Gastritis - Gejala, sebab dan rawatan

Gastritis adalah penyakit perut yang berlaku kerana keradangan pada dinding perut. Di dinding perut atau lapisan mukosa gastrik terdapat kelenjar yang menghasilkan asid perut dan enzim pencernaan yang disebut pepsin. Untuk melindungi lapisan mukosa gastrik dari kerosakan yang disebabkan oleh asid perut, dinding perut dilapisi dengan lendir tebal (lendir). Sekiranya lendir rosak, dinding perut terdedah kepada keradangan.

Secara umum, gastritis terbahagi kepada dua jenis, iaitu gastritis akut dan kronik. Ia dikatakan gastritis akut apabila keradangan pada lapisan perut berlaku secara tiba-tiba. Gastritis akut akan menyebabkan pedih ulu hati yang teruk, tetapi hanya sementara.

Manakala pada gastritis kronik, keradangan pada lapisan perut berlaku secara perlahan dan dalam jangka masa yang lama. Kesakitan yang disebabkan oleh gastritis kronik adalah kesakitan yang lebih ringan daripada gastritis akut, tetapi berlaku untuk jangka masa yang lebih lama dan berlaku lebih kerap. Keradangan kronik lapisan perut ini boleh menyebabkan perubahan struktur lapisan perut dan meningkatkan risiko terkena barah.

Selain risiko menyebabkan barah, gastritis juga dapat menyebabkan hakisan lapisan perut. Hakisan lapisan perut ini dikenali sebagai gastritis erosif, yang boleh menyebabkan bisul dan pendarahan di perut. Gastritis erosif kurang biasa daripada gastritis bukan erosif.

Gejala Gastritis

Gejala gastritis yang dirasakan boleh berbeza bagi setiap pesakit. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak selalu menyebabkan gejala. Beberapa contoh gejala gastritis adalah:

 • Sakit yang terasa panas dan menyengat di bahagian atas perut.
 • Kembung.
 • Cegukan.
 • Mual.
 • Gag.
 • Hilang selera makan.
 • Cepat rasa kenyang ketika makan.
 • Melewati najis dengan najis hitam.
 • Muntah darah.

Sekiranya seseorang menderita gastritis erosif yang menyebabkan bisul atau pendarahan di perut, gejala yang muncul adalah muntah darah dan najis hitam. Walau bagaimanapun, tidak semua sakit perut adalah tanda gastritis. Pelbagai penyakit juga boleh menyebabkan gejala yang serupa dengan gastritis, seperti penyakit Crohn, batu empedu, dan keracunan makanan. Oleh itu, diagnosis untuk menentukan penyebab sakit perut sangat penting untuk dilakukan.

Punca Gastritis

Gastritis berlaku kerana keradangan pada dinding perut. Dinding perut terdiri daripada tisu yang mengandungi kelenjar untuk menghasilkan enzim pencernaan dan asid perut. Selain itu, dinding perut juga dapat menghasilkan lendir tebal (lendir) untuk melindungi lapisan mukosa gastrik dari kerosakan yang disebabkan oleh enzim pencernaan dan asid perut. Kerosakan pada lendir pelindung ini boleh menyebabkan keradangan pada mukosa gastrik.

Beberapa perkara yang boleh menyebabkan kerosakan pada lendir pelindung, adalah:

 • Jangkitan bakteria. Jangkitan bakteria adalah salah satu penyebab gastritis yang agak biasa, terutamanya di kawasan yang mempunyai kebersihan persekitaran yang buruk. Terdapat banyak jenis bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan pada perut dan menyebabkan gastritis. Walau bagaimanapun, yang paling biasa adalah bakteria Helicobacter pylori. Selain dipengaruhi oleh faktor kebersihan persekitaran, jangkitan bakteria ini juga dipengaruhi oleh gaya hidup dan diet.
 • Peningkatan usia. Dengan bertambahnya usia, lapisan mukosa gastrik akan menipis dan melemah. Keadaan ini menyebabkan gastritis berlaku lebih kerap pada orang tua daripada pada orang yang lebih muda.
 • Pengambilan minuman beralkohol secara berlebihan. Minuman beralkohol dapat mengikis lapisan lendir perut, terutama jika seseorang sering meminumnya. Hakisan lapisan mukosa oleh alkohol dapat menyebabkan kerengsaan dan keradangan pada dinding perut, yang mengakibatkan gastritis, terutama gastritis akut.
 • Terlalu kerap mengambil ubat sakit. Penghilang rasa sakit yang diambil terlalu kerap dapat menghalang proses pertumbuhan semula lapisan mukosa gastrik, yang menyebabkan kecederaan dan melemahnya dinding perut, menjadikannya lebih mudah terkena radang. Beberapa ubat penghilang rasa sakit yang boleh mencetuskan gastritis jika terlalu sering diambil adalah aspirin, ibuprofen, dan naproxen.
 • Autoimun.Gastritis juga boleh berlaku kerana dipicu oleh penyakit autoimun. Gastritis jenis ini disebut gastritis autoimun. Gastritis autoimun berlaku apabila sistem imun menyerang dinding perut, menyebabkan keradangan.

