Memahami Fungsi dan Bahagian Nukleus Sel

Inti sel memainkan peranan penting dalam kerja sel di dalam badan. Kerana kepentingannya, organ ini yang dikenali sebagai inti terdapat di setiap sel tubuh manusia, kecuali sel-sel tertentu, seperti sel darah merah.

Pada dasarnya, sel terdiri daripada beberapa organ atau struktur yang disebut organel. Nukleus sel atau nukleus adalah organel terbesar dan paling menonjol dalam badan sel. Inti sel ini ditutup oleh sampul nuklear (membran) yang mengandungi kromosom.

Fungsi Nuklear Sel

Setiap organel mempunyai peranan yang berbeza. Inti sel itu sendiri mempunyai fungsi utama sebagai pusat maklumat dan kawalan semua aktiviti sel. Sekiranya disamakan dengan tubuh manusia, inti sel atau inti mempunyai peranan yang serupa dengan otak.

Bukan hanya itu, beberapa fungsi lain dari inti sel atau inti adalah:

  • Menyimpan maklumat genetik dalam bentuk asid deoksiribonukleik (DNA)
  • Mengawal pertumbuhan dan pembahagian sel
  • Mengatur metabolisme sel dengan mensintesis pelbagai enzim
  • Menghasilkan RNA
  • Menghasilkan ribosom

Dari pelbagai fungsi inti yang disebutkan di atas, tidak menghairankan bahawa organel yang satu ini dianggap paling penting dan menonjol dibandingkan dengan jenis organel yang lain. Sebenarnya, nukleus sel menyumbang kira-kira 25 peratus isipadu sel.

Bahagian Nuklear Sel

Secara umum, nukleus sel atau nukleus terdiri daripada empat bahagian utama, iaitu:

1. Sarung teras

Sampul nuklear adalah membran halus yang melapisi inti sel. Bahagian sel ini berfungsi sebagai pelindung dan juga pemisah dengan organel lain. Sampul inti sel mempunyai celah atau liang kecil di mana molekul masuk dan keluar.

2. Nukleoplasma

Nukleoplasma adalah cecair tebal di dalam nukleus sel atau nukleus yang mengandungi banyak protein dan bahan lain, seperti mineral, DNA, dan RNA. Selain berfungsi sebagai tempat untuk memproses pelbagai enzim, bahagian ini yang disebut karyoplasma juga berperanan dalam membantu menjaga bentuk dan struktur inti sel.

3. Nukleolus

Nukleolus adalah bahagian dalam inti sel yang bulat, padat, dan berwarna gelap. Nukleolus tidak dilengkapi dengan selaput (membran pelindung) di bahagian luar. Bahagian ini memainkan peranan penting dalam menghasilkan ribosom yang bertindak sebagai tempat pembentukan protein dalam sel.

4. Kromosom

Kromosom adalah struktur dalam bentuk benang halus yang terletak di inti sel. Kromosom mengandungi kumpulan DNA yang menyimpan maklumat genetik. Untuk berfungsi dengan baik, DNA perlu digabungkan dengan protein. Gabungan DNA dan protein dalam kromosom ini juga dikenal sebagai kromatin.

Setelah mengetahui fungsi inti sel dan bahagiannya, kita dapat menyedari bahawa organel terbesar ini mempunyai peranan yang sangat penting dalam kelangsungan hidup manusia. Oleh itu, adalah penting untuk melindungi sel-sel tubuh daripada terkena radikal bebas dan kesan negatifnya, agar kita dapat menghindari pelbagai penyakit kronik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found