Lakukan 3 Perkara Ini Sekiranya Bayi Anda Kentut Sering

Adalah normal bagi bayi untuk kerap kentut. Sebabnya, bayi boleh mengeluarkan gas sehingga 13-20 kali sehari. Ini lebih biasa pada bayi berusia 2-3 bulan. Untuk membantunya merasa lebih selesa, ada beberapa perkara yang dapat dilakukan oleh Ibu dan Ayah.

Sering kentut adalah hasil daripada jumlah gas atau udara yang ditelan oleh bayi, misalnya ketika memberi makan, menghisap dot, atau ketika menangis. Keadaan ini sebenarnya normal dan tidak berbahaya, tetapi boleh menyebabkan bayi tidak selesa kerana kembung. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membuatnya berasa lebih baik.

Petua MemengatasiBbayi Skering Kmemasukkan

Bayi sering kentut kerana menelan banyak udara juga boleh mengalami kembung. Ini akan membuat si kecil merasa tidak selesa, dan kadang-kadang menjadi rewel. Untuk mengatasinya dan membuatnya berasa lebih baik, Ibu dan Ayah dapat melakukan cara berikut:

Bantu bayi untuk bersendawa

Bersendawa mengurangkan gas di dalam badan. Kaedah terbaik untuk membantu bayi anda bersendawa adalah dengan menggosok atau menepuk punggungnya dengan lembut. Lakukan ini sambil membawa si kecil di bahu anda atau meletakkannya di pangkuan ibu atau ayah anda. Sekiranya anda tidak bersendawa, letakkan bayi di punggungnya selama beberapa minit, kemudian ulangi langkahnya.

Pastikan bayi menyusu pada kedudukan yang betul

Pastikan kedudukan kepala bayi lebih tinggi daripada perutnya ketika dia menyusu, sama ada secara langsung dari puting ibu atau dari botol. Gunakan tangan atau bantal untuk menyokongnya. Pastikan juga botol condong ke atas sehingga tidak ada udara yang terperangkap di puting susu.

Kedudukan makan yang betul memudahkan susu turun ke perut dan udara yang ditelan secara tidak sengaja dapat keluar. Ini juga akan memudahkan bayi bersendawa.

Urut lembut

Letakkan anak kecil anda di tilam dalam keadaan terlentang, urut perlahan perutnya, kemudian gerakkan kakinya seperti gerakan berbasikal. Sekiranya perlu, mandikan si Kecil dengan air suam. Langkah-langkah ini dapat memudahkan bayi anda mengeluarkan lebihan udara dari saluran pencernaannya.

Bayi sering kentut biasanya bukan keadaan berbahaya. Tetapi Ibu dan Ayah masih perlu waspada, kerana kadang-kadang keadaan ini juga menunjukkan masalah kesihatan, terutama apabila disertai dengan gejala berikut:

  • Demam. Segera berjumpa doktor sekiranya suhu badannya mencapai 38 ° Celsius atau lebih, terutamanya jika dia masih berusia di bawah tiga bulan.
  • Sangat cerewet dan sukar untuk menenangkan.
  • Muncul kesakitan atau mengalami kolik.
  • Tidak ada pergerakan usus, muntah, atau najis dengan darah.

Gejala ini dapat menunjukkan bayi kerap kentut kerana senak. Oleh itu, jika Ibu atau Ayah melihat anak anda mengalaminya, segera bawa dia ke pakar pediatrik untuk pemeriksaan.