Manfaat blueberry untuk kesihatan sangat hebat

Rasanya tidak hanya enak, blueberry juga terkenal dengan pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan. Salah satu kelebihan blueberry yang dianggap luar biasa adalah meningkatkan daya ingatan. Selain itu, ada faedah lain dari blueberry yang juga perlu anda ketahui.

Blueberry atau blueberry adalah tanaman buah yang berasal dari Amerika Utara. Pada masa ini, blueberry boleh didapati di mana sahaja, termasuk Indonesia. Seperti namanya, blueberry berwarna biru, dan berbentuk bulat dengan ukuran kecil.

Satu kajian membuktikan bahawa blueberry diketahui dapat membantu mencegah beberapa jenis penyakit, seperti diabetes dan penyakit jantung.

Pelbagai Kandungan Nutrien dalam Blueberry

Buah blueberry sangat bermanfaat untuk tubuh kerana buah ini diketahui mengandungi pelbagai nutrien penting seperti berikut:

Vitamin

Blueberry dikenali sebagai salah satu buah yang kaya dengan vitamin, termasuk vitamin C dan vitamin K. Vitamin C berguna untuk menjaga kulit yang sihat dan mengekalkan daya tahan tubuh. Sementara itu, vitamin K diketahui berguna untuk mencegah pendarahan dan menjaga kesihatan tulang.

Blueberry juga mengandungi vitamin B6 dan vitamin E, walaupun dalam jumlah kecil. Vitamin E mampu mengekalkan kulit dan mata yang sihat, sementara vitamin B6 berperanan penting dalam menjaga fungsi dan kesihatan saraf dan menyokong pembentukan darah.

Antioksidan

Vitamin C dalam blueberry juga dapat berfungsi sebagai antioksidan yang berguna untuk mempercepat proses penyembuhan luka. Selain vitamin C, antioksidan lain yang terkandung dalam blueberry adalah antosianin dan flavonoid.

Antioksidan dalam blueberry berguna untuk menjaga kelancaran aliran darah, mencegah aterosklerosis, dan mengurangi risiko barah.

Karbohidrat Kompleks

Blueberry diketahui mengandungi 14% karbohidrat dan 84% air, serta sejumlah kecil lemak dan protein. Sebilangan besar karbohidrat dalam blueberry adalah karbohidrat sihat (karbohidrat kompleks).

Bukan hanya itu, blueberry juga memiliki indeks glisemik yang cukup rendah sehingga tidak menyebabkan peningkatan kadar gula darah secara drastik. Oleh itu, blueberry baik untuk pesakit kencing manis.

Serat

Serat terdapat dalam banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, termasuk blueberry. Kandungan serat ini baik untuk mengendalikan kadar gula darah, kolesterol, dan berat badan, serta mencegah dan mengobati sembelit.

Mineral

Blueberry mengandungi pelbagai mineral yang baik untuk kesihatan tubuh, seperti mangan, tembaga, besi, kalium, dan zink. Oleh itu, pengambilan blueberry baik untuk menguatkan tulang dan daya tahan.

Pelbagai Khasiat Blueberry untuk Kesihatan

Pelbagai nutrien penting yang terkandung dalam blueberry menjadikan buah ini baik untuk mencegah pelbagai penyakit dan menjaga kesihatan tubuh. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan blueberry:

1. Menjaga kesihatan jantung

Blueberry berguna untuk membantu menurunkan kolesterol dalam darah sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Ini kerana blueberry mengandung banyak serat, vitamin, mineral, dan antioksidan yang dapat mencegah pengumpulan lemak dan kerosakan pada saluran darah jantung.

2. Menjaga kesihatan mental dan otak

Mengonsumsi blueberry secara berkala juga bermanfaat untuk menyokong kesihatan otak dan mengekalkan ingatan dan tumpuan. Beberapa kajian mengatakan bahawa pengambilan blueberry secara berkala dan gaya hidup yang sihat dapat mengurangkan risiko gangguan otak, seperti penyakit Parkinson, strok, dan demensia.

3. Mencegah penuaan pramatang

Salah satu kelebihan blueberry adalah mencegah penuaan dini. Ini berkat kandungan vitamin C dan antioksidan dalam blueberry yang dapat merangsang pembentukan kolagen pada kulit.

Kesan ini menjadikan blueberry baik untuk mencegah keriput, memperbaiki tekstur kulit, dan mencegah kerosakan kulit dari pencemaran dan pendedahan cahaya matahari.

4. Mengurangkan risiko barah

Kandungan nutrien dalam blueberry, terutama vitamin C dan antioksidan lain dapat membantu melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan radikal bebas. Bahan-bahan ini juga membantu memperlambat perkembangan beberapa jenis barah, seperti barah paru-paru, barah mulut, barah usus besar, dan barah prostat.

5. Mengawal gula darah

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa makan beri, termasuk blueberry, dapat membantu tubuh mengawal gula darah. Beri diperkaya dengan serat, vitamin, mineral dan antioksidan. Oleh itu, beri adalah pilihan yang tepat untuk orang yang mempunyai masalah mengatur gula darah.

6. Mengurangkan keradangan

Blueberry kaya akan komponen sayur-sayuran, seperti flavonoid yang mempunyai fungsi antioksidan dan anti-radang. Seperti disebutkan sebelumnya, blueberry kaya akan vitamin C, yang bertindak sebagai antioksidan dan membantu proses penyembuhan luka, meningkatkan kekebalan tubuh, dan memberikan manfaat anti-penuaan.

Sekiranya anda ingin makan blueberry, pilih blueberry yang bersih, masak, berkulit halus, dan biru terang. Elakkan makan blueberry yang lembut, layu, dan berkulat.

Selain dimakan secara langsung, blueberry dapat dicampurkan ke dalam lempeng, pelbagai kek, yogurt dan oatmeal. Anda juga boleh memprosesnya menjadi minuman seperti jus dan smoothie.

Namun, perkara yang perlu anda ingat, pastikan selalu mencuci blueberry sebelum anda memakannya. Ini penting agar anda mengelakkan keracunan makanan atau jangkitan bakteria kerana memakan blueberry kotor.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah blueberry dan ingin menambahkan blueberry ke dalam diet harian anda, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui jumlah yang tepat.