalah kesihatan kulit yang paling biasa. Dianggarkan bahawa sekitar 20% orang dewasa mengalami gatal-gatal, dan 15% dari mereka mengalami gatal-gatal sejak kecil.

Gejala Hives

Gatal-gatal pada kulit muncul sebagai tompok, ruam, dan gatal-gatal. Tompok ini boleh muncul di mana-mana bahagian badan. Biasanya gejala gatal-gatal muncul secara tiba-tiba, kemudian memudar sendiri dalam kira-kira 24 jam, dan tidak memerlukan rawatan khas.

Walau bagaimanapun, orang yang mengalami gatal-gatal harus mendapatkan rawatan perubatan jika mereka mengalami gejala berikut:

  • Pening
  • Bengkak di kawasan mata atau mulut
  • Susah bernafas
  • Lemah

Gejala ini menunjukkan reaksi alergi yang teruk dan memerlukan rawatan segera. Namun, jika gatal terasa ringan, anda boleh mengurangkan gejala gatal-gatal dengan beberapa rawatan di rumah.

Rawatan untuk gatal-gatal yang boleh dilakukan di rumah

Sekiranya gatal-gatal tidak disertai dengan gejala lain dan gatal tidak teruk, anda boleh melegakannya dengan rawatan berikut:

1. Jauhi faktor pencetus gatal-gatal

Langkah pencegahan dan rawatan yang paling penting pada gatal-gatal adalah mengetahui faktor pencetus, dan seboleh-bolehnya mengelakkan hubungan dengan faktor-faktor ini.

Contohnya, jika gatal-gatal muncul setelah makan makanan tertentu, maka elakkan memakan makanan tersebut. Atau jika gatal-gatal muncul ketika tertekan, lakukan kelonggaran untuk mengurangkan tekanan.

2. Gunakan kompres sejuk

Menyapu sesuatu yang sejuk pada kulit anda dapat membantu melegakan kegatalan dan melegakan gatal. Anda boleh menggunakan ketulan ais yang ditutup dengan tuala dan sapukan ke kawasan gatal selama 10-15 minit. Ulangi hingga 4 kali sehari.

3. Mandi dengan larutan anti-gatal

Terdapat beberapa produk yang boleh anda tambahkan ke mandian anda untuk membantu menghilangkan rasa gatal. Salah satunya ialah oatmeal (khusus dipasarkan sebagai produk oatmeal koloid untuk mandi) atau segenggam baking soda.

Elakkan produk penjagaan kulit yang boleh menyebabkan kegatalan. Sebilangan jenis sabun, terutama yang mengandungi wangian, dapat mengeringkan kulit dan meningkatkan gatal. Pastikan anda menggunakan sabun khas untuk kulit sensitif. Gunakan juga produk losyen khusus untuk kulit sensitif, dan sapukan segera selepas mandi untuk membantu menghilangkan rasa gatal.

4. Pastikan suasananya sejuk

Suhu panas boleh menjadikan gatal lebih teruk. Pakai pakaian yang ringan dan longgar, dan diperbuat daripada bahan yang selesa dan bernafas. Pastikan suhu udara di dalam bilik sejuk dan selesa.

Elakkan duduk di bawah sinar matahari langsung atau mandi air panas, untuk mengelakkan gatal-gatal berulang.

5. Mengonsumsi atau memburuk-burukkan ubat

Sekiranya kaedah lain tidak berkesan untuk menghilangkan gatal-gatal yang disebabkan oleh gatal-gatal, anda boleh mencuba menggunakan ubat anti-gatal bebas, seperti antihistamin dan losyen calamine.

Untuk gatal-gatal yang sangat meluas dan berulang, anda mungkin memerlukan ubat resep, seperti kortikosteroid dan ubat penekan sistem imun.

Langkah Pencegahan Hives

Mengetahui dan mengelakkan apa yang mencetuskan kulit gatal adalah kunci untuk mencegah gatal-gatal berulang. Beberapa perkara yang boleh mencetuskan gatal-gatal adalah hubungan dengan haiwan, penggunaan minyak wangi, suhu panas atau sejuk, atau pendedahan kepada bahan kimia tertentu.

Dalam banyak kes, gatal-gatal disebabkan oleh makanan. Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mencegahnya adalah dengan membuat buku harian makanan. Catatan ini dapat membantu anda mengingat makanan apa yang menyebabkan gatal-gatal. Beberapa ubat juga boleh menyebabkan gatal-gatal, jadi penting untuk menyimpan catatan mengenai ubat dan suplemen yang anda ambil setiap hari.

Bila Hsemasa ke Dokey?

Sekiranya gejala anda bertambah buruk atau bertahan lebih lama daripada beberapa hari, anda mesti berjumpa doktor dengan segera. Begitu juga, jika faktor pencetus gatal-gatal tidak diketahui dengan jelas.

Doktor akan melakukan pemeriksaan dan sokongan fizikal, seperti ujian darah dan ujian alergi, untuk menentukan pencetus gatal-gatal. Setelah diketahui, doktor akan memberikan nota mengenai perkara-perkara yang perlu dielakkan, dan menetapkan ubat untuk merawat gatal-gatal.

Ditulis oleh:

dr. Nadhira Nuraini Afifa