Ini adalah Panduan untuk Hidup Normal Baru Semasa Wabak Corona

Baru biasa adalah perubahan tingkah laku atau kebiasaan untuk terus menjalankan aktiviti seperti biasa tetapi dengan selalu melaksanakan protokol kesihatan di tengah-tengah wabak COVID-19. Rayuan pemerintah ini mengesyorkan agar kita dapat hidup "berdampingan" dengan virus yang meragut ratusan ribu nyawa di seluruh dunia.

Sejak pandemi COVID-19 muncul, hampir semua orang mengalami rintangan untuk menjalani kehidupan normal kerana sekatan yang perlu diambil untuk mencegah penularan virus Corona.

Namun, dengan berakhirnya sekatan ini, pemerintah menasihati kita untuk mulai menjalankan kegiatan seperti biasa, tentu saja, sambil mematuhi protokol pencegahan COVID-19.

Ini mendorong kita untuk lebih agresif dalam melaksanakan langkah pencegahan COVID-19 asas, seperti mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir atau dengan pembersih tangan, jangan sentuh wajah dengan tangan yang tidak dicuci, sapukan jarak fizikal, serta memakai topeng dalam setiap aktiviti, terutama di tempat awam.

Cara aktif semasa Normal Baru

Berikut adalah perkara penting yang perlu anda ketahui untuk ditangani baru normal:

1. Apabila anda harus meninggalkan rumah dan pulang ke rumah

Permohonan baru normal akan memudahkan kita meninggalkan rumah. Namun, memandangkan wabak COVID-19 masih berlanjutan, kita mesti terus menerapkan langkah berjaga-jaga asas pada bila-bila masa dan di mana sahaja kita berada.

Di samping itu, jangan memaksa diri untuk meninggalkan rumah ketika anda tidak sihat. Apabila keperluan selesai, segera pulang ke rumah. Apabila anda pulang, lakukan perkara berikut:

 • Tanggalkan kasut anda sebelum memasuki rumah.
 • Semburkan pembasmi kuman pada kasut dan peralatan yang anda gunakan.
 • Basuh tangan dengan sabun dan air.
 • Tanggalkan pakaian yang anda pakai dan segera letakkan di cucian tertutup.
 • Mandi dan ganti pakaian bersih sebelum berehat atau berkumpul bersama keluarga.

2. Semasa menggunakan pengangkutan awam

Sekiranya anda mesti melakukan perjalanan ke suatu tempat dan menggunakan pengangkutan awam, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan selain melaksanakan langkah berjaga-jaga asas.

Untuk memudahkan anda menjaga kebersihan tangan, selalu bawa pembersih tangan. Jangan sentuh wajah anda dengan tangan yang tidak dicuci. Juga, pastikan anda membawa sebotol air agar sentiasa terhidrasi semasa perjalanan.

Perkara paling penting yang perlu diingat semasa dalam pengangkutan awam adalah untuk mengurangkan interaksi dan menjaga jarak sekurang-kurangnya 1 meter dari penumpang lain. Sekiranya ini tidak mungkin, anda tidak boleh menggunakan pengangkutan awam.

3. Semasa bekerja di pejabat

Mulakan baru normal akan membuat pekerja kembali bekerja di pejabat secara beransur-ansur setelah beberapa bulan bekerja dari rumah. sekarang, untuk tetap selamat dan mengelakkan virus Corona di tempat kerja, anda perlu memohon jarak fizikal dalam setiap aktiviti di pejabat.

Semasa bekerja di meja atau mesyuarat, pastikan jarak antara kerusi sekurang-kurangnya 1 meter. Sekiranya ada rakan sekerja yang duduk kurang dari jarak itu, jangan ragu untuk menegur dan mengingatkan mereka untuk menjaga jarak.

Begitu juga ketika makan tengah hari. Sekiranya sebelum ini anda biasa makan di kantin, sementara itu cubalah selalu membawa makan tengah hari dari rumah supaya anda tidak perlu pergi ke tempat yang ramai untuk membeli makanan. Semasa makan tengah hari bersama di pejabat, jauhkan rakan anda.

Sekiranya anda sakit, minta izin untuk tidak datang bekerja, atau jika boleh, bekerja dari rumah sebentar.

4. Semasa membeli-belah

Sekiranya anda harus membeli-belah untuk membeli barangan runcit, kemungkinan anda akan menemui banyak orang. Ingat, selalu berlaku jarak fizikal, iya.