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab di atas, beberapa faktor lain yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami gastritis adalah:

 • Penyakit Crohn.
 • Jangkitan virus.
 • Tabiat merokok.
 • Jangkitan parasit.
 • Refluks hempedu.
 • Kegagalan buah pinggang.
 • Penggunaan kokain.
 • Menelan bahan yang menghakis dan boleh merosakkan dinding perut, seperti racun serangga.

Diagnosis gastritis

Pesakit yang disyaki mengalami gastritis akan terlebih dahulu menjalani pemeriksaan sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal oleh doktor. Pemeriksaan sejarah perubatan termasuk bertanya tentang gejala yang muncul, berapa lama mereka merasakan, dan keadaan kesihatan umum pesakit. Untuk diagnosis yang lebih tepat, doktor akan menasihatkan pesakit untuk menjalani pemeriksaan susulan. Antaranya:

 • Uji untuk jangkitanHelicobacter pylori. Contohnya ialah ujian darah, ujian sampel najis, atau ujian urea pernafasan (ujian nafas urea). Selain dapat mengesan kehadiran bakteria Helicobacter pyloriUjian darah juga dapat mengesan jika pesakit mengalami anemia. Ujian sampel najis juga dapat mengesan jika pesakit mengalami gastritis, terutama gastritis erosif dengan mengesan kehadiran darah dalam tinja.
 • Gastroskopi, untuk mencari tanda-tanda keradangan di perut. Pemeriksaan gastroskopi dilakukan dengan memasukkan tiub khas yang mempunyai kamera yang terpasang di hujungnya. Tiub dimasukkan ke dalam perut melalui mulut, untuk melihat keadaan perut. Pemeriksaan ini kadang-kadang digabungkan dengan biopsi, yang mengambil sampel tisu di kawasan yang disyaki mengalami keradangan, untuk penyelidikan lebih lanjut di makmal. Biopsi juga boleh dilakukan untuk melihat kehadiran bakteria pylori.
 • Pemeriksaan Foto X-ray. Pemeriksaan ini bertujuan untuk melihat keadaan saluran pencernaan atas. Untuk membantu melihat luka di saluran pencernaan, terutamanya perut, pesakit akan diminta menelan cecair barium terlebih dahulu sebelum sinar-X diambil.

Rawatan gastrik

Rawatan diberikan kepada pesakit oleh doktor, bergantung kepada sebab dan keadaan yang mempengaruhi berlakunya gastritis. Untuk merawat gastritis dan melegakan gejala yang disebabkan, doktor boleh memberikan ubat dalam bentuk:

 • Antasid. Antasid dapat melegakan gejala gastritis (terutamanya sakit) dengan cepat, dengan meneutralkan asid perut. Ubat ini berkesan untuk melegakan gejala gastritis, terutamanya gastritis akut. Contoh ubat antasid yang boleh diambil oleh pesakit adalah aluminium hidroksida dan magnesium hidroksida.
 • Histamine 2 (H2.) Menyekat ubat penyekat). Ubat ini mampu melegakan gejala gastritis dengan mengurangkan pengeluaran asid di dalam perut. Contoh penyekat histamin 2 adalah ranitidine, cimetidine, dan famotidine.
 • Ubat penghambat pam Proton (PPI). Ubat ini mempunyai tujuan yang sama dengan penghambat histamin 2, iaitu untuk mengurangkan pengeluaran asid gastrik, tetapi dengan mekanisme tindakan yang berbeza. Contoh perencat pam proton adalah: omeprazole, lansoprazole, esomeprazole, rabeprazole, dan pantoprazole.
 • Antibiotik. Ubat ini diresepkan kepada pesakit dengan gastritis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, iaitu: Helicobacter pylori. Contoh ubat antibiotik yang boleh diberikan kepada penghidap gastritis adalah: amoksisilin, klaritromisin, tetrasiklin, dan metronidazol.
 • Ubat antidiarrheal. Diberikan kepada pesakit dengan gastritis dengan aduan cirit-birit. Contoh ubat antidiarrheal yang boleh diberikan kepada penghidap gastritis adalah bismut subsalicylate.

Untuk membantu melegakan gejala dan menyembuhkan gastritis, pesakit perlu menyesuaikan gaya hidup dan tabiat mereka. Pesakit akan dinasihatkan untuk membuat corak dan jadual makan biasa. Pesakit yang sering makan porsi besar, akan dinasihatkan untuk menukar porsi menjadi bahagian kecil, supaya jadual makan menjadi lebih kerap daripada biasa. Di samping itu, pesakit harus mengelakkan makanan berminyak, masam, atau pedas, untuk mengelakkan gejala gastritis menjadi lebih teruk.

Sekiranya anda sering minum minuman beralkohol, pesakit akan dinasihatkan untuk mengurangkan atau menghentikan tabiat tersebut. Tekanan juga boleh menjadi pencetus keadaan ini. Oleh itu, pesakit disarankan untuk mengawal tahap tekanan mereka, untuk membantu pemulihan.

Sekiranya gejala gastritis sering berulang kerana penggunaan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), pesakit harus berjumpa doktor mengenai perkara ini.

Komplikasi gastritis

Komplikasi dari gastritis boleh berlaku sekiranya keadaan ini tidak diubati. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Ulser perut.
 • Pendarahan di perut.
 • Kanser perut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found