Periksa Pertama Adakah Air Beralkali Sihat

Air alkali terkenal kerana dikatakan mengandungi tahap pH lebih tinggi dibandingkan air biasa, dan dituntut lebih baik untuk kesihatan. Walaupun air biasa umumnya mempunyai pH netral 7, air alkali mempunyai pH 8 atau 9. Ada yang mendakwa khasiat air alkali yang dapat mencegah barah dan penyakit jantung.

Air alkali pada asalnya diperoleh secara semula jadi. Namun, kini terdapat beberapa pengeluar minuman botol yang menyediakan air alkali tiruan. Air alkali semula jadi diperoleh secara langsung dari mata air yang melewati batu dan menyerap mineral, sehingga meningkatkan pH (keadaan asid atau alkali suatu bahan). Sementara air alkali buatan adalah air alkali yang dirawat dengan mesin atau pengion yang berfungsi untuk meningkatkan pH air biasa.

 

Minum Air Beralkali Tidak semestinya berguna

Air alkali diyakini dapat menstabilkan kadar pH tubuh, memperlambat proses penuaan, membantu merawat tekanan darah tinggi, diabetes, batu ginjal, dan bahkan kolesterol tinggi, penyakit jantung, dan mencegah barah. Walau bagaimanapun, faedah ini hanyalah tuntutan. Sejauh ini, belum ada kajian yang membuktikan faedah air alkali.

Penyelidikan kesihatan mendapati bahawa air alkali dengan pH 8,8 dapat merawat penyakit refluks asid (GERD). Sebenarnya, ini tidak dapat dibenarkan sepenuhnya. Minum air alkali mungkin dapat melegakan simptom GERD untuk sementara waktu, tetapi tidak dalam jangka masa panjang, terutama menangani penyebabnya.

Jangan berhenti di situ, ada juga tuntutan lain bahawa air alkali dapat membantu mencegah kerosakan tulang. Selanjutnya, air alkali dipercayai berperanan dalam menyembuhkan barah. Sayangnya, seperti tuntutan sebelumnya, kepastian manfaat ini tidak disokong oleh penyelidikan klinikal yang mencukupi.

Walaupun kandungan mineral semula jadi dalam air alkali selamat untuk dimakan, anda masih harus berhati-hati. Terutama diperhatikan adalah air alkali tiruan. Mengonsumsi air alkali secara berlebihan berisiko menyebabkan masalah kesihatan.

Selain itu, anda juga perlu mengetahui tahap pHnya. Walaupun kemungkinan kecil, minum air alkali dengan pH yang terlalu tinggi berisiko menyebabkan alkalosis. Alkalosis ini lebih cenderung berlaku pada pesakit dengan penyakit buah pinggang atau paru-paru yang teruk. Keadaan ini dapat mengurangkan kadar kalsium dalam badan sehingga menyebabkan kerosakan pada tulang.

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami gejala alkalosis, seperti:

  • Mual
  • Gag
  • Kekejangan otot
  • Lemah dan keliru
  • Bersalaman (gegaran)
  • kesemutan

Sebelum mengeluarkan wang untuk mencuba air alkali, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu untuk bertanya mengenai keberkesanan dan risiko meminum air alkali untuk kesihatan, terutamanya jika anda mempunyai sejarah penyakit atau menjalani rawatan tertentu.

Yang paling penting, minum air kosong yang mencukupi sebenarnya bermanfaat untuk menjaga kesihatan dan memenuhi keperluan cecair badan untuk mengelakkan dehidrasi.