Kelebihan Masker Timun untuk Kulit Muka

Timun bukan sahaja enak dimakan, diminum, atau dijadikan hiasan kerucut. Buah yang satu ini juga dapat digunakan sebagai topeng timun yang mempunyai banyak khasiat untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit wajah.

Bahagian tengah timun mengandungi banyak air, vitamin C, vitamin A, folat dan asid kafeik yang mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan. JadiTidak hairanlah bahawa timun sering dihiris nipis dan disapukan pada wajah atau mata yang letih.

Bahkan menggunakan topeng timun dipercayai dapat menyejukkan kulit, mengurangkan kerengsaan dan pembengkakan kulit, dan merawat jerawat dan selaran matahari.

Masker Timun untuk Muka

Berikut adalah pelbagai faedah topeng timun untuk wajah yang dapat anda rasakan dan cara membuatnya:

Untuk merawat kulit berminyak

Bersihkan, kupas, dan haluskan timun, kemudian masukkan satu sudu besar yogurt biasa dan kacau hingga sebati. Sapukan topeng timun ke wajah anda dan biarkan selama 10 minit. Akhirnya, bilas dengan air suam hingga bersih.

Untuk melembapkan wajah

Campurkan timun, madu, yogurt dan oatmeal untuk membuat topeng timun yang mampu melembapkan, menenangkan, dan mengelupas sel kulit mati di wajah. Selepas itu, jangan lupa sapukan pelembap wajah untuk menjaga kelembapan kulit wajah.

Untuk kulit yang jengkel dan rawan jerawat

Untuk melegakan kerengsaan dan pembengkakan kulit, buat topeng timun dari jus timun. Cara menggunakannya adalah dengan menggunakan ampas dan jus jus timun secara langsung pada kulit wajah.

Selain dapat meredakan kegatalan, topeng timun ini juga mampu melawan jerawat tanpa membuat kulit kering atau sakit.

Selain dijadikan masker, timun juga dapat menjadi solusi untuk mengatasi berbagai masalah lain di wajah, seperti:

Singkirkan kantung mata dan "mata panda"

Kandungan folat dan vitamin C dalam timun dianggap mengurangi pembengkakan, dan membuat mata terlihat dan terasa segar, menjadikannya alternatif untuk merawat mata panda.

Membantu memperbaiki kulit yang rosak

Caranya, rebus hirisan timun yang telah dibasuh dan dikupas selama 5-7 minit. Kemudian haluskan, tapiskan, dan masukkan baki cecair ke dalam botol penyembur, kemudian semburkan toner di wajah. Simpan toner timun ini di dalam peti sejuk dan buang setelah 4 hari.

Muka yang menyegarkan

Anda hanya mencampurkan air timun dengan bahan semula jadi lain, seperti lidah buaya atau teh hijau. Selepas itu, bersihkan wajah dengan campuran dan kemudian bilas dengan air hingga bersih.

Tetapi ingat, pelbagai faedah topeng timun di atas tidak akan dimaksimumkan jika tidak disertai dengan penjagaan kulit wajah yang betul dan gaya hidup yang sihat.

Walaupun jarang berlaku, sesetengah orang mungkin alah pada timun. Sekiranya tanda-tanda alahan muncul, seperti kulit gatal, bengkak, dan jengkel, setelah menggunakan topeng timun, segera hentikan penggunaan topeng timun dan berjumpa doktor.