Pelbagai Makanan untuk Wanita Hamil Trimester Pertama

Makanan untuk wanita hamil pada trimester pertama yang baik untuk dimakan adalah semua jenis makanan yang mengandungi nutrien penting, itu dia karbohidrat, protein, lemak sihat, serat, vitamin dan mineral. TIDBukan hanya untuk kesihatan wanita hamil, nutrien dalam makanan ini juga memainkan peranan penting dalam pertumbuhan janin.

Tiga bulan pertama kehamilan adalah fasa terpenting untuk pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim. Dalam tempoh ini, organ janin sedang terbentuk.

Sekiranya wanita hamil tidak mengamalkan gaya hidup sihat, termasuk makan makanan berkhasiat seimbang, maka sel janin yang akan berkembang menjadi organ tubuh mungkin rosak atau tidak terbentuk dengan baik. Akibatnya, kecacatan kelahiran boleh berlaku, bahkan keguguran.

Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk mengetahui jenis makanan yang baik untuk diambil oleh ibu hamil semasa trimester pertama.

Ini adalah makanan untuk wanita hamil pada trimester pertama

Karbohidrat, protein, lemak sihat, serat, vitamin, dan mineral adalah nutrien yang diperlukan pada trimester pertama dan sepanjang kehamilan. Banyak unsur pemakanan ini terdapat dalam jenis makanan berikut:

1. Sayuran hijau

Beberapa contoh sayur-sayuran hijau yang baik untuk wanita hamil untuk dimakan pada trimester pertama adalah brokoli, bayam, sawi, kangkung, dan kubis. Jenis sayuran ini mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh ibu hamil, seperti vitamin C, vitamin K, kalsium, zat besi, serat, folat, kalium, dan antioksidan.

Selain itu, kandungan serat yang tinggi di dalamnya dapat mencegah sembelit pada wanita hamil. Makan sayur-sayuran hijau juga dipercayai dapat mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan berat badan rendah.

2. Kacang

Contohnya ialah kacang soya, kacang panjang, kacang polong, kacang tanah, dan lentil. Kandungan folat yang tinggi dalam kacang sangat baik untuk diambil oleh ibu hamil, terutamanya pada trimester pertama kehamilan. Folate berguna untuk mencegah bayi mengembangkan kecacatan tiub saraf dan dilahirkan dengan berat lahir rendah.

3. Buah-buahan

Seperti sayur-sayuran hijau, buah-buahan juga mengandung banyak vitamin, mineral, dan serat yang dapat menjaga kesihatan pencernaan dan mencegah sembelit. Jenis buah-buahan yang baik untuk dikonsumsi oleh ibu hamil pada trimester pertama ialah jeruk, pepaya, mangga, tembikai, alpukat, strawberi, pisang, dan kiwi.

Sebaiknya makan 5 hidangan buah dengan warna yang berbeza setiap hari. Bukan hanya buah segar, ibu hamil juga boleh mengambil jus buah. Tetapi ingatlah, ibu mengandung, basuh dahulu buahnya hingga bersih sebelum makan atau memprosesnya.

Elakkan menambahkan gula atau pemanis pada buah yang akan dimakan kerana boleh meningkatkan kadar gula dalam darah dan merosakkan gigi.

4. Susu dan produk tenusu

Susu dan pelbagai produk tenusu, seperti yogurt dan keju, baik untuk dimakan oleh wanita hamil pada trimester pertama. Ini kerana susu kaya dengan kalsium dan protein yang diperlukan untuk pertumbuhan janin dan kesihatan tulang ibu hamil. Selain itu, susu juga mengandungi fosforus, vitamin B, magnesium, dan kalsium zink, serta probiotik untuk menyokong kesihatan pencernaan.

Anda harus memilih susu atau produk tenusu yang rendah lemak dan gula, dan mengelakkan penggunaan susu atau produk tenusu yang tidak dipasteurisasi kerana terdapat risiko mengandungi bakteria yang berbahaya bagi wanita hamil dan janin.

5. Ikan, telur dan daging

Ikan, telur, dan daging adalah makanan yang juga baik untuk dimakan oleh ibu hamil pada trimester pertama. Ikan adalah sumber protein dan asid lemak omega-3 yang baik untuk perkembangan otak dan sistem saraf janin.

Jenis ikan yang harus dimakan oleh ibu hamil adalah ikan yang tidak mengandung banyak merkuri, seperti ikan keli, ikan tenggiri, nila, nila, ikan mas, salmon, dan tuna.

Telur, ayam, dan daging lembu juga merupakan sumber protein berkualiti tinggi. Selain itu, zat besi dan vitamin B di dalamnya diperlukan oleh ibu hamil untuk mencegah anemia, dan mengurangkan risiko bayi dilahirkan sebelum waktunya atau dilahirkan dengan berat badan rendah.

Tetapi semasa anda ingin memakannya, pastikan daging dan telur yang dimakan diproses dan dimasak dengan betul sehingga dimasak sepenuhnya.

6. Sumber makanan karbohidrat

Makanan yang tinggi karbohidrat termasuk beras, kentang, roti, biskut, dan bijirin. Karbohidrat diperlukan oleh ibu hamil sebagai sumber tenaga untuk melakukan aktiviti. Selain itu, karbohidrat juga diperlukan dalam proses pembentukan organ janin pada trimester pertama kehamilan.

Tidak kurang pentingnya diperhatikan semasa trimester pertama kehamilan adalah pengambilan cecair yang mencukupi setiap hari. Wanita hamil disyorkan minum sekurang-kurangnya 8-10 gelas air sehari untuk mengelakkan dehidrasi.

Agar wanita hamil dan janinnya sihat, pastikan pinggan makan wanita hamil mengandungi salah satu daripada setiap kumpulan makanan untuk wanita hamil trimester pertama yang disebutkan di atas. Untuk memenuhi keperluan pemakanan semasa mengandung, ibu hamil juga boleh mengambil makanan tambahan kehamilan. Makanan tambahan ini boleh diresepkan oleh pakar obstetrik semasa wanita hamil menjalani ujian kehamilan.

Jangan lupa, wanita hamil juga perlu menambah bahagian makanan mereka untuk memenuhi keperluan janin, tetapi itu tidak bermaksud bahawa wanita hamil harus makan dua kali lebih banyak. Agar tidak mual, wanita hamil boleh mengatasi ini dengan makan bahagian yang lebih kecil tetapi lebih kerap.