7 Kebaikan Minyak Tamanu untuk Tubuh

Minyak Tamanu adalah minyak yang diekstrak dari pokok kacang tamanu (Calophyllum inophyllum). Minyak Tamanu telah lama dipercaya memiliki sejumlah manfaat untuk kesehatan dan kecantikan, sehingga sering digunakan sebagai ubat semula jadi untuk merawat pelbagai keadaan kesihatan.

di pasaran, Minyak Tamanu Anda boleh mendapatkannya dalam bentuk minyak murni atau sebagai bahan semula jadi dalam pelbagai produk penjagaan badan dan rambut, seperti serum, losyen, pelembap, syampu, dan perapi.

Manfaat Minyak Tamanu untuk badan

Manfaat Minyak Tamanu mungkin diperoleh daripada asid lemak, sebatian calophyllolide, dan sejumlah antioksidan yang terkandung di dalamnya. Manfaat Minyak Tamanu dalam kalangan yang lain:

1. Menyembuhkan jerawat

Sejak dulu lagi, Minyak Tamanu terkenal dengan khasiatnya untuk menyembuhkan jerawat. Ini dibuktikan dengan kajian yang menunjukkan bahawa sifat antibakteria Minyak Tamanu mampu melawan bakteria penyebab jerawat, seperti Propionibacterium acnes dan Propionibacterium granulosum, dengan berkesan.

Di samping itu, sifat anti-radang Minyak Tamanu Ia juga dapat membantu merawat jerawat yang meradang.

2. Menyamar tanda regangan

Menyamar tanda regangan pada kulit juga memberi kebaikan Minyak Tamanu cukup terkenal. Manfaat Minyak Tamanu untuk menyamar atau bahkan menghilangkan tanda regangan Ia dianggap berasal dari sifat antioksidan, anti-radang, dan pelembabnya.

3. Mencegah kedutan pada kulit

Minyak Tamanu Ia sering digunakan sebagai bahan aktif dalam banyak produk penjagaan kulit anti-penuaan. Kerana, Minyak Tamanu kaya dengan asid lemak yang dapat mengekalkan kelembapan kulit dan meningkatkan penghasilan kolagen (protein yang berperanan dalam pertumbuhan semula kulit) sehingga dapat mencegah munculnya kedutan pada kulit.

Di samping itu, penyelidikan menunjukkan bahawa Minyak Tamanu juga dapat mencegah kerutan akibat terkena sinar matahari, kerana minyak ini mampu menyerap sinaran UV.

4. Mempercepat penyembuhan luka

Minyak Tamanu Ia juga dipercayai dapat mempercepat penyembuhan luka. Minyak ini kaya dengan antioksidan yang dapat membantu mengurangkan keradangan dan meningkatkan pengeluaran kolagen pada kulit.

Bukan hanya dapat mempercepat penyembuhan luka, Minyak Tamanu Ia juga dapat membantu mengurangkan parut dan mencegah jangkitan.

5. Merawat vaginitis

Penyelidikan menunjukkan bahawa Tamanuminyak berpotensi digunakan sebagai penawar vaginitis (radang pada vagina). Ini adalah kerana Tamanuminyak Ia mempunyai sifat anti-radang, analgesik, antiseptik dan antimikroba yang kuat.

6. Merawat kutu air

Minyak Tamanu dikatakan sebagai ubat yang berkesan untuk merawat kutu air atau juga dikenali sebagai kaki atlet. Faedah Tamanu minyak ini wujud kerana sifat antijamur yang baik.

7. Mengurangkan keguguran rambut

Walaupun tidak ada penyelidikan khusus yang membincangkan keberkesanannya Tamanuminyak Untuk rambut, menyapukan minyak ini ke rambut dipercayai dapat mengurangkan keguguran rambut. Lain daripada itu, Tamanuminyak Ia juga dapat digunakan sebagai pelembap rambut semula jadi.

Perkara yang Perlu Diperhatikan mengenai Penggunaan Tamanu Minyak

Sehingga kini, Tamanuminyak hanya boleh digunakan untuk penggunaan luaran, kerana tidak ada data klinis yang mendukung keselamatan memakan tamanu minyak, sama ada dengan minum atau dicampurkan ke dalam bahan makanan.

Jadi, untuk mendapatkan pelbagai faedah Minyak Tamanu seperti yang dinyatakan di atas, Anda boleh menggunakannya pada kulit atau rambut anda. Di samping itu, penggunaan Minyak Tamanu juga boleh digabungkan dengan krim, topeng muka, minyak pati, syampu, atau bahan lain.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai alergi terhadap kacang-kacangan, seperti badam, walnut, atau kacang mete, anda harus mengelakkannya Tamanuminyak. Sebabnya, anda juga mungkin alah Tamanuminyak, kerana minyak ini diekstrak dari kacang.

Di samping itu, anda perlu tahu, faedahnya Minyak Tamanu di atas masih memerlukan kajian lebih lanjut. Jadi, jika anda mahu menggunakan Minyak Tamanu Untuk merawat keadaan tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found