Bukan sekadar kemewahan, ini adalah kelebihan kaviar untuk badan

Kaviar mungkin masih terdengar asing bagi orang Indonesia. Walau bagaimanapun, faedah kesihatan kaviar banyak dan tidak dapat dipandang remeh. Makanan ini, yang terkenal dengan harganya yang mahal, mempunyai khasiat yang baik untuk kesihatan jantung dan otak.

Kaviar adalah makanan yang terbuat dari telur ikan sturgeon yang diawetkan dalam garam. Sturgeon adalah sejenis ikan air masin yang dapat dijumpai di perairan Eropah dan Asia, serta pantai selatan Lautan Atlantik. Terdapat 4 jenis kaviar yang paling sering dikonsumsi, yakni ossetra, beluga, sevruga, dan kaviar siberia.

Kandungan Pemakanan Kaviar

Satu sudu besar, atau kira-kira 15 gram kaviar, mengandungi 40-45 kalori dan nutrien berikut:

 • 3-4 gram protein
 • 2.5–3 gram lemak
 • 0.5 gram karbohidrat
 • 250 miligram natrium
 • 50 miligram magnesium
 • 30 miligram kalium
 • Selenium 10 mikrogram
 • 45 miligram kalsium
 • 2 miligram besi
 • 150 IU vitamin A
 • 19 IU vitamin D
 • 0.3 miligram vitamin E

Kaviar juga mengandung berbagai nutrien lain, seperti asam lemak omega-3, vitamin B, folat, kolin, dan antioksidan. Walaupun mempunyai pelbagai nutrien yang baik untuk tubuh, kaviar juga mengandungi banyak kolesterol. Dalam 1 sudu kaviar, mengandung sekitar 940-950 miligram kolesterol.

Khasiat Kaviar untuk Badan

Kaviar biasanya dimakan dalam jumlah kecil sebagai pembuka selera, seperti roti atau salad. Namun, kaviar juga biasa ditaburkan pada pelbagai jenis makanan sebagai hidangan utama. Selain rasanya yang enak, berikut adalah pelbagai khasiat kaviar yang juga baik untuk kesihatan:

1. Menyokong fungsi dan kesihatan otak

Asid lemak, protein, dan antioksidan omega 3 memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan dan fungsi otak. Nutrien ini diketahui berperanan dalam meningkatkan daya ingatan dan kepekatan dan mencegah penuaan atau demensia, terutama pada orang tua.

2. Menjaga kesihatan jantung

Kandungan kalium dan protein dalam kaviar berguna untuk mengurangkan trigliserida dan meningkatkan kadar kolesterol yang baik, sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

Namun, pengambilan kaviar yang berlebihan tidak baik untuk kesihatan, kerana makanan ini mengandungi banyak kolesterol. Sekiranya pengambilan kolesterol anda berlebihan, ini sebenarnya dapat meningkatkan risiko penyumbatan saluran darah (aterosklerosis) dan mencetuskan penyakit jantung koronari.

3. Menjaga kesihatan mata

Kaviar mengandungi asam lemak omega-3, vitamin A, dan antioksidan lutein yang baik untuk kesihatan mata. Kekurangan omega-3 dan lutein diketahui meningkatkan risiko penyakit mata, seperti gangguan retina, degenerasi makula, dan sindrom mata kering.

4. Melegakan keradangan

Satu kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 dapat melegakan gejala rheumatoid arthritis, terutama bengkak pada sendi. Manfaat ini disebabkan oleh sifat asid lemak omega-3 yang dapat mengurangkan keradangan di dalam badan.

5. Menjaga kesihatan dan kekuatan tulang

Kaviar mengandung vitamin D, kalsium, dan protein yang cukup tinggi. Nutrien ini adalah jenis nutrien yang berperanan penting dalam menyokong kekuatan tulang. Dengan vitamin D dan kalsium yang mencukupi, anda akan mengelakkan osteoporosis.

Tidak hanya baik untuk kesihatan organ dalam badan, kaviar juga berguna dalam menjaga kesihatan dan kecantikan kulit. Kaviar mengandungi banyak antioksidan, mineral, dan zat yang bermanfaat untuk kesihatan anti penuaan. Kandungan kaviar dapat menyuburkan kulit sambil mencegah penuaan dini.

Itulah pelbagai faedah kaviar untuk kesihatan. Walaupun sedap dan sihat, kaviar tidak boleh dimakan oleh semua orang. Makanan ini harus dibatasi atau dielakkan oleh penderita penyakit kardiovaskular atau kolesterol tinggi. Wanita hamil tidak digalakkan mengambil kaviar.

Sekiranya anda mempunyai penyakit atau keadaan tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum mengambil kaviar.