Bantuan dan Perubatan untuk Sengatan Wasp yang Perlu Anda Ketahui

Sengatan sengatan boleh menyebabkan reaksi alahan pada sesetengah orang. Oleh itu, adalah penting untuk mengenali pertolongan cemas dan pilihan ubat gigitan tawon yang diperlukan untuk merawat dan mencegah reaksi serius terhadap sengatan tawon.

Kebanyakan sengatan tawon sembuh dengan sendirinya. Tetapi pada orang yang alah, sengatan tawon dapat menjadi reaksi kejutan anafilaksis. Keadaan ini dikelaskan sebagai berbahaya dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Ketahui ubat pertolongan cemas dan ubat sengatan tawon yang betul

Ketika mengalami sengatan tawon, ada beberapa langkah pertolongan cemas yang dapat diambil, yaitu:

1. Tanggalkan stinger secepat mungkin

Sekiranya terdapat duri yang menyengat masih melekat pada kulit, segera angkat! Untuk melakukan ini, gunakan objek dengan hujung rata, seperti kad ATM, untuk menekan hujung penyengat yang tertanam di kulit, kemudian tekan keluar.

Tidak disarankan anda mencubit penyengat dengan jari atau pinset anda, kerana ada risiko mendorong penyengat lebih dalam dan menyebabkan racun yang tersisa di stinger menembusi kulit.

2. Tanggalkan semua barang kemas

Tanggalkan barang kemas atau aksesori, seperti cincin, gelang, gelang getah, atau benda lain yang terdapat di tangan, kaki, atau kawasan badan yang tersengat. Semakin cepat dilepaskan, semakin baik, kerana jika bahagian yang disengat membengkak maka akan lebih sukar untuk mengeluarkannya.

3. Pek ais di kawasan sengat

Setelah penyengat keluar, anda boleh memampatkan tawon dengan ais yang dibalut dengan kain bersih selama kira-kira 20 minit. Ini dapat merawat bengkak dan melegakan kesakitan.

4. Penggunaan ubat untuk sengatan tawon

Untuk mengurangkan kesakitan akibat sengatan tawon, anda boleh minum ubat penahan sakit, seperti paracetamol dan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Anda juga boleh menggunakan ubat antihistamin atau memohon serbuk penaik untuk mengurangkan kegatalan di kawasan sengatan.

Juga, pastikan kawasan sengatan tetap bersih untuk mencegah jangkitan. Biasanya, sengatan tawon atau lebah biasanya akan bertambah baik dalam dua hingga lima hari.

Bantuan Wasp Sting untuk Pesakit dengan Anaphylactic Shock

Seseorang yang disengat tawon biasanya akan mengalami reaksi keradangan tempatan, seperti kemerahan dan pembengkakan pada kawasan yang disengat.

pada seseorang yang alah kepada sengatan tawon, ini boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk. Beberapa gejala yang boleh timbul termasuk kesukaran bernafas, kehilangan kesedaran, muntah, hingga jantung berhenti berdegup.

Sekiranya ini berlaku, segera bawa pesakit ke ER kerana keadaan ini boleh membawa maut. Beberapa pilihan rawatan yang boleh diberikan oleh doktor adalah:

  • Suntikan epinefrinyang berfungsi untuk mengurangkan keluhan dan tindak balas alahan badan.
  • Infusi atau suntikan ubat antihistamin dan kortikosteroid yang boleh diberikan melalui vena (intravena). Memberi ubat ini bertujuan untuk melegakan reaksi alergi dan mengurangkan keradangan dan pembengkakan saluran pernafasan.
  • Pentadbiran ubat beta agonis yang berfungsi untuk melegakan gejala gangguan pernafasan.

Beberapa langkah rawatan awal dan lanjutan yang dijelaskan di atas diharapkan dapat mengurangkan komplikasi dan kesan sengatan tawon.

Satu perkara lagi yang harus diperhatikan ketika mengalami sengatan tawon adalah dengan mengelakkan penggunaan ubat semula jadi yang belum diuji keberkesanannya. Langkah yang paling tepat adalah berjumpa doktor secepat mungkin, untuk mendapatkan bantuan dan ubat yang anda perlukan untuk sengatan tawon.