Enzim dan Penyakit Lipase Yang Boleh Menurunkan Tahapnya

Enzim lipase berfungsi memecah zat berlemak dalam makanan agar lebih mudah dicerna dan diserap oleh badan. Enzim ini biasanya dihasilkan apabila badan mendapat pengambilan lemak. Walau bagaimanapun,Kadang-kadang badan tidak dapat membuat enzim lipase yang mencukupi, menyebabkan gangguan pencernaan.

Lipase adalah sejenis enzim pencernaan. Sebilangan besar enzim lipase dihasilkan di pankreas, tetapi juga dihasilkan di organ lain, seperti perut dan hati. Lipase juga dihasilkan di mulut, tisu adiposa, dan dinding saluran darah.

Enzim lipase bertanggungjawab memecah lemak dan trigliserida menjadi molekul yang lebih kecil, iaitu asid lemak dan gliserol. Enzim ini juga berperanan dalam membantu beberapa ubat penurun kolesterol berfungsi.

Penyakit yang Menyebabkan Kekurangan Enzim Lipase

Tahap normal enzim lipase dalam tubuh orang dewasa berkisar antara 0-160 U / L. Dalam keadaan normal, enzim lipase akan dihasilkan dalam jumlah yang mencukupi untuk mencerna lemak. Namun, apabila pankreas rosak atau terganggu, jumlah enzim lipase yang dihasilkan dapat kurang atau bahkan berlebihan.

Terdapat beberapa penyakit yang boleh menyebabkan kekurangan enzim lipase dalam badan, iaitu:

Penyakit Crohn

Penyakit Crohn adalah sejenis penyakit radang usus. Penyebab sebenar penyakit ini tidak diketahui, tetapi dianggap berkaitan dengan keturunan, pola makan yang tidak sihat, tekanan yang teruk, dengan kelainan dalam sistem kekebalan tubuh.

Penyakit ini boleh menyebabkan gejala seperti keletihan, penurunan berat badan, cirit-birit yang teruk, sakit perut, najis berdarah, dan kekurangan zat makanan.

Sistik Fibrosis

Penyakit ini menyebabkan lendir dalam badan menjadi tebal dan melekit. Lendir ini dapat menyekat saluran pankreas, menyekat enzim pencernaan dari bergerak ke dalam usus. Akibatnya, badan menjadi sukar untuk menyerap nutrien dari makanan.

Gejala yang muncul dalam penyakit ini berbeza-beza, bergantung pada organ mana yang terjejas. Sekiranya menyerang saluran pencernaan, Sistik Fibrosis Ia boleh menyebabkan gejala berupa cirit-birit kronik, kekurangan zat makanan, najis berminyak, sakit perut, dan penurunan berat badan.

penyakit seliak

Penyakit ini menyebabkan gangguan pada sistem imun, sehingga penghidapnya tidak dapat makan gluten. Gluten adalah protein yang terdapat dalam biji-bijian, seperti gandum dan barli (barli).

Apabila penghidap penyakit seliak makan makanan atau minuman yang mengandung gluten, sistem kekebalan tubuh mereka berlebihan. Ini kemudian akan menyebabkan keradangan dan kerosakan pada saluran gastrousus yang rosak.

Orang dengan penyakit seliak akan mengalami beberapa gejala, seperti cirit-birit, sakit perut, kembung, sakit otot, kelemahan, atau sembelit, setelah memakan gluten.

Keperluan Enzim Lipase yang mencukupi

Sekiranya badan anda tidak dapat menghasilkan lipase atau enzim pencernaan yang mencukupi, doktor anda akan menetapkan suplemen enzim untuk menggantikan enzim yang hilang.

Walaupun umumnya selamat untuk dimakan, suplemen enzim lipase boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti cirit-birit, kekejangan perut, dan mual. Makanan tambahan ini juga tidak digalakkan diambil oleh ibu hamil dan ibu menyusu.

Penggunaan suplemen enzim lipase dalam dosis tinggi perlu dipantau, kerana ia sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala Sistik Fibrosis. Makanan tambahan lipase juga boleh menyebabkan interaksi ubat jika diambil bersama dengan orlistat.

Untuk mengetahui sama ada jumlah enzim lipase dalam tubuh mencukupi, diperlukan pemeriksaan oleh doktor. Doktor akan melakukan ujian fizikal dan ujian darah untuk mengukur tahap lipase dan enzim pencernaan lain.