Hadkan item menyentuh di kedai dan di tempat awam. Setelah menyentuh barang-barang ini, jangan sentuh wajah atau barang peribadi anda, seperti beg dan WL, sebelum mencuci tangan. Tujuannya adalah untuk mengurangkan risiko terkena virus Corona.

Di samping itu, cuba jangan berlama-lama semasa membeli-belah. Tuliskan barang apa yang perlu dibeli dan pergi terus ke juruwang apabila anda memiliki semua barang tersebut.

Ini juga berlaku jika anda dan keluarga makan di restoran. Semasa makan, sudah tentu anda harus menanggalkan topeng. Jadi, pilihlah tempat makan dengan pengudaraan yang baik sehingga terdapat pertukaran udara di tempat tersebut. Ingat, selalu menjaga jarak dari orang lain, termasuk pelayan, pelawat lain, dan juruwang, ya.

Semasa membayar, gunakan kaedah pembayaran tanpa tunai untuk mengelakkan pencemaran. Namun, jika ini tidak dapat dilakukan, pastikan anda mencuci tangan anda sebaik sahaja mengendalikan wang atau kad.

5. Semasa membeli-belah di talian atau memesan makanan di talian

Sejak wabak, membeli-belah di talian semakin banyak permintaan, kerana orang dapat berbelanja dengan mudah tanpa perlu meninggalkan rumah. Melalui membeli-belah di talian, kita boleh membeli makanan, minuman, atau barang yang kita perlukan walaupun hampir semuanya pusat beli-belah dan pusat membeli-belah ditutup semasa PSBB.

Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan, yaitu:

 • Elakkan hubungan terus dengan kurir. Sekiranya perlu, pakai topeng semasa bertransaksi.
 • Cuba bayar bahan makanan tanpa tunai untuk mengurangkan interaksi dengan kurir.
 • Sediakan tempat khas bagi kurir untuk meletakkan barang pesanan anda, jadi anda tidak perlu bertemu langsung atau menghubungi kurir ketika menerima barang.
 • Buka bungkusan di luar rumah dan segera bungkus bungkusan ke tong sampah atau semburkan bungkusan dengan pembasmi kuman sebelum membawanya ke rumah.
 • Untuk makanan, jangan semburkan pembasmi kuman pada bungkusan. Cukup buka dan angkat pembungkus, kemudian pindahkan makanan ke pinggan. Jangan makan makanan terus dari bekas.
 • Setelah membuka bungkusan barang atau makanan, segera basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir.

6. Apabila memerlukan perkhidmatan kesihatan

Daripada berunding secara langsung dengan doktor di hospital, lebih baik menggunakan kemudahan tersebut telemedicine. Anda boleh menggunakan aplikasi ALODOKTER untuk berunding dengan doktor am dan pakar.

Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi ALODOKTER jika anda benar-benar memerlukan pemeriksaan atau rawatan langsung dari doktor.

Berunding di talian Melalui aplikasi kesihatan, dianggap lebih selamat untuk mencegah penularan virus Corona, terutama bagi orang-orang dengan penyakit yang rentan terhadap COVID-19, seperti diabetes atau penyakit jantung.

Sekiranya anda mempunyai bayi yang perlu diimunisasi atau anda hamil dan memerlukan pemeriksaan kehamilan, ikuti garis panduan imunisasi dan rawatan pranatal yang disyorkan oleh doktor anda semasa pandemik COVID-19.

Walaupun hidup dengan baru normal telah dinyatakan oleh pemerintah, tidak bermaksud virus Corona telah hilang dan tidak lagi menjadi ancaman. Oleh itu, anda masih harus menguatkan sistem ketahanan badan anda dengan memperhatikan pengambilan nutrien dan cairan, serta menerapkan gaya hidup sihat, seperti berehat secukupnya, bersenam secara teratur, menguruskan tekanan dengan baik, dan tidak merokok.

Penting untuk diingat, jangan memaksa diri untuk meninggalkan rumah jika anda tidak sihat, terutamanya jika anda mengalami simptom COVID-19, seperti demam, batuk, sesak nafas, hidung berair, atau sakit tekak. Segera mengasingkan diri. Dengan cara itu, anda juga akan melindungi orang lain dari risiko terkena virus Corona.

Selain itu, hubungi juga talian panas COVID-19 di 119 Samb. 9 untuk panduan selanjutnya. Sekiranya anda memenuhi kriteria, pejabat kesihatan dapat menjemput anda dan membawa anda terus ke kemudahan perkhidmatan kesihatan terdekat atau hospital rujukan COVID-19 untuk mendapatkan rawatan.