Sebenarnya, Pada Umur Berapa Bayi Boleh Duduk?

Banyak perkembangan penting pada bayi berlaku pada tahun pertama. Salah satu soalan yang sering ditanya oleh ibu bapa ialah pada usia berapa bayi boleh duduk. Inilah maklumat lengkap.

Keupayaan bayi untuk duduk dipengaruhi oleh kemahiran motor kasarnya, iaitu pergerakan yang melibatkan otot besar, seperti otot leher, bahu, perut, punggung, dan pinggang. Ia juga memerlukan kemahiran motor halus, seperti menyentuh dan mencengkam.

Kerana kelajuan perkembangan setiap bayi tidak sama, usia bayi juga boleh berbeza. Tetapi biasanya, bayi boleh mula duduk pada usia 4 bulan.

Bayi Belajar Duduk

Anak kecil anda mula belajar duduk pada waktu yang sama ketika dia mula terbaring di perutnya dan mengangkat kepalanya, iaitu pada usia 3 atau 4 bulan. Mereka akan mula berusaha duduk di punggung mereka terlebih dahulu, kemudian perlahan-lahan belajar menggunakan tangan untuk menyokong badan mereka.

Kemudian pada usia 5 bulan atau 6 bulan, otot punggung cukup kuat untuk cuba duduk, walaupun masih banyak bantuan dari lengan. Pada usia ini, bayi belum dapat duduk dengan stabil. Tetapi apabila perkembangan otot belakang dan keseimbangan badan, kedudukan duduk bayi akan lebih stabil. Biasanya bayi akan mula dapat duduk dengan lebih stabil pada usia sekitar 8 bulan.

Bayi Mula Duduk

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, bayi tidak boleh duduk tegak. Ibu bapa atau penjaga mesti berjaga-jaga untuk menjaganya, kerana pada awalnya, bayi akan jatuh ke sisi tidak lama setelah berjaya duduk.

Pada peringkat awal, bayi hanya boleh duduk selama 1-2 saat, sebelum akhirnya jatuh. Apabila otot yang menyokong badan menjadi lebih kuat, bayi akan dapat duduk untuk jangka masa yang lebih lama.

Memasuki usia 6-7 bulan, bayi akan mula berusaha menjangkau dan menggenggam pelbagai objek di sekitarnya. Pikat dia dengan mainan atau benda lain yang mudah dijangkau, sehingga bayi dapat belajar mengimbangkan tubuhnya dan melatih koordinasi pergerakan badannya. Apabila bayi dapat duduk tegak sendiri dan mula mencengkam, dia dapat diberi makanan padat dengan cara penyapuan yang dipimpin oleh bayi.

Setelah bayi dapat duduk dengan stabil, dia akan mula mencuba kedudukan baru dengan kaki dan tangannya, untuk belajar merangkak. Menjelang usia 1 tahun, bayi biasanya dapat merangkak dan bergerak dengan aktif.

Petua awakuntuk Membantu Bayi Duduk

Untuk menyokong kemampuan bayi serta melatih kemahiran motornya untuk duduk, ibu bapa boleh membantunya dengan cara berikut:

  • Apabila bayi berada dalam keadaan terlentang, perlahan-lahan angkat badannya ke posisi duduk. Gunakan bunyi yang menarik untuk membuat latihan ini lebih menyeronokkan.
  • Biasakan bayi bermain dalam keadaan rawan. Gunakan mainan dan suara yang berwarna-warni atau buat ekspresi lucu untuk menarik perhatiannya. Ini dapat membantu menguatkan otot leher, bahu, dan punggung bayi anda, yang akan menyokong keupayaannya untuk duduk.
  • Sekiranya kepalanya lebih stabil dan lebih kerap mengangkatnya, biarlah bayi terbiasa dengan posisi duduk. Sokong bayi dengan bantal, letakkan di pangkuan atau tempat duduk bayi, beberapa kali sehari selama kira-kira 5-10 minit.

Umur bayi boleh duduk tidak selalu sama pada semua bayi. Ibu bapa tidak perlu terlalu risau jika bayi mereka tidak dapat duduk pada usia 4-6 bulan, kerana beberapa bayi mungkin memerlukan waktu lebih lama untuk belajar duduk. Namun, jika bayi tidak dapat duduk sehingga berusia 9 bulan, anda harus segera berjumpa dengan pakar pediatrik.