Fakta mengenai Faedah dan Risiko Melancap

Tidak sedikit orang melancap untuk mencapai orgasme apabila pasangannya tidak berada berdekatan. Melancap juga boleh menjadi cara untuk melatih diri anda untuk mengawal orgasme anda. Namun, ramai yang percaya bahawa melancap boleh memberi kesan berbahaya, seperti kebutaan dan tuberkulosis. Untuk mengetahui kebenarannya, lihat penjelasan berikut.

Melancap biasanya dilakukan dengan menyentuh, menggosok, atau mengurut zakar (pada lelaki) atau kelentit (pada wanita).

Pada lelaki, aktiviti ini berakhir dengan ejakulasi atau keluar dari alat kelamin yang disebut air mani. Dalam cecair ini terdapat sel sperma. Semasa mencapai orgasme, wanita juga dapat mengeluarkan cecair dari organ seks mereka, tetapi ini jarang berlaku.

Fakta mengenai Melancap

Berikut adalah beberapa fakta mengenai melancap berdasarkan soalan yang sering ditanya:

1. Adakah melancap adalah aktiviti yang tidak normal?

Dari segi perubatan, melancap bukanlah tingkah laku yang tidak normal. Melancap dianggap berbahaya jika mengganggu hubungan seksual anda dengan pasangan anda, atau menimbulkan kecenderungan ingin melakukannya di tempat awam.

2. Adakah terdapat faedah melancap?

Melancap mempunyai beberapa faedah kesihatan, salah satunya adalah untuk membantu anda mengawal orgasme anda. Melancap untuk melancarkan ejakulasi boleh menjadi salah satu cara untuk melegakan ejakulasi pramatang.

Bukan hanya itu, melancap juga dianggap dapat mengurangkan tekanan, menjadikan tidur lebih baik, melegakan sakit kepala, dan meningkatkan mood.

3. Bukankah lelaki yang sudah mempunyai pasangan melakukan onani?

Bukan petanda buruk jika anda masih melancap walaupun anda sudah mempunyai pasangan. Melancap boleh dilakukan oleh orang yang sudah berkahwin, misalnya, jika pasangan mereka tidak menginginkan atau tidak dapat melakukan hubungan seks. Tidak perlu risau, kerana melancap tidak akan mengurangkan pengeluaran sperma anda.

Walaupun begitu, kemungkinan pasangan anda kurang selesa sekiranya anda lebih suka melancap. Dia mungkin menganggap bahawa alasan anda masih melancap adalah kerana dia tidak dapat memuaskan anda di ranjang.

Oleh itu, jalinlah komunikasi yang baik dan terbuka dengan pasangan anda. Anda boleh menjelaskan bahawa melancap hanyalah gangguan, dan bukan cara utama anda untuk mendapatkan kepuasan seksual.

4. Adakah benar bahawa melancap boleh menyebabkan kebutaan dan batuk kering?

Melancap tidak hanya dipercayai menyebabkan kebutaan, tetapi juga penyakit mental, batuk kering, jerawat, dan bahkan kematian. Nasib baik, itu tidak semua benar. Belum ada satu kajian yang membuktikan kebenaran mitos-mitos ini.

5. Adakah melancap terlalu banyak menyebabkan disfungsi ereksi?

Disfungsi ereksi (mati pucuk) atau ketidakupayaan lelaki untuk mencapai ereksi semasa hubungan seks tidak disebabkan oleh melancap yang kerap.

Namun, terlalu kerap melancap memang boleh menyebabkan seseorang menjadi lebih terbiasa dan mungkin lebih suka cara ini untuk mencapai orgasme, bukan dengan pasangan. Inilah risiko menjadikan kehidupan seksual dengan pasangan terganggu.

Melakukan melancap secara sihat harus disertai dengan kesedaran untuk tidak melakukannya secara berlebihan. Elakkan juga menyentuh, mengurut, atau menggosok alat kelamin terlalu keras, kerana boleh menyebabkan sakit, luka, atau bengkak pada alat kelamin.

Perkara penting lain yang perlu diingat, jika kebiasaan melancap atau melancap mengganggu aktiviti harian atau mengganggu kehidupan seksual anda dengan pasangan anda, anda harus berjumpa dengan doktor anda.