Memahami Kegunaan Tahitian Noni untuk Kesihatan

Tahitian noni adalah noni dari Tahiti yang banyak digunakan sebagai ubat herba. Buah ini mengandungi zat dan nutrien yang dipercayai baik untuk menjaga kesihatan dan mencegah serta merawat pelbagai penyakit.

Penduduk Tahiti di Kepulauan Polinesia, Lautan Pasifik menggunakan kulit Tahitian noni atau Tahiti noni sebagai pewarna pakaian. Sementara buah, daun, batang, dan akar banyak digunakan sebagai ubat tradisional.

Kini buah Tahiian noni banyak diproses menjadi pelbagai jenis minuman, seperti jus dan teh. Selain itu, ekstrak buah ini juga digunakan sebagai makanan tambahan yang dibungkus dalam bentuk kapsul.

Beberapa produk jus Tahi Tahi yang dihasilkan dari 90% buah Tahi yang dicampurkan dengan buah-buahan lain, seperti anggur dan blueberry, dan gula untuk menyamarkan rasa pahit dan bau buah Tahi yang tidak menyenangkan.

Kandungan Pemakanan dan Faedah Tahitian Noni

Dalam setengah cawan jus noni (bersamaan dengan 100 ml) mengandungi kira-kira 45 kalori dengan pelbagai nutrien, seperti:

  • Karbohidrat
  • Protein
  • Vitamin, termasuk vitamin A, vitamin C, vitamin E, dan vitamin B
  • Mineral, seperti kalsium, magnesium, kalium, selenium dan mangan

Selain pelbagai nutrien ini, Tahiti noni juga mengandungi banyak antioksidan. Jenis antioksidan yang terdapat di dalam tumbuhan ini adalah iridoid, beta karoten, dan asid fenolik.

Beberapa kajian juga menyebutkan bahawa buah noni mengandungi bahan kimia yang mempunyai kesan anti-radang, anti nyeri, antibakteria, antivirus, dan antitumor.

Pelbagai Khasiat Tahitian Noni untuk Kesihatan

Buah Tahi Tahi yang mirip dengan noni tempatan dipercayai mempunyai banyak manfaat yang baik untuk kesihatan, termasuk:

1. Menurunkan tekanan darah tinggi

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan teh Tahiian noni selama 1 bulan nampaknya dapat mengurangkan tekanan darah tinggi. Sifat-sifat ini diperoleh dari bahan scopoletin dan xeronin terdapat dalam buah Tahiti noni.

2. Merawat artritis

Terdapat beberapa jenis artritis. Salah satunya adalah osteoartritis, iaitu artritis yang berlaku kerana penuaan atau kegemukan. Orang yang menderita osteoartritis biasanya mengalami sakit sendi di tangan, lutut, pinggul, tulang belakang, dan kekejangan di leher.

Hasil kajian menunjukkan bahawa pengambilan Tahitian noni setiap hari selama 3 bulan dilihat dapat melegakan sakit sendi dan mencegah kambuhnya osteoartritis. Sifat ini diperoleh daripada bahan anti-radang dan penghilang rasa sakit semula jadi yang terdapat dalam buah Tahi.

3. Menjaga kesihatan jantung

Pengambilan Tahitian noni secara berkala dalam bentuk jus dipercayai dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Manfaat ini adalah kerana kandungan antioksidan di Tahiti noni yang mampu menurunkan kadar kolesterol dan mencegah aterosklerosis yang menyebabkan penyakit jantung.

4. Menstabilkan kadar gula dalam darah

Diabetes adalah penyakit kronik yang menyebabkan kadar gula darah menjadi terlalu tinggi. Satu kajian berskala kecil menunjukkan bahawa dengan kerap memakan sekitar 1 cawan jus Tahitian noni selama 8 minggu dilihat dapat menurunkan kadar gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2.

Buah Tahitian noni juga dianggap dapat meningkatkan prestasi insulin dalam mengatur gula darah dan mencegah ketahanan insulin.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, Tahitian noni juga dipercayai mempunyai faedah lain, iaitu:

  • Meningkatkan stamina semasa bersenam
  • Melancarkan haid
  • Penghadaman yang lancar
  • Mengurangkan risiko barah
  • Mengatasi jangkitan

Pelbagai sifat Tahitian noni yang telah disebutkan di atas hanya berdasarkan hasil kajian berskala kecil, yang kebanyakannya hanya dilakukan pada haiwan eksperimen. Oleh itu, keberkesanan dan keselamatan penggunaan Tahitian noni sebagai rawatan masih tidak dapat dipastikan dan perlu dikaji lebih lanjut.

Pengambilan Tahitian noni sebagai makanan tambahan biasanya selamat dilakukan, selagi orang yang mengambilnya tidak mempunyai keadaan atau penyakit perubatan tertentu.

Tahi tidak boleh diminum oleh wanita hamil dan menyusui dan orang yang mempunyai masalah kesihatan tertentu, seperti gangguan buah pinggang dan hati. Tahitian noni juga tidak digalakkan untuk diminum bersama dengan ubat-ubatan tertentu, seperti ubat penurun tekanan darah dan ubat diabetes.

Oleh itu, sebelum menggunakan Tahitian noni, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda, terutamanya jika anda ingin menggunakannya sebagai rawatan alternatif.