Ketahui Jenis dan Kegunaan Penyebar Aromaterapi

Diffusers menjadi trend seiring dengan penggunaan aromaterapi yang meluas. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk mengetahui jenis dan penggunaan peresap sebelum membelinya. Ini dilakukan agar anda tidak memilih yang salah dan boleh mendapat faedah maksimum dari aromaterapi yang digunakan.

Penyebar adalah alat yang berfungsi untuk menukar minyak pati menjadi wap wangi atau aromaterapi dan menyebarkannya ke udara, menjadikannya lebih mudah untuk menyedut. Penggunaan diffuser di dalam bilik dapat mewujudkan suasana yang selesa. Oleh itu, alat ini sering digunakan untuk menenangkan fikiran dan mengurangkan tekanan.

Jenis Diffuser

Terdapat pelbagai jenis penyebar yang boleh digunakan dengan minyak pati untuk aromaterapi, termasuk:

1. Penyebar lilin (cperesap andle)

Penyebar lilin adalah jenis peresap paling tradisional yang senang dijumpai dan harga berpatutan. Peresap jenis ini menggunakan haba untuk menghasilkan wap aromaterapi.

Cara menggunakannya adalah dengan meneteskan minyak pati dan air ke dalam bekas penyebar, kemudian letakkan lilin yang menyala di bawahnya. Walaupun praktikal dan mudah digunakan, kepanasan dalam peresap ini dapat mengubah struktur kimia minyak pati, menjadikan aromaterapi kurang berkesan.

2. Penyebar seramik (peresap seramik)

Seperti namanya, penyebar ini diperbuat daripada seramik atau tanah liat. Berbeza dengan jenis penyebar lilin yang menggunakan haba, peresap seramik menggunakan gelombang bunyi ultrasonik untuk menukar cecair minyak pati menjadi wap aromaterapi.

Cara menggunakannya juga sangat mudah, anda hanya perlu menjatuhkan minyak aromaterapi di peresap sehingga aromaterapi merebak di udara. Peresap seramik lebih sesuai digunakan di ruang kecil.

3. Penyebar reed

Penyebar reed biasanya dijual sebagai bungkusan dengan sebotol minyak aromaterapi. Peresap jenis ini unik kerana tidak menggunakan haba atau elektrik, tetapi menggunakan batang rotan.

Batang tanaman ini dapat menyerap minyak aromaterapi yang disimpan di dalam botol, kemudian melepaskannya ke udara untuk menghasilkan aroma wangi di dalam bilik.

4. Peresap elektrik

Sama dengan peresap seramik dan penyebar buluh, peresap elektrik tidak menggunakan tenaga haba.

Cara menggunakannya adalah dengan meneteskan minyak aromaterapi atau minyak pati ke dalam air, kemudian masukkan campuran air dan minyak ke dalam bekas penyebar. Kipas elektrik di dalam penyebar akan menghasilkan wap aromaterapi dan menyebarkannya ke udara.

5. Penyebar Nebulizer

Penyebar Nebulizer Ia berfungsi dengan memecah minyak pati menjadi molekul kecil sebelum menyebarkannya ke dalam bilik. Peranti ini mempunyai botol kaca silinder di tengahnya sehingga kelihatan elegan.

Kelebihan diffuser jenis ini adalah pelbagai, menjadikannya sesuai untuk digunakan di bilik besar. Walau bagaimanapun, nebulizer penyebar lebih sukar dibersihkan daripada jenis peresap lain. Selain itu, peresap jenis ini juga boleh menyebabkan kebisingan.

6. Peresap ultrasonik

Peresap ultrasonik berfungsi dengan menghasilkan kabus halus sehingga mudah dilepaskan ke udara. Penyebar jenis ini juga berfungsi untuk melembapkan udara bilik kering.

Sebilangan peresap ultrasonik dapat mematikan secara automatik untuk mengawal jumlah minyak pati yang tersebar ke udara. Bukan hanya itu, penyebar ini cenderung lebih murah daripada nebulizer penyebar dan lebih kuat.

Penting untuk diingat bahawa penyebar belum terbukti selamat dan berkesan sebagai kaedah menguap cecair antiseptik untuk mensterilkan udara. Ini sebenarnya berisiko menyebabkan kesan sampingan, seperti kerengsaan saluran pernafasan dan mata.

Penggunaan alat penyebar setakat ini hanya berguna untuk mengoptimumkan kelebihan minyak pati. Aroma yang meresap merangsang deria bau dan mempengaruhi emosi dan sistem saraf. Namun, ini bergantung pada jenis aromaterapi yang digunakan.

Beberapa jenis aromaterapi dengan peresap juga didakwa mempunyai kesan santai, mengurangkan rasa sakit, menenangkan fikiran, dan menjadikan tidur lebih lena.

Untuk kekal selamat, gunakan penyebar mengikut arahan penggunaan dan bersihkannya selepas digunakan. Hadkan penggunaan diffuser agar tidak terlalu lama, iaitu sekitar 30-60 minit. Semasa menggunakan diffuser, pastikan juga ruangan di mana diffuser digunakan mempunyai pengudaraan yang baik.

Walaupun agak selamat digunakan, anda harus berhenti menggunakan aromaterapi dengan peresap dan berjumpa doktor jika anda mengalami gejala kerengsaan atau alergi, seperti gatal, mata berair, dan hidung berair batuk, setelah menggunakan alat ini.