Makna janin aktif bergerak ke kanan

Terdapat kepercayaan bahawa janin aktif yang bergerak di sebelah kanan akan dilahirkan dengan jantina lelaki. Adakah benar jantina janin dapat ditentukan oleh pergerakannya semasa dalam kandungan? Lihat ulasan berikut.

Bagi wanita hamil, merasakan pergerakan bayi di dalam perut adalah saat gembira yang tidak dapat dilupakan. Pergerakan janin sebenarnya telah bermula sejak minggu ke-9 kehamilan, iaitu ketika otot dan tulang janin mula terbentuk.

Walau bagaimanapun, bagi wanita yang hamil untuk pertama kalinya, pergerakan janin biasanya hanya terasa pada kehamilan 18-20 minggu.

Mitos Tentang Arah Pergerakan Janin

Terdapat mitos yang mengaitkan janin aktif yang bergerak di sebelah kanan dengan jantina lelaki. Sebenarnya, jantina janin tidak dapat ditentukan hanya dari pergerakannya. Untuk mengetahui jantina janin, wanita hamil perlu menjalani pemeriksaan ultrasound oleh pakar sakit puan.

Janin bergerak secara aktif ke kanan atau kiri adalah perkara biasa yang berlaku. Pergerakan ini menunjukkan bayi anda tumbuh dan berkembang dengan baik di rahim.

Dengan meningkatnya usia kehamilan, pertumbuhan dan perkembangan janin juga akan meningkat dengan cepat. Ia dicirikan oleh gerakan menendang, memicit, dan berputar. Inilah yang menjadikan kedudukan janin boleh berubah.

Secara amnya, setelah memasuki usia kehamilan 28 minggu, janin akan lebih aktif bergerak. Sebenarnya, anda mungkin dapat merasakan pergerakan bayi anda sehingga 10 kali dalam 2 jam.

Kedudukan Janin Menurut Pandangan Perubatan

Terdapat empat istilah perubatan mengenai kedudukan janin dalam rahim, iaitu:

1. Anterior

Dalam kedudukan ini, kepala bayi turun dengan wajahnya menghadap ke belakang ibu. Kepala bayi diturunkan dengan dagu menekan dadanya. Ini adalah kedudukan yang ideal dan selamat untuk wanita hamil dan janin untuk menjalani kelahiran normal.

2. Posterior

Dalam beberapa kes, bayi mungkin berada dalam kedudukan ini. Ibu yang mempunyai bayi dalam kedudukan posterior biasanya memerlukan anestesia epidural untuk menghilangkan rasa sakit semasa melahirkan. Kedudukan ini juga meningkatkan risiko bersalin lebih lama, disertai dengan sakit belakang yang teruk.

3.Kedudukan melintang

4.Kedudukan breech

Kedudukan bayi sungsang dicirikan oleh punggung atau kaki bayi berada di bahagian bawah rahim, dan kedudukan ini jarang berlaku. Bayi yang bersendi masih boleh dilahirkan secara faraj dalam keadaan sihat, walaupun terdapat risiko kecacatan kelahiran atau kecederaan semasa kelahiran.

Ini kerana kepala adalah bahagian terakhir yang keluar dari saluran kelahiran dalam kedudukan breech. Kedudukan ini juga meningkatkan risiko bayi terjerat oleh tali pusat.

Kesimpulannya, sebenarnya tidak ada hubungan antara janin aktif yang bergerak di sebelah kanan dengan penentuan bahawa ia adalah lelaki. Apa yang perlu diberi perhatian adalah kedudukan bayi ketika memasuki bulan-bulan terakhir kehamilan, kerana ketika itulah kedudukan janin akan menentukan kelahiran yang lancar.

Di samping itu, ibu perlu secara aktif memperhatikan pergerakan janin secara rutin. Sekiranya sebelumnya janin bergerak aktif, tiba-tiba menjadi kurang aktif atau tidak lagi merasakan pergerakannya, maka ibu disarankan untuk segera memeriksa kehamilannya dengan pakar sakit puan.