27 Minggu Perkembangan Janin dan Perubahan Tubuh Ibu

Perkembangan janin selama 27 minggu bukan sahaja ditandai dengan kenaikan berat badan janin, tetapi juga perkembangan otak bayi dan organ lain. Sementara itu, bagi wanita hamil, rasa tidak selesa mungkin semakin terasa pada masa ini.

Minggu ke-27 adalah minggu terakhir trimester kehamilan kedua. Pada minggu kehamilan ini, ukuran dan berat janin dalam rahim akan meningkat dan wanita hamil mungkin mula merasakan bahawa janin semakin bergerak.

Ini adalah perkembangan janin pada 27 minggu

Berikut adalah perkembangan janin pada minggu ke-27 yang perlu diketahui oleh ibu hamil:

Pertumbuhan fizikal

Berat janin pada 27 minggu akan mencapai sekitar 0.8-0.9 kilogram. Manakala panjang badan akan meningkat menjadi sekitar 36-36.5 sentimeter.

Jika dilihat dengan ultrasound, wajahnya juga mulai terbentuk, organ-organnya sudah mulai berfungsi, dan ukuran lengan dan kakinya telah meningkat. Tisu lemak dan otot serta tulang juga mula meningkat pada minggu ke-27 ini.

Perkembangan motor dan deria

Pada 27 minggu, janin dapat bertindak balas terhadap suara, sentuhan, dan cahaya dengan membuat tendangan kecil. Bukan hanya itu, janin juga dapat mendengar dan mengenali suara ibu dan ayah.

Kadang-kadang janin mengalami cegukan dan wanita hamil dapat merasakannya. Keadaan ini normal dan tidak perlu dibimbangkan. Selain itu, janin juga mula dapat merasakan perubahan suhu di persekitaran luar rahim.

Perkembangan organ badan

Pada usia kehamilan 27 minggu, janin mula belajar bernafas dengan paru-paru yang sedang berkembang, tetapi yang dihirup adalah cairan ketuban. Tisu otaknya terus tumbuh dengan cepat.

Beberapa bahagian tubuh janin mula berfungsi, seperti kelopak mata yang boleh menutup dan terbuka. Kepala janin juga mungkin mulai berpusing ke arah kanal kelahiran sebagai persiapan untuk bersalin.

Selain perkembangan fizikal, motorik, dan organ, janin selama 27 minggu sudah mempunyai waktu tidur biasa. Walau bagaimanapun, jadualnya tidak selalu sama dengan waktu tidur wanita hamil.

Perubahan Yang Berlaku pada Tubuh Ibu

Ramai wanita hamil lebih mudah menjalani kehamilan pada trimester kedua berbanding trimester pertama. Namun, ketika memasuki akhir trimester kedua ini, wanita hamil biasanya akan merasakan beberapa gejala kehamilan seperti berikut:

Sakit belakang

Saiz rahim dan perut wanita hamil yang bertambah besar pada kehamilan 27 minggu boleh meningkatkan risiko mengalami sakit belakang. Untuk meredakan keluhan ini, wanita hamil boleh melakukan senaman regangan, berenang, atau yoga agar wanita hamil dapat melenturkan otot.

Selain itu, sakit belakang semasa hamil juga dapat melegakan dengan tidur di sisi anda dan menyokong punggung dengan bantal besar.

kaki kejang

Kekejangan kaki yang lebih kerap dirasakan oleh wanita hamil pada usia kehamilan ini boleh menyebabkan wanita hamil tidak dapat menjalankan aktiviti seharian.

Untuk mengatasinya, wanita hamil boleh meregangkan dengan meluruskan kaki dengan perlahan dan mengelakkan berdiri terlalu lama. Selain itu, wanita hamil juga boleh minum lebih banyak air atau merendam kaki mereka di dalam air suam yang dicampurkan dengan garam Epsom untuk mencegah dan melegakan kekejangan kaki.

Buasir

Makan makanan berserat adalah langkah tepat untuk mengatasi buasir yang sering berlaku pada minggu ke-27 kehamilan. Wanita hamil juga boleh melakukan latihan Kegel untuk meningkatkan aliran darah dan mengetatkan otot di sekitar dubur, vagina, dan pelvis.

Sebagai tambahan kepada gejala di atas, kemunculan tanda reganganWanita hamil juga dapat merasakan sakit kepala, gangguan tidur, sembelit, dan bengkak di beberapa bahagian badan pada minggu ke-27 kehamilan.

Seiring dengan pertumbuhan dan perkembangan pesat dalam minggu-minggu ini, janin memerlukan nutrien dari makanan yang dimakan oleh ibu hamil. Jadi, ibu hamil jangan lupa untuk selalu makan makanan sihat dan makanan tambahan kehamilan. iya. Untuk menghilangkan keluhan atau ketidakselesaan semasa hamil, wanita hamil juga perlu terus bersenam secara teratur.

Beberapa keluhan di atas mungkin dirasakan oleh wanita hamil, tetapi biasanya aduan ini tidak berbahaya dan tidak mengganggu aktiviti.

Walau bagaimanapun, jika anda hamil 27 minggu, anda merasa pening dan mengalami sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, mual dan muntah yang teruk, pendarahan faraj, kekejangan perut yang teruk, sesak nafas, atau pergerakan janin yang berkurang, anda harus segera berjumpa pakar sakit puan. rawatan.