5 Cara Mudah Mengatasi Tekanan Darah Rendah

Setiap orang boleh mengalami tekanan darah tinggi atau rendah. Tekanan darah yang menurun boleh menyebabkan keluhan, seperti pening dan pening. Untuk mengatasi tekanan darah rendah, ada beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan.

Tekanan darah normal ialah 120/80 mmHg. Seseorang dikatakan mempunyai tekanan darah rendah jika tekanan darahnya kurang dari 90/60 mmHg. Doktor anda akan melakukan pemeriksaan untuk mengetahui punca tekanan darah rendah anda.

Punca dan Faktor Risiko Tekanan Darah Rendah

Selain sakit kepala, tekanan darah rendah dapat dicirikan oleh penglihatan kabur, keletihan, mual, sesak nafas, dan pingsan.

Tekanan darah rendah boleh disebabkan oleh beberapa keadaan, seperti dehidrasi, alergi, dan kehilangan darah secara tidak sengaja. Selain itu, beberapa faktor juga dapat mempengaruhi penurunan tekanan darah, seperti usia di atas 65 tahun, mengambil ubat tertentu, dan menderita penyakit tertentu.

Pelbagai Cara Mengatasi Tekanan Darah Rendah

Untuk mengatasi tekanan darah rendah, ada beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Perhatikan kedudukan badan

Walaupun kelihatan sederhana, memperhatikan kedudukan badan dapat menjadi cara untuk mengatasi tekanan darah rendah. Berbaring terlebih dahulu selama beberapa minit semasa anda bangun, kemudian duduk dan berdiri perlahan-lahan.

Anda juga boleh melintasi paha, atau mengangkat kaki dengan perlahan untuk mendorong aliran darah dari kaki ke jantung anda, ini dapat membantu mengatasi tekanan darah rendah yang anda alami ketika berdiri atau melakukan aktiviti.

2. Gunakan stoking mampatan

Stoking mampatan biasanya digunakan untuk mengelakkan darah terkumpul di urat di kaki anda. Selain itu, stoking ini juga dapat digunakan untuk mengurangi keluhan tekanan darah rendah yang terjadi ketika mengubah posisi.

3. Pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi gula

Makan makanan atau minuman yang mengandungi gula juga dapat dilakukan untuk meningkatkan tekanan darah. Terutama gula dalam bentuknya yang diproses, seperti gula jagung.

4. Ambil makanan tambahan herba

Mengambil suplemen herba dan tumbuhan herba dipercayai menjadi pilihan untuk merawat tekanan darah rendah. Beberapa tanaman herba yang boleh anda pilih termasuk halia, kayu manis, dan lada. Tetapi sebelum mengambil makanan tambahan dan tumbuhan herba, jangan lupa selalu berjumpa doktor terlebih dahulu.

5. Ambil ubat untuk menaikkan tekanan darah

Anda juga boleh mengambil ubat yang diberikan oleh doktor untuk merawat tekanan darah rendah. Beberapa jenis ubat yang boleh diberikan oleh doktor untuk merawat tekanan darah rendah adalah: fludrocortisone dan midodrine (atau dipukul). Ubat ini berfungsi untuk menyekat saluran darah, yang dapat meningkatkan tekanan darah.

Lakukan beberapa cara di atas untuk mengatasi gejala tekanan darah rendah. Namun, jika simptomnya semakin kerap dan membimbangkan, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui sebab dan cara yang tepat untuk merawat tekanan darah rendah.