Ketahui lebih lanjut mengenai berkhatan wanita dan kesannya terhadap kesihatan

Berkhatan wanita adalah prosedur yang melibatkan membuang sebahagian atau seluruh alat kelamin wanita luaran. Berkhatan wanita tidak dilakukan kerana alasan perubatan, dan sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Istilah berkhatan wanita sebenarnya tidak betul. Istilah yang lebih sesuai untuk prosedur ini adalah pemutihan genital wanita ( pemutihan kemaluan wanita ). Sebabnya, bukan hanya kulup atau lipatan kulit yang mengelilingi klitoris yang dikeluarkan dalam prosedur ini, tetapi juga kelentit itu sendiri.

Sunat wanita atau pemutihan genital wanita agak biasa di Afrika dan Timur Tengah. Dianggarkan lebih daripada 200 juta wanita di seluruh dunia telah menjalani prosedur ini. Majoriti wanita ini disunat sebelum berumur 15 tahun.

Sejak tahun 1997, prosedur ini telah dilarang untuk dipraktikkan. Selain dilakukan tanpa kemahiran atau petunjuk perubatan, berkhatan wanita juga memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Sunat Wanita dan Jenisnya

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendefinisikan sunat wanita atau pemutihan genital wanita sebagai prosedur yang melibatkan pembuangan sebahagian atau seluruh alat kelamin wanita luaran.

Sunat wanita secara amnya dilakukan atas alasan sosial dan budaya. Dalam beberapa budaya, prosedur ini adalah syarat bagi seorang wanita untuk berkahwin. Walaupun dalam beberapa budaya lain, sunat wanita adalah bentuk penghormatan terhadap seorang wanita kepada keluarganya.

Secara umum, terdapat empat jenis sunat wanita, iaitu:

 • Jenis 1

  Sunat wanita jenis ini juga dikenali sebagai klitoridektomi. Dalam jenis ini, sebahagian atau seluruh klitoris dikeluarkan.

 • Jenis 2

  Pada wanita sunat jenis 2, bukan sahaja sebahagian atau seluruh klitoris dikeluarkan, tetapi juga labia. Labia adalah "bibir" dalaman dan luaran yang mengelilingi faraj.

 • Jenis 3

  Pada sunat wanita jenis 3, labia dijahit bersama untuk menjadikan bukaan faraj lebih kecil. Sunat wanita jenis ini juga dikenali sebagai infibulasi.

 • Jenis 4

  Sunat wanita jenis 4 merangkumi semua jenis prosedur yang merosakkan alat kelamin wanita untuk tujuan bukan perubatan, termasuk menikam, memotong, mengikis, atau membakar.

Kira-kira 90% kes sunat wanita termasuk dalam jenis 1, 2, atau 4. Manakala selebihnya, iaitu sekitar 10% atau lebih, adalah sunat wanita jenis 3.

Kesan Sunat Wanita Terhadap Kesihatan

Berkhatan wanita adalah amalan yang berbahaya dan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Oleh itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menentang sebarang bentuk khitan wanita dan sangat menggesa penyedia perkhidmatan kesihatan untuk tidak melakukan prosedur ini walaupun pesakit atau keluarga pesakit memintanya.

Tidak seperti sunat lelaki, sunat wanita tidak mempunyai faedah kesihatan. Sebaliknya, prosedur ini sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai aduan, seperti:

1. Masalah kesihatan mental

Berkhatan wanita boleh membuat wanita yang mengalaminya mengalami trauma psikologi dan kemurungan. Sekiranya berlanjutan, gangguan mental ini bahkan boleh menyebabkan ideasi bunuh diri.

2. Cyst

Sunat wanita mempunyai risiko menyebabkan sista dan abses terbentuk.

3. Pendarahan

Pendarahan boleh berlaku kerana pemotongan saluran darah di klitoris atau saluran darah lain di sekitar alat kelamin semasa prosedur berkhatan wanita.

4. Gangguan melakukan hubungan seks

Kerosakan pada tisu kelamin yang sangat sensitif, terutama klitoris, boleh menyebabkan penurunan keinginan seksual, kesakitan semasa hubungan seks, kesukaran dengan penembusan zakar, pelinciran menurun semasa hubungan seksual, dan pengurangan atau tidak ada orgasme (anorgasmia).

5. Kesakitan berterusan

Memotong hujung saraf dan tisu kemaluan boleh menyebabkan kesakitan yang luar biasa. Bukan hanya itu, tempoh penyembuhan juga menyakitkan.

6. Jangkitan

Jangkitan boleh berlaku kerana penggunaan alat terpakai dan tercemar. Banyak jenis jangkitan boleh berlaku akibat prosedur ini. Salah satunya adalah tetanus yang boleh menyebabkan kematian.

7. Gangguan kencing

Wanita yang menjalani sunat wanita boleh mengalami masalah kencing, seperti sakit ketika membuang air kecil atau tidak dapat membuang air kecil.

8. Gangguan dalam buruh

Kerana penyempitan saluran kelahiran, sunat wanita, terutama pada jenis 3, boleh menyebabkan kelahiran sukar, air mata di saluran kelahiran, pendarahan setelah melahirkan, dan persalinan yang berpanjangan yang dapat mengancam nyawa ibu dan bayi.

Terapi untuk Wanita Yang Mengalami Sunat Wanita

Untuk mengurangkan masalah yang disebabkan oleh sunat wanita, operasi untuk membuka vagina dapat dilakukan, juga dikenal sebagai deinfibulasi. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa prosedur ini tidak dapat menggantikan tisu yang hilang atau kerosakan yang telah dilakukan.

Pembedahan deinfibulasi biasanya disyorkan untuk keadaan berikut:

 • Wanita yang tidak dapat melakukan hubungan seks atau sukar membuang air kecil
 • Wanita hamil yang berisiko menghadapi masalah semasa melahirkan

Deinfibulation harus dilakukan sebelum kehamilan. Namun, jika terpaksa, operasi ini masih boleh dilakukan semasa kehamilan, tetapi sebaiknya dilakukan sebelum 2 bulan terakhir kehamilan.

Operasi dilakukan dengan membuat sayatan untuk membuka tisu parut di atas pintu masuk vagina. Prosedur ini biasanya dilakukan di bawah anestesia tempatan dan pesakit tidak perlu dimasukkan ke hospital selepas itu. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, diperlukan anestesia umum atau suntikan di bahagian belakang (epidural).

Pada hakikatnya, berkhatan wanita bukanlah prosedur yang dilakukan atas sebab kesihatan. Sebaliknya, menjalani prosedur ini boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan.

Sekiranya anda atau seseorang di sekitar anda telah menjalani sunat wanita dan merasakan pelbagai keluhan seperti yang dijelaskan di atas, berjumpa doktor dengan segera supaya mereka dapat dirawat.

  Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, Sp.B, FINACS

(Pakar Bedah)